Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΗ ΓΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Επισημάνσεις για τις προτεραιότητες του γαλλικού κεφαλαίου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ενδεικτικές της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ήταν οι επισημάνσεις που έκανε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ, μιλώντας για τη σημασία που έχουν «ο διάλογος και η πολυμέρεια». Αν και ήταν αναφορές σε σχέση με το ιρανικό ζήτημα, ήταν ολοφάνερο ότι ήταν ενταγμένες σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

«Τι θα επιτρέψει να διευθετηθεί αληθινά η κατάσταση στο Ιράν και τι έχει ήδη επιτρέψει να τη σταθεροποιήσουμε;... Το δίκιο του πιο ισχυρού; Η πίεση του ενός μόνο; Οχι!...», επέλεξε να πει ο Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία που υπογράφτηκε στη Βιέννη το 2015 (από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ) ήταν αυτή που εμπόδισε το Ιράν να είναι πυρηνική στρατιωτική δύναμη. Συνέχισε επισημαίνοντας ότι η μονομέρεια «οδηγεί κατευθείαν στην υποχώρηση και σε συγκρούσεις, στη γενικευμένη αντιπαράθεση όλων με όλους προς ζημιά όλων, ακόμα και σε βάρος εκείνου που θεωρεί τον εαυτό του ισχυρότερο».

Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές του και σε ζητήματα εμπορικών συνεργασιών, λέγοντας «να μην υπογράφουμε πια εμπορικές συμφωνίες με τις δυνάμεις που δεν σέβονται τη Συμφωνία του Παρισιού» (από την οποία επίσης αποχώρησαν οι ΗΠΑ). Μεταξύ άλλων και χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στις ΗΠΑ (με τις οποίες η Γαλλία μετά την εκλογή Μακρόν διεκδικεί ένα αναβαθμισμένο παζάρεμα, σε διάφορους τομείς), ο Μακρόν είπε ότι «αν ένα από τα μέλη του G7 δε θέλει να προχωρήσει (με τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού κ.τ.λ.), εμείς θα προχωρήσουμε ούτως ή άλλως...». Επανέλαβε δε την «ευχή» του να αναθεωρηθεί «σε βάθος το σχήμα» του G7.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ