Σάββατο 6 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 7 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Αφιέρωμα στον συνθέτη της Αντίστασης, Αλέκο Ξένο

Η ΚΕ του ΚΚΕ πραγματοποιεί συναυλία κλασικής μουσικής την Τετάρτη 17 Οκτώβρη 2018, στις 19.30 (ώρα προσέλευσης 19.00), στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής και δράσης του Κόμματος.

Ενας μικρός φόρος τιμής στον Αλέκο Ξένο, που από τα μέσα κιόλας της δεκαετίας του '30 είχε οργανωθεί στο ΚΚΕ, γιατί μέσα από τις γραμμές του έδινε «τα πάντα για το ανθρώπινο δίκιο», όπως ο ίδιος έλεγε. Ξεχωριστή είναι η δράση του στα χρόνια της Κατοχής. Ορίζεται Γραμματέας - εκπρόσωπος της ΚΟ Μουσικών στην Αχτίδα Διανοουμένων - Καλλιτεχνών του ΚΚΕ. Συμβάλλει στη δημιουργία ΕΑΜίτικων μουσικών ομάδων και στην έκδοση της παράνομης εφημερίδας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου «Ο Μουσικός». Το 1943 οι κατακτητές σχεδιάζουν συναυλία στη Λυρική Σκηνή, με συμμετοχή της Ορχήστρας της. Οι μουσικοί του ΕΑΜ, με επικεφαλής τον Αλ. Ξένο, ματαιώνουν τη συναυλία παριστάνοντας τους «άρρωστους». Ο συνθέτης καταζητείται. Βγαίνει στην παρανομία και στο βουνό. Πολλά από τα τραγούδια που έγιναν ύμνος στο στόμα του λαού μας είναι του Αλέκου Ξένου. «Ο ύμνος της Αλληλεγγύης», «Ο Υμνος της ΕΠΟΝ», «Το τραγούδι του Αρη» και πολλά άλλα. «Σ' όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής μου ζωής», έλεγε, «δεν ένιωσα μεγαλύτερη και πληρέστερη συγκίνηση και ευτυχία από τούτες τις μέρες. Αυτό το ψυχικό και πνευματικό αγκάλιασμα μ' ένα λαό περήφανο, χαρούμενο, δυνατό, να πέφτει στη μάχη για να αναστήσει μια ευτυχισμένη, δημιουργική Ελλάδα...».

Στη συναυλία της Τετάρτης θα παρουσιαστούν έργα των Αλέκου Ξένου και Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Τα έργα θα ερμηνεύσει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Χρήστου Κολοβού.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης θα κάνει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της.

Στη συναυλία που θα αποτελείται από δύο μέρη θα ακουστούν τα έργα:

Αλέκος Ξένος: - «Κύπρος Ελλάδα μας», συμφωνικό ποίημα (1964) - «Ο Διγενής δεν Πέθανε», συμφωνικό ποίημα (1952), αφιερωμένο στον εκτελεσμένο κομμουνιστή Νίκο Μπελογιάννη

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν: - Συμφωνία αρ. 5, σε ντο ελ., έργο 67 Ι. Allegro con brio ΙΙ. Andante con moto ΙΙΙ. Allegro IV. Allegro

Επίσης, για τη συγκεκριμένη συναυλία, ο συνθέτης, μαέστρος και ενορχηστρωτής Σπύρος Μαυρόπουλος ενορχήστρωσε για μεγάλη ορχήστρα τη «Διεθνή», η οποία θα ακουστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

  • Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ