Σάββατο 20 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 21 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΒΟΡΕΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Καλεί σε δυνάμωμα των διεκδικήσεων για άμεση ανακούφιση και αποκατάσταση

Ο,τι άφησε πίσω της η πλημμύρα
Ο,τι άφησε πίσω της η πλημμύρα
Εχουν περάσει 20 μέρες από τις πλημμύρες που έπληξαν τη βορειοκεντρική Εύβοια. Και ολόκληρες περιοχές, όπως το Σπαθάρι, το Μετόχι, τα Καλύβια, παραμένουν χωρίς πόσιμο νερό. Τα ποτάμια και τα ρέματα παραμένουν ακαθάριστα, με άμεσο κίνδυνο για μεγαλύτερες καταστροφές στις επόμενες βροχές, αφού ο χειμώνας είναι μπροστά. Η καταγραφή των ζημιών στα χωράφια ακόμα δεν ξεκίνησε, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι χαρατσώνονται ακόμα και από τον ΕΛΓΑ για τις αιτήσεις για τις ζημιές, ο οποίος ισχυρίζεται ότι θα αποζημιώσει τους πληγέντες από Φλεβάρη - Μάρτη του 2019 και ...βλέπουμε.

Παράλληλα, σε όσους αγρότες δεν μπορούν - γιατί δεν έχουν - να πληρώσουν την Ασφάλιση στον ΕΛΓΑ ή χρωστάνε έστω μια δόση, τους λένε ότι δεν έχουν δικαίωμα για αποζημίωση, τα σχολεία εξακολουθούν να μη λειτουργούν, με τους μαθητές να διεκδικούν να πάνε στα μαθήματά τους, το οδικό δίκτυο αποκαταστάθηκε με «μπαλώματα» για τα μάτια του κόσμου, οι αγροτικοί δρόμοι παραμένουν δύσβατοι και αποκαθίστανται με πολύ αργούς ρυθμούς και το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής παραμένει με σοβαρές ζημιές, με τους πυροσβέστες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Κανένα μέτρο ανακούφισης

Η παραπάνω κατάσταση περιγράφεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Βορειοκεντρικής Εύβοιας, η οποία καταγγέλλει πως:

«Κυβερνητικοί παράγοντες περιδιαβαίνουν κοροϊδεύοντας ότι όλα πάνε καλά και θα αποζημιωθούν οι αγρότες που έκαναν αίτηση, που χαρατσώθηκαν και για αυτή, από το 2019. Δηλαδή, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι... Κανείς μας δεν έχει δει κάποια ανακούφιση από την έκτακτη ενίσχυση που έταξε η κυβέρνηση για το δήμο... Η Περιφέρεια αποσύρει τα μηχανήματα για το ξεμπάζωμα των φερτών υλικών σε αυλές σπιτιών, στάβλων κ.λπ., λέγοντας ότι είναι ευθύνη των ανθρώπων που καταστράφηκαν να το κάνουν, ενώ οι πιστώσεις που χορηγεί για το οδικό δίκτυο είναι μακριά από τις ανάγκες της συνολικής μελέτης και εκσυγχρονισμού του».

Επίσης, προσθέτει πως «με δική τους ευθύνη υπουργεία και Περιφέρεια, με χίλιες δυο δικαιολογίες και τερτίπια, αρνούνται να συνομιλήσουν μαζί μας! Τα υπουργεία της κυβέρνησης Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών δεν μπήκαν στον κόπο ούτε ραντεβού να μας κλείσουν, παρά την καθημερινή μας επιμονή. Η Περιφέρεια ούτε καν απάντησε στο αίτημά μας για συνάντηση, ούτε καν μπαίνει στον κόπο να συνεδριάσει έκτακτα το Περιφερειακό Συμβούλιο για να ληφθούν μέτρα προστασίας της ζωής και του βιος μας!».

Μας κοροϊδεύουν

Η Επιτροπή μετά από αυτά καταγγέλλει την κοροϊδία, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώθηκαν όσα έλεγε αμέσως μετά την πλημμύρα, πως όταν σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας από την περιοχή, αυτοί που ευθύνονται για τις καταστροφές, εφόσον δεν είχαν κάνει όλα τα απαραίτητα έργα, «σήμερα μας κοροϊδεύουν».

Και επισημαίνει: «Αυτοί μπορεί να έφυγαν, όμως εμείς και τα τεράστια προβλήματα που έχουμε είμαστε εδώ και μας γίνεται ο βίος αβίωτος. Απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση έκτακτο επίδομα για όλους τους πληγέντες, για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας, να κάνουμε Χριστούγεννα σαν άνθρωποι», αλλά και να γίνουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Η Επιτροπή τονίζει: «Τώρα, όλοι μαζί! Αγρότες - κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες - έμποροι, εργαζόμενοι, μαθητές, γονείς, όλοι οι κάτοικοι της περιοχής να πάρουμε την υπόθεση της προστασίας της ίδιας μας της ζωής, του βιός μας στα χέρια μας. (...) Να δυναμώσουμε τις διεκδικήσεις μας με κινητοποιήσεις στα χωριά, στο Μαντούδι, στα υπουργεία, στην Περιφέρεια, στον δήμο!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ