Τρίτη 30 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Φοβάται εκλογικούς αιφνιδιασμούς

Στη διασφάλιση «ισότιμων όρων» για τις δημοτικές και νομαρχικές εκλογές ρίχνει το βάρος της η ηγεσία της ΝΔ, η οποία παρακολουθεί με φανερή αγωνία τις κινήσεις της κυβέρνησης, κυρίως όσον αφορά τα περί μητροπολιτικών δήμων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Θ. Ρουσόπουλος, εκφράζοντας την ανησυχία της Ρηγίλλης επανήλθε χτες, τονίζοντας ότι «η ΝΔ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχτεί κυβερνητικούς αιφνιδιασμούς σε μείζονα ζητήματα, είτε αυτά αφορούν τη διάρθρωση της χώρας, είτε σχετίζονται με τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση». Για το σκοπό αυτό η ΝΔ θα θέσει υπόψη του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης μια σειρά ζητήματα, όπως η άμεση εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, τη σύσταση διακομματικού οργάνου, που θα ελέγχει τους εκλογικούς καταλόγους, καθώς και να της δοθεί κατάλογος των διοικητικών πράξεων, με τις οποίες αποδόθηκε η ελληνική ιθαγένεια και να υπάρξει διακομματικός έλεγχος των διοικητικών πράξεων που θα εκδίδονται στο μέλλον.

Απαντώντας στην ερώτηση αν η ΝΔ φοβάται το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση μητροπολιτικού δήμου, πριν από τις εκλογές του 2002, ο Θ. Ρουσόπουλος επισήμανε ότι «δε θεωρούμε νοητό, σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, να γίνονται αιφνιδιασμοί σε θέματα που σχετίζονται με την εκλογική διαδικασία, είτε είναι διαδικασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε εθνικών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ δεν είναι αντίθετη με τους μητροπολιτικούς δήμους, αλλά θέλει να ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Παράλληλα, ηγετικά στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα προχωρήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, τουλάχιστον τον ερχόμενο Μάρτη όπως κυκλοφόρησε, αλλά ταυτόχρονα τονίζουν ότι το κόμμα πρέπει να είναι έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα.

Κατά τα λοιπά, η ΝΔ προετοιμάζεται «να ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους», ρίχνοντας το βάρος στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου, για την οποία μάλλον θα ζητήσει τις επόμενες μέρες τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Επίσης, θα δώσει έμφαση στο θέμα που ανέκυψε με τη νέα επιστολή του επιτρόπου Μ. Μπαρνιέ για την ΕΡΓΟΣΕ και τις διαδικασίες για τον «εκσυγχρονισμό» των σιδηροδρόμων.

Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής θα ανακοινώσει τις προσεχείς μέρες το δικό του «ανασχηματισμό», με τη συγκρότηση ενός νέου οργάνου, στο οποίο θα συζητείται η πολιτική τακτική και η στρατηγική του κόμματος. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τη συγκρότηση μιας άτυπης ηγετικής ομάδας, αφού σε αυτή θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, η Ντ. Μπακογιάννη, ο Γ. Σουφλιάς, ο Β. Μεϊμαράκης, ο Στ. Δήμας και ο Μ. Λιάπης, ενώ συζητούνται και τα ονόματα των Γ. Βουλγαράκη και Μ. Γιαννάκου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ