Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ»
Ψηφίστηκαν οι αντιδραστικές τροποποιήσεις

Eurokinissi

Ψηφίστηκαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής οι νέες ρυθμίσεις που τροποποιούν σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση τον «ευρωπαϊκό εκλογικό νόμο», με στόχο την καλύτερη προσαρμογή του αστικού πολιτικού σκηνικού στις ανάγκες του κεφαλαίου, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε τοπικό. Πρόκειται για νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη βδομάδα, και ενόψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μάη στοχεύει στην ενίσχυση των «ευρωπαϊκών κομμάτων», που στηρίζουν τη στρατηγική της ΕΕ για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, βάζοντας ταυτόχρονα επιπρόσθετα εμπόδια σε κόμματα που αντιπαλεύουν τη στρατηγική αυτή, πρώτα και κύρια στα κομμουνιστικά κόμματα.

Το νομοσχέδιο αφορά την «κύρωση της απόφασης (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/994 του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2018 για την τροποποίηση της πράξης περί εκλογής των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με άμεση και καθολική ψηφοφορία, που προσαρτάται στην απόφαση 76/787/ΕΚΑΧ, ΕΟΚ, Ευρατόμ της 20ής Σεπτεμβρίου 1976 του Συμβουλίου».

Οι κυριότερες διατάξεις του αφορούν τη θέσπιση από το κάθε κράτος - μέλος κατώτατου ορίου για την κατανομή των εδρών, το οποίο θα κυμαίνεται από 2% έως 5% των έγκυρων ψήφων, για τις εκλογικές περιφέρειες με περισσότερες από 35 έδρες στις εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου. Αυτόν τον περιορισμό, μάλιστα, δηλαδή το πλαφόν, το χαρακτηρίζει «αναλογικό σύστημα». Επιπλέον, αφήνεται στην ευχέρεια του κράτους - μέλους αν θα επιτρέπει στα ψηφοδέλτια να υπάρχει το όνομα ή το λογότυπο του ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος με το οποίο συνδέεται το εθνικό πολιτικό κόμμα. Ενώ τα κράτη - μέλη θα μπορούν να παρέχουν τη δυνατότητα για ψηφοφορία εκ των προτέρων, με επιστολική ψήφο και με ηλεκτρονικά και διαδικτυακά μέσα.

Το νομοσχέδιο, όπως αναμενόταν, υπερψηφίστηκε με «χέρια και με πόδια» από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων. Χαρακτηριστικά, ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Τασούλας, ανάμεσα σε άλλα εκθείασε τη διάταξη που προβλέπει την επιστολική ψήφο ή την ψήφο με ηλεκτρονικά και διαδικτυακά μέσα, ζητώντας να εφαρμοστεί και στις εθνικές εκλογές. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε, διαφωνώντας με τη διάταξη που αφορά τη διαμόρφωση του λογότυπου των ευρωπαϊκών κομμάτων.

Ο δε υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης, εξέφρασε τη χαρά του «για την ευρεία συναίνεση στο Σώμα» και πρόσθεσε ότι στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ζητούμενο και η μεγαλύτερη χειραγώγηση λαϊκών συνειδήσεων

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, επισήμανε ότι με τις ρυθμίσεις αυτές επιδιώκεται να δημιουργηθούν «εκείνες οι ασφαλιστικές δικλίδες που θα θωρακίσουν παραπέρα την υλοποίηση της βάρβαρης πολιτικής της ΕΕ, και μάλιστα με την όσο γίνεται μεγαλύτερη συναίνεση των λαών».

«Ο στόχος αυτός βέβαια δεν είναι σημερινός», συνέχισε. «Ομως, τώρα απαξιώνονται βασικοί πυλώνες της ΕΕ που προωθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όπως είναι για παράδειγμα τα ευρωπαϊκά κόμματα. Οι λαοί απαξιώνουν όλο και περισσότερο την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση και την πολιτική της». Επομένως, με τέτοιους είδους ρυθμίσεις, όπως ότι αφήνεται στην ευχέρεια του κράτους - μέλους να επιτρέπει στα ψηφοδέλτια να υπάρχει το όνομα ή το λογότυπο του ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος με το οποίο συνδέεται το εθνικό πολιτικό κόμμα, ή την ψήφο από μακριά, θέλει να καλλιεργήσει αυταπάτες και να χειραγωγήσει εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις. Και βέβαια, την ίδια ώρα, με τα πλαφόν που «χτυπάνε» κυρίως κόμματα που αντιπαρατίθενται με την ΕΕ, κυρίως κομμουνιστικά, βάζει «μεγαλύτερα και περισσότερα εμπόδια στην έκφραση της λαϊκής θέλησης».

Ειδικά για την επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο σημείωσε ότι «δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα», καθώς ενέχει κίνδυνο «νοθείας, παραβίασης της μυστικότητας, επηρεασμού της ψήφου κ.λπ.».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ