Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΡΗΤΗΣ
Παζαριών συνέχεια

Εμμένει στη θέση του το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει ξεχωριστά την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής από τη διασύνδεση με την Κύπρο και το Ισραήλ, σύμφωνα τουλάχιστον με χτεσινά δημοσιεύματα που έφεραν στην επιφάνεια σχετική επιστολή του Ελληνα υπουργού Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκη, προς τον Κύπριο ομόλογό του, Γ. Λακκοτρύπη.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε η διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού να πραγματοποιηθεί ως τμήμα του ευρύτερου επενδυτικού πρότζεκτ διασύνδεσης των συστημάτων ηλεκτρισμού της Κύπρου και του Ισραήλ με την ευρωπαϊκή αγορά και επιδίωξη ήταν να συγχρηματοδοτηθεί ως «Εργο Κοινού Ενδιαφέροντος» (Project of Common Interest - PCI) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αν και επίσημα η σημερινή κυβέρνηση συμφωνούσε με τον αρχικό σχεδιασμό, στη συνέχεια επικαλούμενη καθυστερήσεις από την κυπριακή πλευρά αλλά και την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού του νησιού, προέκρινε την επίσπευση της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική ως ανεξάρτητο έργο, εκφράζοντας και την επιθυμία και τον επενδυτικό προσανατολισμό της «ΑΔΜΗΕ ΑΕ», στη μετοχική σύνθεση της οποίας έχει εισέλθει με ένα σημαντικό ποσοστό η κινεζική «State Grid.Corp.».

Η σχετική απόφαση της ΡΑΕ, με την οποία εγκρίθηκαν το έργο και η σύσταση της θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη» που θα αναλάβει την αποπεράτωσή του, έδινε τη δυνατότητα στην εδράζουσα στην Κύπρο «EuroAsia Interconnector Ltd» να εισέλθει στο μετοχικό της κεφάλαιο με ποσοστό έως 39%, κάτι που όπως φαίνεται δεν ικανοποιεί την κυπριακή πλευρά.

Στην επιστολή του, ο Γ. Σταθάκης, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, αναφέρει ότι τα τρία σκέλη του έργου (Αττική - Κρήτη, Κρήτη - Κύπρος, Κύπρος - Ισραήλ) «έχουν διαφορετικό βηματισμό, μελετητική ωριμότητα και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης» και επίσης ότι η αρχική συμφωνία προβλέπει ότι για το τμήμα Κρήτη - Αττική θα υλοποιηθεί από εταιρεία στην οποία ο ΑΔΜΗΕ θα έχει τουλάχιστον το 51% της μετοχικής της σύνθεσης.

Επίσης φέρεται να επαναλαμβάνει την «αφοσίωση του ίδιου και της κυβέρνησης» στην ολοκλήρωση του συνολικού έργου και προτείνει στον Κύπριο ομόλογό του να υπάρξει πρωτοβουλία κυβερνήσεων, ρυθμιστικών αρχών και εταιρειών διαχείρισης για την προώθηση και του σκέλους Κρήτη - Κύπρος, δείχνοντας έτσι ότι επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει δεύτερη εταιρεία που θα αναλάβει τη χρηματοδότηση και κατασκευή του κομματιού Κρήτη - Κύπρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ