Σάββατο 3 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 4 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ευχολόγια ξανά για τους αγρότες της πεδιάδας του Μόρνου

Με νέα ευχολόγια και ανέξοδες «δεσμεύσεις» απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτης, στην αγωνία των αγροτών της πεδιάδας του Μόρνου, που εδώ και χρόνια έχουν μείνει με χέρσα χωράφια, εξαιτίας του φράγματος και ακόμα περιμένουν τα έργα άρδευσης για να καλλιεργήσουν, ενώ τους έχουν κοπεί και οι αποζημιώσεις που προβλέπονταν ως αντιστάθμισμα.

Τα προβλήματα των αγροτών αναδείχθηκαν με την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης και συζητήθηκε την περασμένη Πέμπτη 1/11. Ο βουλευτής επισήμανε ότι από το 2005 το ΚΚΕ έχει φέρει στη Βουλή Ερωτήσεις για το έργο άρδευσης και αναδασμού στον Μόρνο και κάθε φορά παίρνει λίγο πολύ τις ίδιες απαντήσεις, δηλαδή ότι «προχωρούν άμεσα» μελέτες και εκτέλεση του έργου.

Παρ' όλα αυτά, οι αγρότες παραμένουν στον αέρα, γιατί τα έργα δεν είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από κυβέρνηση και ΕΕ, «αφού δεν αφήνουν κέρδη, δεν λειτουργούν ανταποδοτικά για τα επιχειρηματικά συμφέροντα», όπως επισήμανε.

Υπενθυμίζεται ότι το φράγμα του Μόρνου και η εκτροπή για τη μεταφορά πόσιμου νερού στην Αττική μείωσαν τη διαθεσιμότητα του νερού προς τους αγρότες της πεδιάδας για άρδευση. Ως αντιστάθμισμα είχε αποφασιστεί τότε, δηλαδή τη δεκαετία του 1990, η κατασκευή αρδευτικού έργου που προέβλεπε κατασκευή δικτύων μεταφοράς νερού, αντλιοστασίων και δεξαμενών νερού και δεύτερον η καταβολή αποζημιώσεων (ηρτημένης εσοδείας) στους αγρότες που δεν μπορούσαν πια να ποτίσουν τα χωράφια τους.

Αγρότες και κάτοικοι της περιοχής είχαν αντιδράσει, γιατί χωρίς αναδασμό το έργο αυτό δεν θα εξυπηρετούσε όλους τους μικρούς καλλιεργητές που είναι η πλειοψηφία. Παρ' όλα αυτά, μέχρι σήμερα αναδασμός δεν έγινε, το έργο εγκαταλείφθηκε το 2011 και ό,τι είχε κατασκευαστεί χαρακτηρίζεται από κακοτεχνίες.

Να σημειωθεί ότι ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 9.241.466 ευρώ και το 2006 ανέβηκε στα 12.956.610 ευρώ. Μάλιστα, είχε δοθεί τότε προθεσμία αποπεράτωσης 30 μήνες. Ωστόσο, το έργο παραμένει «γεφύρι της Αρτας», ενώ από το 2010 κόπηκε και η αποζημίωση (ηρτημένη εσοδεία) προς τους αγρότες.

Ο Ν. Μωραΐτης απαίτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τον αναδασμό και την ολοκλήρωση του έργου, να δοθούν οι ηρτημένες αποζημιώσεις για τις σοδειές από το 2010 και μετά και να αποδοθούν ευθύνες. Από την πλευρά του, ο υπουργός ανέφερε ότι τα χρήματα για την ολοκλήρωση του έργου έχουν δεσμευτεί και πως το έργο «θα ολοκληρωθεί». Ωστόσο, για το αν θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους αγρότες από το 2010 και μετά, είπε ότι υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ