Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Από τις τοποθετήσεις στη σύσκεψη

Στις απολύσεις συμβασιούχων, στην επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και των ολιγόμηνων κακοπληρωμένων προγραμμάτων στους δήμους αναφέρθηκε ο Γεράσιμος Τσελέντης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, υπενθυμίζοντας ότι το Συνδικάτο προχωρά σήμερα σε κινητοποίηση για το δικαίωμα όλων των εργαζομένων στη δουλειά.

Την εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε έναν κερδοφόρο κλάδο μετέφερε ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής. Αναφερόμενος στο ρόλο των εργοδοτικών - κυβερνητικών συνδικαλιστών, υπενθύμισε τη στάση τους στην κλαδική απεργία τον περασμένο Μάρτη, όταν χαρακτήριζαν «κομματική» την κινητοποίηση που είχε αιχμή το αίτημα για υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ. Στην κατεύθυνση της προετοιμασίας της απεργίας υπογράμμισε τη δουλειά που σχεδιάζει το Συνδικάτο με παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, καθώς και σε μετανάστες εργάτες γης.

Τη στοίχιση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας πίσω από την πλειοψηφία ΓΣΕΕ στηλίτευσε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του ΕΚΑ. Δεν εξαρτώνται όλα από εμάς, αλλά εξαρτώνται πολλά από εμάς, σημείωσε, υπενθυμίζοντας το πλατύ άνοιγμα και τη συζήτηση με την οποία προέκυψαν αποφάσεις σωματείων για την πραγματοποίηση απεργίας, μέσα από μαζικές διαδικασίες στις οποίες στην Αττική πήραν μέρος 6.000 εργαζόμενοι. «Αυτή είναι μια πραγματική δουλειά από τα κάτω», τόνισε και πρόσθεσε πως η δράση που έχει προηγηθεί, δείχνει το δρόμο για τη συνέχεια.

Για το δυναμικό «παρών» των συνταξιούχων στις απεργιακές κινητοποιήσεις διαβεβαίωσε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ενώ υπενθύμισε ότι οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις βρίσκονται σε ρυθμούς προετοιμασίας μεγάλων περιφερειακών και μιας πανελλαδικής συγκέντρωσης.

Την καθημερινή ακούραστη δουλειά, που οδήγησε χτες σε μια ιδιαίτερα μαζική Γενική Συνέλευση, στην οποία πήραν μέρος 850 εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής, μετέφερε η Βέτα Πανουτσάκου. Ξεκαθάρισε πως οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δεν μπορούν να μένουν με τα χέρια σταυρωμένα όταν βλέπουν τα παιδιά τους να δουλεύουν για 400 ευρώ και τους συναδέλφους τους που δουλεύουν με προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» να πολλαπλασιάζονται. Στηλίτευσε το υπονομευτικό παιχνίδι ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, το οποίο πρέπει να συναντήσει την πιο πλατιά καταδίκη από τους εργαζόμενους.

Ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, επισήμανε ότι το ΕΚΛ έχει προγραμματίσει για σήμερα διευρυμένη συνεδρίαση, με θέμα την ουσιαστική προετοιμασία της απεργίας, ώστε να μετρήσει περισσότερες δυνάμεις στο δρόμο στην επικείμενη απεργία.

Το μήνυμα της επιτυχίας της απεργίας πρέπει να φτάσει στους χώρους δουλειάς, σημείωσε ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου. Επισήμανε ότι η Ομοσπονδία δεν ξεκινά από το μηδέν, αφού έχει ήδη υλοποιήσει σημαντικό άνοιγμα, μέσα από τη διοργάνωση βδομάδας δράσης για τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Στα «επιχειρήματα» με τα οποία οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στον κλάδο αποθεώνουν τον «κοινωνικό διάλογο», μέσα από τον οποίο υπογράφουν Συμβάσεις που ενσωματώνουν εργοδοτικές αξιώσεις, ενώ υπονομεύουν και συκοφαντούν τον αγώνα, αναφέρθηκε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ανοίγει γύρω από αυτά η συζήτηση με τους εργαζόμενους.

Για την πραγματοποίηση απεργίας στον κλάδο στις 14 Νοέμβρη κόντρα στις άσχημες συνθήκες δουλειάς και αμοιβής μίλησε ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αττικής. Η επιτυχία της κλαδικής απεργίας, τόνισε, μπορεί να γίνει βήμα κλιμάκωσης για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην πανεργατική απεργία στις 28 Νοέμβρη.

Την απόφαση για απεργία στις 14 Νοέμβρη μετέφερε ο Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών του Δημοσίου (ΠΟΕΜΥΔΑΣ). Στην παρέμβασή του ξεχώρισε μια σειρά από αιτήματα, όπως η διεκδίκηση Συμβάσεων, καθώς και σύγχρονων δημόσιων και δωρεάν υποδομών, τα οποία μπορούν να ενώσουν διαφορετικούς κλάδους σε κοινό αγώνα.

Την άρνηση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να εγγράψει στη δύναμή της το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, την ίδια στιγμή που έχει ανοίξει την αγκαλιά της στους συνδικαλιστές που διέλυσαν το προϋπάρχον δευτεροβάθμιο όργανο όταν αποκαλύφθηκε το «φαγοπότι» που είχαν στήσει με τα προγράμματα κατάρτισης, για να συνεχίσουν με άλλο όνομα και ΑΦΜ, υπενθύμισε ο Αλέξης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, φωτίζοντας άλλη μια πλευρά γύρω από το συνδικαλιστικό κίνημα που θέλουν οι εργατοπατέρες.

Στην προετοιμασία του Εργατικού Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου για την απεργία στις 28 Νοέμβρη αναφέρθηκε ο Γιώργος Μαμάκας, μέλος της Διοίκησής του.

Με παρακαταθήκη τη δράση που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί για τη διεκδίκηση κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, προετοιμάζει την απεργία το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, επισήμανε ο πρόεδρός του, Στάθης Σταθουλόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ