Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατέθεσε τροπολογία για την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου

Από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά
Από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά
Τροπολογία που προβλέπει την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου (άρθρο 21 του ν. 2859/2000 Κώδικας ΦΠΑ) κατέθεσε χτες στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «με το τρίτο μνημόνιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και τα άλλα κόμματα που το ψήφισαν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) δεσμεύτηκαν για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Ο μειωμένος ΦΠΑ αποτελούσε ένα μέτρο - αντιστάθμισμα στις συνέπειες που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών.

Η προσωρινή διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά μέχρι τις 31/12/2018 και με πρόφαση το Προσφυγικό είναι μία ενέργεια νομιμοποίησης των επικίνδυνων και αντιδραστικών επιλογών της ΕΕ, που μετατρέπει τα νησιά σε μόνιμους χώρους εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών».

Υπογραμμίζεται ότι το ΚΚΕ «διεκδικεί την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στο πλαίσιο αυτό προτείνει τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου».

Στο σχετικό άρθρο της τροπολογίας ορίζεται συγκεκριμένα: «Από την έναρξη ισχύος του παρόντος επαναφέρονται σε ισχύ οι διατάξεις των παραγράφων 4, 5 και 6 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας), που αφορούν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου πελάγους, όπως ίσχυαν πριν από την κατάργηση των σχετικών μειώσεων, η οποία επιβλήθηκε από μεταγενέστερους νόμους και κανονιστικές διατάξεις.

Κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης με περιεχόμενο αντίθετο με τις διατάξεις του άρθρου αυτού καταργείται».

Η ακρίβεια έχει χτυπήσει «κόκκινο» στα νησιά

Η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά συμπεριλαμβανόταν στο 3ο μνημόνιο, που ψήφισαν από κοινού κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ (ΔΗΣΥ - ΚΙΝΑΛ) και Ποτάμι. Ο συντελεστής αυτός ήταν κατάκτηση των εργαζομένων στα νησιά και εφαρμόστηκε ως μέτρο μείωσης των συνεπειών του μεγάλου μεταφορικού κόστους και άλλων δυσμενών παραγόντων που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών. Η κατάργησή του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σηματοδοτεί την εκτίναξη της ακρίβειας για τα λαϊκά στρώματα, όπως αποτυπώνουν και τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, κατά την παρουσίαση της τροπολογίας: «Σήμερα στα νησιά όπου έχει καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής η ακρίβεια έχει φουντώσει ακόμα πιο πολύ συγκριτικά με την ηπειρωτική Ελλάδα. Εκτιμάται ότι η ακρίβεια πυροδοτήθηκε πάνω από 15 - 20%. Αν θέλει κανείς να κάνει συγκρίσεις μπορεί να δει την τιμή π.χ. στη βενζίνη στη Σάμο, όπου η τιμή λίτρου είναι 1,80 ευρώ, και ακριβώς δίπλα στην Ικαρία 1,98 ευρώ. Δηλαδή αγγίζει τα 2 ευρώ περίπου. Τα ίδια και στο πετρέλαιο θέρμανσης: 1,20 στη Σάμο και 1,37 στην Ικαρία». Το λεγόμενο «μεταφορικό ισοδύναμο», συνέχισε η βουλευτής του ΚΚΕ, είναι χωρίς αντίκρισμα.

«Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε στους αγώνες και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για να υπάρξει ο μειωμένος συντελεστής, και θα το συνεχίσει και σήμερα, μέσα και έξω από τη Βουλή», επεσήμανε η Δ. Μανωλάκου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ