Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέες απειλές για παρεμπόδιση του «Nord Stream 2»

Νέες απειλές κατά της κατασκευής του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που θα καταλήγει στη Βόρεια Γερμανία, εξαπέλυσαν χτες οι ΗΠΑ, διά στόματος Αμερικανού πρέσβη στην ΕΕ, Γκόρντον Σόντλαντ.

«Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ακόμα όλα τα εργαλεία που θα μπορούσαν στα σοβαρά να υπονομεύσουν ή να σταματήσουν το έργο», καθώς η Ουάσιγκτον «ακόμη ελπίζει πως η αντίθεση στο έργο θα επιδράσει», δήλωσε χτες από τις Βρυξέλλες. Εκφράζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ, εξήγησε ότι η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να εξαρτάται μονόπλευρα από το ρωσικό αέριο. Αν δεν γίνει δεκτή αυτή η «φιλοσοφία», πρόσθεσε, «τότε ο Πρόεδρος (σ.σ. Ντόναλντ Τραμπ) έχει στη διάθεσή του πολλά, πολλά άλλα εργαλεία ώστε να προσπαθήσει να περιορίσει ή να σταματήσει το έργο».

Ο πρέσβης αρνήθηκε ότι πίσω από την απειλή βρίσκονται αμερικανικά συμφέροντα που θέλουν να αυξηθούν οι πωλήσεις του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη και χαρακτήρισε την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο «γεωπολιτικό λάθος». Εξάλλου, ένας ευάλωτος ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης θα έπληττε και τις ΗΠΑ, συμπλήρωσε. «Τόσο ισχυροί είναι οι διατλαντικοί δεσμοί: Είμαστε σαν σιαμαία δίδυμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αγωγός «Nord Stream 2» πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019 και υποστηρίζεται σθεναρά από τη Γερμανία και την Αυστρία, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, όπως π.χ. Δανία, Πολωνία, ασκούν κριτική. Παράλληλα, η Γερμανία σχεδιάζει την κατασκευή τερματικού σταθμού για να καταστεί δυνατή η εισαγωγή και υγροποιημένου φυσικού αερίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ