Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
«Χρειαζόμαστε έναν αληθινό ευρωπαϊκό στρατό»

Τις προτάσεις της γερμανικής κυβέρνησης για την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική θωράκιση της ΕΕ παρουσίασε η καγκελάριος

Η Αγκ. Μέρκελ κατά τη χτεσινή ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο

Copyright 2018 The Associated

Η Αγκ. Μέρκελ κατά τη χτεσινή ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εμφαση στην οικονομική - πολιτική - στρατιωτική ενότητα και «εμβάθυνση» της ΕΕ, για να δυναμώσει στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, έδωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας χτες στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, όπου παρουσίασε το «γερμανικό όραμα για την ΕΕ».

Αφού ξεκαθάρισε ότι «μόνο ενωμένη» μπορεί η ΕΕ να διαπραγματευτεί και ισχυροποιήσει τη θέση της στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, αναφέρθηκε σε τρεις βασικούς άξονες που προτάσσει το γερμανικό κεφάλαιο για το επόμενο διάστημα.

«Χρειαζόμαστε μια κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα», καθώς «οι εποχές που η Ευρώπη μπορούσε να βασιστεί σε άλλους έχουν παρέλθει», είπε, και πρόσθεσε ότι «πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, αν θέλουμε να επιβιώσουμε». «Πρέπει όλοι μας να εργαστούμε για το όραμα να δημιουργήσουμε μια μέρα έναν αληθινό ευρωπαϊκό στρατό, όχι ενάντια στο ΝΑΤΟ αλλά ως ένα καλό συμπλήρωμα του ΝΑΤΟ», συνέχισε, υποστηρίζοντας την πρόταση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Χωρίς δε να κρύβει τις οξυμένες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, σημείωσε ότι «παλιοί σύμμαχοι αμφισβητούν δοκιμασμένες συμμαχίες» - κάνοντας έμμεση πλην σαφή αναφορά στις ΗΠΑ. Επίσης, πρότεινε να αναπτύξει η ΕΕ μια κοινή πολιτική για τις εξαγωγές όπλων.

Θέλοντας να διασκεδάσει τον έντονο ανταγωνισμό και το σκληρό παζάρι εντός της ΕΕ, ισχυρίστηκε ότι η δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού «θα έδειχνε στον κόσμο ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά πόλεμος μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών».

Σχετικά με τη θωράκιση και εξέλιξη της Ευρωζώνης, αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί σε συνεργασία με τη γαλλική κυβέρνηση, όπως η τραπεζική ένωση, σημειώνοντας πως αναλυτικά θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη.

Εν μέσω διαμάχης στην ΕΕ για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, η Μέρκελ επέκρινε «εθνικά μονομερή μέτρα για την ανάληψη του χρέους».

Σχετικά με το παζάρι για την φορολόγηση των ψηφιακών επιχειρηματικών κολοσσών («Google», «Facebook», «Amazon» κ.ά.), η Μέρκελ ξεκαθάρισε πως η Γερμανία εκφράζει ανησυχίες για το πώς αυτή θα εφαρμοστεί, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να θίξει και γερμανικά μονοπώλια στο μέλλον, και πρότεινε μια διεθνή λύση ελάχιστης φορολόγησης.

Επιπλέον, ζήτησε πολιτική και οικονομική «ενίσχυση της καινοτομίας» στην ΕΕ, καθώς η Κίνα και οι ΗΠΑ προχωρούν. Τέλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα της αντιμετώπισης των μεταναστών και προσφύγων, τονίζοντας ότι «πρέπει να βρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλο παζάρι για λογαριασμό μονοπωλίων (2018-05-19 00:00:00.0)
Εντονες αντιθέσεις και αλληλεξαρτήσεις, σκληρό οικονομικό και γεωπολιτικό παζάρι (2018-05-11 00:00:00.0)
Συζητήσεις και παζάρια για «συντονισμό» στην ΕΕ (2018-03-16 00:00:00.0)
Με τον Σέρβο Πρόεδρο συναντήθηκε η Αγκελα Μέρκελ (2018-03-01 00:00:00.0)
Επίσκεψη Μέρκελ με ευρύτερες στοχεύσεις (2013-03-03 00:00:00.0)
Αντιθέσεις και μέτρα για τη θωράκιση των τραπεζών (2011-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ