Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Εκδήλωση τιμής στον Γ. Αραφάτ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, στην επέτειο των 14 χρόνων από το θάνατό του, διοργάνωσε τη Δευτέρα το βράδυ η πρεσβεία της Παλαιστίνης στη χώρα μας, στον κινηματογράφο «Στούντιο» στην Αθήνα, όπου προβλήθηκε και ταινία για τη ζωή του Αραφάτ.

Για τον αγώνα του Αραφάτ, σύμβολο της πάλης του Παλαιστινιακού λαού για ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα, μίλησε ο πρέσβης της Παλαιστίνης Μαρουάν Τουμπάσι, που στάθηκε ιδιαίτερα στην προσφορά του στους σύγχρονους αγώνες του λαού και της νεολαίας ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και επιθετικότητα που κλιμακώνεται, ενώ επισήμανε την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, όπως έχει ζητήσει με ομόφωνη απόφασή της η ελληνική Βουλή.

Η πρέσβης της Κούβας, Ζέλμις Μαρία Κορτίνα Ντομίνγκες, αναφέρθηκε εκτενώς στην ακατάλυτη φιλία και αλληλεγγύη που συνδέει τους λαούς Κούβας και Παλαιστίνης, καθώς και στη μεγάλη εκτίμηση που είχε ο Φιντέλ Κάστρο για τον Αραφάτ.

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε και ο Σταύρος Τάσσος, βουλευτής του ΚΚΕ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας - Παλαιστίνης της Βουλής και πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ). Σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Σήμερα, 14 χρόνια μετά το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ, το έγκλημα διαρκείας στην Παλαιστίνη συνεχίζεται με την κλιμάκωση της καταστολής του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού. Δολοφονίες, τραυματισμοί, συλλήψεις, ξερίζωμα Παλαιστινίων από τις εστίες τους, 4.000 νέοι εποικισμοί, που γίνονται με την ανοχή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τις συμφωνίες τους με το Ισραήλ. Οσο για τις ΗΠΑ, η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ για τη μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ αποθρασύνει την ισραηλινή κυβέρνηση. Δημιουργούν έδαφος για νέα κλιμάκωση των ανταγωνισμών στην περιοχή, που για μια ακόμα φορά θα πληρώσουν με το αίμα τους οι λαοί. Διαρκής είναι η ανάγκη της διεθνιστικής αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, και αυτό εκφράζει τα αισθήματα του ελληνικού λαού, και ιδιαίτερα του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ειρήνης, του λαϊκού και εργατικού κινήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΔΥΕ:

  • Καταγγέλλει την πολιτική - οικονομική - στρατιωτική συνεργασία της χώρας μας με το κράτος του Ισραήλ, που φυλακίζει και σκοτώνει ακόμα και παιδιά.
  • Υπογραμμίζει τις ευθύνες διαχρονικά όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στον τρόπο αντιμετώπισης - στην πραγματικότητα μη αντιμετώπισης - του Παλαιστινιακού ζητήματος.
  • Απαιτεί να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 (Δυτική όχθη και Λωρίδα της Γάζας, που είναι μόλις το 22% των εδαφών που κατείχαν οι Παλαιστίνιοι προ του 1947), δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στη βάση της ομόφωνης απόφασης που έχει πάρει από το Δεκέμβρη του 2015 η ελληνική Βουλή. Αίτημα που έχει επίσης ομόφωνα υποβάλει προς την κυβέρνηση η Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας - Παλαιστίνης, του ελληνικού Κοινοβουλίου».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ