Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Συμφωνία «εύθραυστης εκεχειρίας»

Κατεστραμμένα κτίρια από νέες επιδρομές στην Πόλη της Γάζας

Copyright 2018 The Associated

Κατεστραμμένα κτίρια από νέες επιδρομές στην Πόλη της Γάζας
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Μετά από την επικίνδυνη κλιμάκωση των τελευταίων ημερών στη Λωρίδα της Γάζας, υπήρξε χτες μετά το μεσημέρι μια συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους, έπειτα από μεσολαβητικές προσπάθειες της Αιγύπτου, της Νορβηγίας, της Ελβετίας και του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Νικολάι Μλαντένοφ. Η εκεχειρία, που προφανώς είναι πολύ εύθραυστη, παραβιάστηκε λίγες ώρες μετά από ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που βομβάρδισε περιοχή της πόλης Χαν Γιουνίς, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον ενός 29χρονου Παλαιστίνιου και τον τραυματισμό άλλων τριών ατόμων.

Ως αποτέλεσμα της ισραηλινής επιθετικότητας στη Λωρίδα της Γάζας, που εκδηλώνεται από το βράδυ της Κυριακής, έχουν σκοτωθεί 14 Παλαιστίνιοι, πέρα από την επίθεση Ισραηλινών κομάντος την Κυριακή κατά ενός διοικητή και μελών της «Χαμάς». Οι ισραηλινές επιδρομές προκάλεσαν επίσης από τη Δευτέρα έως χτες το πρωί δεκάδες τραυματίες και σοβαρές υλικές ζημιές ή καταστροφή 80 κτιρίων, μεταξύ των οποίων τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού της «Χαμάς», «Al-Aqsa TV», τμήμα εγκαταστάσεων πανεπιστημίου, ένα ξενοδοχείο και δεκάδες κατοικίες.

Απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις, οι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν έως χτες το μεσημέρι σε ισραηλινές μεθοριακές περιοχές πάνω από 500 ρουκέτες προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 108 Ισραηλινών αμάχων και το θάνατο ενός 48χρονου Παλαιστίνιου οικοδόμου από τη Χεβρώνα που εργαζόταν στην ισραηλινή μεθοριακή πόλη Ασντόντ.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το απόγευμα της Τρίτης στη Γάζα στελέχη της «Χαμάς», της «Ισλαμικής Τζιχάντ» και άλλων μικρότερων οργανώσεων αναφέρουν πως θα τηρήσουν την εκεχειρία «όσο την τηρεί και το Ισραήλ».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά από επτάωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αποφάσισε επαναφορά στην εκεχειρία του 2014, δηλώνοντας πως θα την παραβιάσει «ανάλογα με τις εξελίξεις». Ακόμη και έτσι, η απόφαση του Νετανιάχου προκάλεσε τις αντιδράσεις τουλάχιστον τεσσάρων υπουργών.

Στη Ραμάλα ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Ραμί Χαμντάλα, καταδίκασε «τη σοβαρή κλιμάκωση» της ισραηλινής επιθετικότητας στη Λωρίδα της Γάζας και ανακοίνωσε έκτακτη συνεδρίαση του παλαιστινιακού συμβουλίου αύριο, Πέμπτη, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος διέκοψε χτες επίσημη επίσκεψη στο Κουβέιτ λόγω των εξελίξεων.

Αργότερα χτες βράδυ αποφασίστηκε να διεξαχθεί εκτάκτως για τα τελευταία αιματηρά γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη έπειτα από αίτημα της Βολιβίας και του Κουβέιτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ