Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Ζητά άμεσες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στον Εβρο

Eurokinissi

Να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να ξεπεραστεί κάθε διαδικαστικό - γραφειοκρατικό εμπόδιο και να κλείσουν τα ρήγματα στα αναχώματα του ποταμού Εβρου, να καθαριστούν οι κοίτες των ποταμών, οι χείμαρροι, τα αποστραγγιστικά δίκτυα και να προστατευτούν οι περιουσίες των αγροτών, ζητά με Επερώτησή της από τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η Επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναφέρει:

«Με βάση την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου "Η Ενότητα", ο κίνδυνος να ξαναχτυπήσει ο εφιάλτης των πλημμυρών στις παρέβριες περιοχές, με νέες τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες, υποδομές, αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά δίκτυα, οδοποιία κ.λπ., παραμονεύει.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η ΠΕ Εβρου παραμένει ανοχύρωτη μπροστά στα καιρικά φαινόμενα. Η αντιπλημμυρική θωράκιση είναι ανεπαρκής. Τα σπασμένα φράγματα από τις προηγούμενες πλημμύρες παραμένουν ανοιχτά, τα δε αποστραγγιστικά δίκτυα παραμένουν για δεκαετίες ακαθάριστα.

Την κύρια ευθύνη γι' αυτήν την τραγικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση δεν έχουν τα καιρικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και τώρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μια πολιτική δραστικής μείωσης των δημοσίων επενδύσεων για έργα και υποδομές στον αγροτικό τομέα. Αλλωστε οι επιλογές της ΕΕ, που με ευλάβεια υποστηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, δεν κινούνται στην κατεύθυνση ανάπτυξης και προστασίας της αγροτικής παραγωγής της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αντίθετα, η ΕΕ με την πολιτική της επιδιώκει τη μείωση της αγροτικής παραγωγής και την καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς, γι' αυτό και έργα όπως αρδευτικά, φράγματα, αντιπλημμυρικά κ.λπ., κρίνονται μη επιλέξιμα.

Μεγάλες είναι διαχρονικά και οι ευθύνες των στελεχών τους στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, που από τη μια στηρίζουν τις αντιαγροτικές πολιτικές και από την άλλη κλαψουρίζουν για τα τραγικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Οφείλουν να απαντήσουν: Γιατί η αρμόδια υπηρεσία (ΕΔΥΕ) είναι υπό διάλυση; Γιατί οι κοίτες των ποταμών εδώ και δεκαετίες είναι ακαθάριστες; Γιατί τα αποστραγγιστικά δίκτυα είναι επίσης ακαθάριστα δεκαετίες τώρα, εμποδίζοντας κυριολεκτικά την απορροή των υδάτων;

Η διέξοδος βρίσκεται στην πρόταση που επανειλημμένα έχει καταθέσει η "Λαϊκή Συσπείρωση" για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων με:

Τη δημιουργία δημόσιου φορέα για την ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας και του νομού μας. Την ανάπτυξη συνεργασίας με Βουλγαρία και Τουρκία για τη διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του Εβρου και του Αρδα. Το σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες, τη λειψυδρία, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα. Τη συνολική διαχείριση των λεκανών απορροής και των προβλημάτων που δημιουργούν οι χείμαρροι. Ενα νέο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για ένα κρατικό κοινωνικό σύστημα προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας, που θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στο αγροτικό κεφάλαιο.

Επερωτάται ο κ. περιφερειάρχης και ο κ. αντιπεριφερειάρχης Εβρου με τι μέτρα άμεσα θα παρέμβουν ώστε να ξεπεραστεί κάθε διαδικαστικό - γραφειοκρατικό εμπόδιο και να κλείσουν τα ρήγματα στα αναχώματα του ποταμού Εβρου, να καθαριστούν οι κοίτες των ποταμών, οι χείμαρροι, τα αποστραγγιστικά δίκτυα, να προστατευτούν οι περιουσίες των αγροτών και να μη βρεθούμε πάλι στο ίδιο έργο θεατές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Υδάτινοι Πόροι - Αντιπλημμυρική προστασία - Οι Θέσεις του ΚΚΕ» (2015-12-11 00:00:00.0)
Ανυπολόγιστη η καταστροφή (2015-02-21 00:00:00.0)
Διαχρονικό δικομματικό έγκλημα (2007-11-25 00:00:00.0)
Η αντιλαϊκή πολιτική «πνίγει» το λαό (2006-01-14 00:00:00.0)
Πλήρης αποκατάσταση και αποζημιώσεις στους παθόντες (2006-01-13 00:00:00.0)
Οι προτάσεις του ΚΚΕ (2005-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ