Σάββατο 17 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 18 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μετέθεσαν ναύτη που κατήγγειλε τη συμμετοχή φρεγάτας σε ΝΑΤΟική αποστολή

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η αντίδραση του ναύτη Σταύρου Παπαδάκη που υπηρετεί στη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Ναβαρίνον», ο οποίος βγήκε στην αναφορά και δήλωσε τη διαφωνία του στη συμμετοχή του πλοίου στη ΝΑΤΟική αποστολή «Sea Guardian» στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η φρεγάτα έχει τελικό προορισμό το λιμάνι της Χάιφα στο Ισραήλ, όπου θα παραμείνει λίγες μέρες και θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 14 Δεκέμβρη.

Την Παρασκευή, μία μέρα μετά την αναφορά του, ο Σταύρος Παπαδάκης ενημερώθηκε ότι μετατίθεται από τη φρεγάτα σε άλλο πλοίο του στόλου! Με αυτόν τον τρόπο αντιμετώπισε το Πολεμικό Ναυτικό την καταγγελία ενός ναύτη ότι η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ΝΑΤΟικές αποστολές δεν υπηρετεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την προστασία τους, αλλά επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολεμικές προπαρασκευές.

Οπως δήλωσε την Πέμπτη στον «Ριζοσπάστη», ο ναύτης (Στρατεύσιμος Δίοπος Μηχανικός - Τ/ΜΗΧ) είπε στην αναφορά του: «Η ματωμένη σημαία του ΝΑΤΟ ντροπιάζει τον ελληνικό στόλο. Οι δολοφόνοι των λαών των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου κάνουν τον χωροφύλακα στη γειτονιά μας. Δεν έχει καμία δουλειά η φρεγάτα "Ναβαρίνον" να συμμετέχει σε αυτές τις αποστολές».

Μιλώντας την Παρασκευή στη ραδιοφωνική εκπομπή «Ελληνοφρένεια», που ανέδειξε το θέμα, ο Σταύρος Παπαδάκης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια τη στιγμή που μας στέλνουν εκτός συνόρων να συμμετάσχουμε σε ασκήσεις και επιχειρήσεις όπως είναι αυτή της "Sea Guardian". Στόχος τους δεν είναι βέβαια η ειρήνευση στην περιοχή. Είναι μια προπαρασκευαστική επιχείρηση για τον πόλεμο. Περιλαμβάνει μια "προπόνηση" πολέμου μαζί με φρεγάτες από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Είναι μια πρόβα πολέμου, δεν είναι κάτι αθώο. Το ΝΑΤΟ έχει δείξει το πρόσωπό του. Δεν λογαριάζει τίποτα μπροστά στα συμφέροντα των "μεγάλων", ούτε ανθρώπινες ζωές, ούτε τους αμάχους. Δεν μπορούσα επομένως να μείνω με σταυρωμένα τα χέρια».

Θυμίζουμε ότι η φρεγάτα «Ναβαρίνον» έχει πλούσιο ιστορικό συμμετοχών σε αποστολές του ΝΑΤΟ, που καμιά σχέση δεν έχουν με την υπεράσπιση και διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ενδεικτικά, το 2017, πήρε ξανά μέρος στην επιχείρηση «Sea Guardian», τη μετεξέλιξη της επιχείρησης «Active Endeavour», με αποστολή τον «έλεγχο και την ασφάλεια» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο μάλιστα της «Sea Guardian», η φρεγάτα «Ναβαρίνον» πραγματοποίησε «εστιασμένες επιχειρήσεις», που προέβλεπαν την ανάπτυξη ναυτικής ομάδας στη θαλάσσια περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ενάντια στους λαούς της περιοχής. Συμμετείχαν σ' αυτές μεταξύ άλλων και πλοία από την Ιταλία και την Τουρκία.

Το Μάρτη του 2017, το ίδιο πλοίο συμμετείχε σε συνεκπαίδευση με μονάδες της Μόνιμης ΝΑΤΟικής Ναυτικής Δύναμης, Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Μυρτώου και Κεντρικού Αιγαίου.

Η άσκηση απέβλεπε στην ενδυνάμωση της μηχανής του ΝΑΤΟ και στην προετοιμασία της για συγχρονισμένες δολοφονικές αποστολές. Επίσης, το καλοκαίρι του 2018 πραγματοποιήθηκε διήμερη συνεργασία του «Ναβαρίνον» με τη «Sea Guardian».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ