Σάββατο 24 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 25 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Αμείωτο το ενδιαφέρον για την έκθεση υλικών και ντοκουμέντων για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

{1}Η εφημερίδα «Εργάτης» που κυκλοφορούσε το 1910 στην Κωνσταντινούπολη
{1}Η εφημερίδα «Εργάτης» που κυκλοφορούσε το 1910 στην Κωνσταντινούπολη
Το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών έχει ήδη συγκεντρώσει η έκθεση ντοκουμέντων και υλικών για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ που λειτουργεί στην αίθουσα «Μελίνα» στο Θησείο (πρώην εργοστάσιο Πουλόπουλου).

Τόσο ο πλούτος του υλικού που εκτίθεται, όσο, επίσης, η οργάνωσή του σε τρία επίπεδα (προβολή θεματικών ενοτήτων σε ταμπλό που συνοδεύεται από παρουσίαση εγγράφων στα τραπέζια ενώ παράλληλα υπάρχει έκθεση πρωτότυπου υλικού σε ειδικές προθήκες), προκαλεί, από τη μια, το ενδιαφέρον για γενική θέαση κι απ' την άλλη τη διάθεση για μελέτη.

Το ειδικό ενδιαφέρον των επισκεπτών κεντρίζουν τα υλικά στα τραπέζια, καθώς στην πλειοψηφία τους πρόκειται για παράθεση αυτούσιων εγγράφων ή πρωτοφανέρωτου φωτογραφικού υλικού.

Παράδειγμα, στην πρώτη κιόλας ενότητα που αφορά την περίοδο πριν από την ίδρυση του Κόμματος, βλέπει κάποιος ανάμεσα στα έγγραφα την εφημερίδα «Εργάτης» που κυκλοφορούσε το 1910 στην Κωνσταντινούπολη και δίπλα ακριβώς άρθρο της που επιχειρηματολογεί ως προς το γιατί οι γιατροί πρέπει να εξετάζουν δωρεάν τους εργάτες, αίτημα εξαιρετικά μπροστά για την εποχή που προβαλλόταν.

Το μάτι «τραβάει» η παράθεση στο πρωτότυπο ολόκληρου του βιογραφικού του Αρίστου Βασιλειάδη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, που εκτελέστηκε τον Δεκέμβρη του 1948 έχοντας πει στους στρατοδίκες του «Δεν αναγνωρίζω κανένα νόμο σας. Ούτε το κράτος σας. Γιατί όλα αυτά είναι παράνομα». Μέσα από τις σελίδες του βιογραφικού προβάλλει η θυελώδης ζωή ενός στελέχους του Κόμματος σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για το κομμουνιστικό κίνημα, η πορεία διαμόρφωσης της συνείδησής του παράλληλα με μια σειρά από σημαντικά γεγονότα του πρώτου μισού του προηγούμενου αιώνα.

Ξεχωρίζουν στην ίδια ενότητα τα τρικάκια της ΟΚΝΕ για τους φαντάρους, ενώ λίγο μετά το ενδιαφέρον προκαλεί μια σειρά από κάρτες και πολιτιστικά προγράμματα από το κάτεργο της Ακροναυπλίας.

{2} Τρικάκια της ΟΚΝΕ για τους φαντάρους
{2} Τρικάκια της ΟΚΝΕ για τους φαντάρους
Πέρα από τα υλικά που αφορούν σε κεντρικούς σταθμούς της Ιστορίας του ΚΚΕ, όπως ο Μάης του '36, ή τα κεντρικά υλικά για την Αντίσταση στην τριπλή κατοχή '40 - '44, για την πλειοψηφία του υλικού έχει γίνει προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο πρωτότυπο, να καλύπτει και σχετικά άγνωστες πτυχές. Παράδειγμα, η παρουσίαση της εφημερίδας των αρτεργατών του ΕΑΜ, η «Εργατική» της Θεσσαλίας. Στα υλικά για τον Δεκέμβρη του '44 στην Αθήνα βρίσκουμε, για παράδειγμα, και μια σπάνια φωτογραφία από μεγάλη διαδήλωση που έγινε στη Φλώρινα για το ίδιο θέμα.

Η ενότητα για τον ΔΣΕ περιέχει πλήθος έντυπου υλικού αυτής της περιόδου, ενώ στο μάτι χτυπούν και τα υλικά της δεκαετίας του '60. Εντυπωσιακά, ασφαλώς είναι τα υλικά από την αντιδικτατορική πάλη της περιόδου 1967 - 74, όπως επίσης αυτά που αφορούν την πρώτη περίοδο μετά την ντε φάκτο κατάκτηση της νόμιμης δράσης του ΚΚΕ και τους μεγάλους εργατικούς αγώνες που ακολουθούν. Η ενότητα για την περίοδο επικράτησης της αντεπανάστασης και τις πολύ δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν για το ΚΚΕ εξαιτίας και της δράσης του οπορτουνισμού, τραβά επίσης το ενδιαφέρον. Από κοντά και οι ενότητες για την αντιιμπεριαλιστική πάλη, αλλά και τις επεξεργασίες για το σύγχρονο Πρόγραμμα του Κόμματος.

Κάθε ομάδα επισκεπτών βρίσκει τη δική της γωνιά στην έκθεση. Φίλοι και σύντροφοι από την ΚΟ Ναυτεργατών, για παράδειγμα, στάθηκαν ώρες στα ταμπλό που με περηφάνια δείχνουν τη συμβολή τους στον αντιφασιστικό αγώνα, το φακέλωμα από τους εφοπλιστές, τους σύγχρονους αγώνες τους. Οι Ικαριώτες στάθηκαν στα υλικά της απόδρασης με καΐκι μιας ομάδας κομμουνιστών το 1955. Ομάδες φοιτητών στέκονται στο υλικό για την ΟΚΝΕ, ενώ οι οικοδόμοι σκύβουν στις φωτογραφίες με τις οδομαχίες. Δεν λείπουν τα πηγαδάκια μπροστά στα τρικάκια της αντιδικτατορικής πάλης, ειδικά αν στην παρέα των επισκεπτών βρίσκεται και κάποιος που έχει συνεισφέρει σ' αυτό...


{3} Ακροναυπλία, κάρτες και πολιτιστικά προγράμματα
{3} Ακροναυπλία, κάρτες και πολιτιστικά προγράμματα

{4} Η εφημερίδα «Αρτεργάτης»
{4} Η εφημερίδα «Αρτεργάτης»

{5} Η «Εργατική» του ΕΑΜ στη Θεσσαλία
{5} Η «Εργατική» του ΕΑΜ στη Θεσσαλία

{6} Διαδήλωση στη Φλώρινα για τον Δεκέμβρη του '44
{6} Διαδήλωση στη Φλώρινα για τον Δεκέμβρη του '44

{7} Από την ενότητα ντοκουμέντων για τον ΔΣΕ
{7} Από την ενότητα ντοκουμέντων για τον ΔΣΕ

{8} Από τα υλικά της δεκαετίας του '60
{8} Από τα υλικά της δεκαετίας του '60

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ