Σάββατο 24 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 25 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αναδεικνύοντας το έργο πρωτοπόρων δημιουργών

Πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα πλαισιώνει το Συνέδριο, με θεατρική παράσταση, συναυλία και λογοτεχνικούς περιπάτους

Ο Θ. Μικρούτσικος

Eurokinissi

Ο Θ. Μικρούτσικος
Το 5ο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ θέμα «Η συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τον Μεσοπόλεμο» και είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια του Κόμματος, θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Δεκέμβρη. Δεκάδες είναι οι ομιλητές, που έχουν επιλεγεί με βάση τις μελέτες τους και τα ενδιαφέροντά τους, ώστε με τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις τους να παρουσιαστούν όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένα οι τρεις ενότητες, που είναι διαρθρωμένο το Συνέδριο: «Οι πρόδρομοι σοσιαλιστές λογοτέχνες και η εποχή τους (1880 - 1917)», «Η πρωτοπορία στη λογοτεχνία του Μεσοπολέμου (1918 - 1940)» και «Εμμεσες επιδράσεις της κομμουνιστικής ιδεολογίας στη μεσοπολεμική λογοτεχνία».

Τα Επιστημονικά Συνέδρια του ΚΚΕ που έχουν προηγηθεί, για τους Ρίτσο, Βάρναλη, Μπρεχτ και Χικμέτ, έχουν αποδείξει ότι επιχειρούν να προσεγγίσουν το θέμα τους ολόπλευρα, ζωντανά και όχι ακαδημαϊκά και επιτηδευμένα. Δεν αφορούν έναν στενό κύκλο ειδικών και μυημένων, αλλά τον καθένα που ενδιαφέρεται να γνωρίσει και να κατανοήσει την πρωτοπόρα Τέχνη της εποχής μας, που μπορεί να γίνει ένας πραγματικός οργανωτής του συναισθήματος των μαζών για την κοινωνική τους απελευθέρωση. Οποιον ενδιαφέρεται να γνωρίσει τους λογοτέχνες μέσα από τις συγκεκριμένες ιστορικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της εποχής που έζησαν και δημιούργησαν.


Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που προηγούνται του Συνεδρίου και «εισάγουν» στην εποχή και το έργο μεγάλων λογοτεχνών.

«Το φως που καίει» το ερχόμενο Σάββατο στον Περισσό

Μια παράσταση υψηλών προδιαγραφών θα παρουσιαστεί το ερχόμενο Σάββατο 1 Δεκέμβρη στην Αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό στις 19.00 (ώρα προσέλευσης 18.30). Πρόκειται για το «Φως που καίει» του Κώστα Βάρναλη από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ.

«Το φως που καίει» σηματοδοτεί μια καινούρια εποχή, όχι μόνο για τον ίδιο τον ποιητή, αλλά και για ολόκληρη τη νεοελληνική λογοτεχνία, μιας και είναι το πρώτο επαναστατικό έργο. Ο Βάρναλης δημοσιεύει το έργο το 1922 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με το ψευδώνυμο «Δήμος Τανάλιας» και το 1933 το επανεκδίδει στην τελική του μορφή. Ο Βάρναλης είναι ο πρώτος που καθιέρωσε στη χώρα μας την επαναστατική ποίηση και αισθητική της εποχής μας, της εποχής δηλαδή των σοσιαλιστικών επαναστάσεων. Να πώς περιγράφει το καθήκον των κομμουνιστών λογοτεχνών σε χρονογράφημά του στον «Ριζοσπάστη το 1936: «Προσπαθούμε να αισθητοποιήσουμε το "αύριο" του κόσμου. Κι αυτό το "αύριο", με το να μην είναι ουτοπία, μα ιστορική αναγκαιότητα, αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή της έμπνευσής μας και τη μεγαλύτερη ζωντάνια και δύναμη της τέχνης μας».

Από τον πρώτο λογοτεχνικό περίπατο που θα επαναληφθεί στις 2/12
Από τον πρώτο λογοτεχνικό περίπατο που θα επαναληφθεί στις 2/12
Το έργο είναι μια τολμηρή και πρωτότυπη σύνθεση μεγάλης φιλοσοφικής πνοής. Απαρτίζεται από έναν πρόλογο και τρία μέρη, διαφορετικά μεταξύ τους, με το θέμα όμως να παραμένει πάντα ίδιο. Η πανάρχαια κοινωνία της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης και της αδικίας και ο αγώνας του ανθρώπου για δικαιοσύνη και κοινωνική απελευθέρωση.

«Πάντα οι νικημένοι έχουνε τ' άδικο. Και τ' άβουλο πλήθος πάει ταχτικά με τους νικητές. Ως τώρα η ιστορία του Κόσμου είναι ιστορία των Νικητών.

(...) Οι λαοί πιστεύουνε περισσότερο τ' αφτιά τους παρά τα μάτια τους. Πιότερο το Μύθο παρά τα γεγονότα. Πιότερο τη φαντασία τους παρά την κρίση τους (...)

ΜΩΜΟΣ: Δεν μπορούνε να σωθούνε οι ψυχές από τίποτα, όσο παραμένει όξω τους η αιτία του Κακού.

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ: Ποια;

ΜΩΜΟΣ: Η ανισότητα».

Η συγκεκριμένη παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ, κλέβοντας τις εντυπώσεις του κοινού που την παρακολούθησε. Η προετοιμασία κράτησε πολλούς μήνες, με σχεδόν καθημερινές πρόβες, με συζητήσεις πάνω στο ίδιο το κείμενο και το περιεχόμενό του. Το σπουδαίο αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας δεν είναι μόνο καλλιτεχνικά αξιόλογο για μία ερασιτεχνική θεατρική ομάδα, αλλά αποτελεί και απόδειξη πως μέσα από τη θεατρική ομάδα αναπτύσσονται αξίες ανεκτίμητες και αναγκαίες στη διαπαιδαγώγηση των νέων κομμουνιστών.


Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Δανάη Κατσαμένη. Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Ανδρονιάδης. Κινησιολογία - Χορογραφίες: Αννα Λιανοπούλου. Υπεύθυνη της ομάδας για τα σκηνικά, τα κοστούμια και το μακιγιάζ: Αννα Λουκίδη - Ανδρέου. Κοστούμια: Κλαίρη Γερανίου. Μακιγιάζ: Φαίδρα Κοντόρα - Παπαδοπούλου

Παίζουν οι: Μώμος/Μαϊμού: Νίκος Βεχλίδης, Προμηθέας: Αποστόλης Φραγκούλης, Ιησούς: Σταματίνα Τσιρίδου, Μάνα Γης: Ιωάννα Τσαγκάρη, Αηδόνι: Αννα Λιανοπούλου, Μάνα του Χριστού: Νέλλη Ρέππα, Μοιρολόι: Δήμητρα Ελευθερίου, Μαγδαληνή: Γιώτα Σπανού, Τραγούδι Μαγδαληνής: Μαριλίζα Λούτζη, Πολιτεία: Χριστιάννα Κιόσια, Θρησκεία: Κώστας Καλογερής, Τέχνη: Ιωάννα Λεοντοπούλου. Αλέξανδρος Βογδάνος, Δημήτρης Γκιώνης, Κώστας Τσίτσικας και Μαρία Κοντογιάννη.

Φιλική Συμμετοχή: Η ηθοποιός Ανδριανή Τουντοπούλου στο ρόλο της Αριστέας.

Στο πιάνο ο Αλέξανδρος Καζάκος.

Λογοτεχνικοί περίπατοι και συναυλία του Θ. Μικρούτσικου για τον Καββαδία, η συνέχεια...
  • Το ραντεβού ανανεώνεται για τον πρώτο λογοτεχνικό περίπατο την Κυριακή 2 Δεκέμβρη, με σημείο συνάντησης την κύρια είσοδο του Εθνικού Κήπου (Αμαλίας), στις 10.30 π.μ. Ενας περίπατος στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, όπου ο περιηγητής με τη βοήθεια της φιλολόγου Νατάσσας Αβραμίδου γνωρίζει στιγμές και περιστατικά από τη ζωή πολλών λογοτεχνών, αλλά και βλέπει τα μέρη που συνδέονται με έργα σπουδαίας αισθητικής πνοής. Ο περίπατος ξεκινά από την κύρια είσοδο του Εθνικού Κήπου, απέναντι από το φιλολογικό σαλόνι του Αγγελου Κατακουζηνού, περνάει από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, από το σπίτι όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Κωστής Παλαμάς, από την καρδιά της Πλάκας όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια ο Γεώργιος Δροσίνης, από ένα από τα σπίτια του Γιώργου Σεφέρη και από τα Αναφιώτικα. Συνεχίζει στο Μοναστηράκι, όπου συναντούμε τον Παπαδιαμάντη παρέα με τον Εμμανουήλ Ροΐδη. Η βόλτα μας καταλήγει στου Ψυρρή, την περιοχή όπου έζησε, εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο Παπαδιαμάντης.
  • Ο δεύτερος λογοτεχνικός περίπατος, που αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών την Κυριακή 18 Νοέμβρη, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Δεκέμβρη με σημείο συνάντησης το καφενείο «ΝΕΟΝ» στην Ομόνοια, στις 10.30 π.μ. Ο συγκεκριμένος περίπατος λόγω μεγάλης συμμετοχής θα επαναληφθεί μετά το Συνέδριο, σε νέα ημερομηνία που θα ανακοινωθεί. Σημείο συνάντησης είναι το καφενείο «ΝΕΟΝ» (σήμερα «Βενέτης») στην Ομόνοια. Σ' αυτήν την πλατεία λειτούργησαν κάποια από τα παλιότερα καφενεία της Αθήνας, που αποτέλεσαν και λογοτεχνικά στέκια. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά το «Μπάγκειον», που το υπόγειό του είχε γίνει στέκι ποιητών του Μεσοπολέμου (Ναπολέων Λαπαθιώτης, Ρώμος Φιλύρας, Κώστας Βάρναλης, Μαρία Πολυδούρη κ.ά.), το «Πατάρι του Λουμίδη» σημείο συνάντησης πολλών εκπροσώπων της λεγόμενης γενιάς του '30. Ο περίπατος περνά από την έδρα του περιοδικού «Μαύρος γάτος» στην οδό Ασκληπιού, όπου βρίσκονταν μεταξύ άλλων οι Τέλλος Αγρας, Ρώμος Φιλύρας, Κλέων Παράσχος, Κώστας Βάρναλης, Δημήτρης Ταγκόπουλος αλλά και ο γείτονάς τους Κωστής Παλαμάς. Μετά από μια ενδιάμεση στάση στην οδό Βουκουρεστίου, στο καφέ «Brazil», σημείο συνάντησης ανθρώπων της Τέχνης και των Γραμμάτων μεταπολεμικά, ο περίπατος θα καταλήξει στο καφενεδάκι της Δεξαμενής, όπου σύχναζαν σημαντικοί και πρωτοπόροι Ελληνες ποιητές και πεζογράφοι όπως η Γαλάτεια Καζαντζάκη, η Ελλη Αλεξίου, ο Βάρναλης.

Δηλώσεις συμμετοχής για τους λογοτεχνικούς περιπάτους στο e-mail: synedrio.logotexnias.KKE@gmail.com

  • Το Σάββατο 8 Δεκέμβρη στον Περισσό στις 18.00 (ώρα προσέλευσης 17.30) ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος παρουσιάζει την ολοκληρωμένη δουλειά του πάνω στον Νίκο Καββαδία.

«Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία», γράφει σε ένα ποίημά του ο Νίκος Καββαδίας και ο Θάνος Μικρούτσικος μας καλεί να κατακτήσουμε το αδύνατο...

Η ποίηση του Νίκου Καββαδία θα ζωντανέψει στη σκηνή μέσα από την τρομερή μελοποίηση του Θ. Μικρούτσικου, του συνθέτη που μας βοήθησε να ανακαλύψουμε τη βαθύτερη ουσία της ποίησης του Καββαδία. Ολο αυτό θα επιτευχθεί με τρία πιάνα επί σκηνής (Θ. Μικρούτσικος, Θοδωρής Οικονόμου, Μάξιμος Δράκος), τον Θύμιο Παπαδόπουλο στα πνευστά και τους Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστο Θηβαίο, Κώστα Θωμαΐδη στην ερμηνεία.

Είσοδος με προσκλήσεις που διακινούνται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λογοτεχνικός περίπατος σε Πλάκα, Μοναστηράκι και Ψυρρή (2019-10-16 00:00:00.0)
Πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα προϋπαντά το Συνέδριο για τη λογοτεχνία (2018-11-10 00:00:00.0)
Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις (2018-11-06 00:00:00.0)
Από τον ποιητή της θάλασσας... στα τραγούδια του Μίλτου Πασχαλίδη (2015-10-13 00:00:00.0)
Πάντα επίκαιρος ο βαρναλικός λόγος (2013-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ