Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Σοβαρά επεισόδια με πολλά ερωτήματα

Η παρουσία φασιστοειδών ήταν έντονη και στα επεισόδια του ΟΑΚΑ

Eurokinissi

Η παρουσία φασιστοειδών ήταν έντονη και στα επεισόδια του ΟΑΚΑ
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην Αθήνα τη Δευτέρα και την Τρίτη, στα οποία πρωταγωνίστησαν φασιστικά και νεοναζιστικά στοιχεία. Τα επεισόδια εκτυλίχθηκαν με φόντο τον ποδοσφαιρικό αγώνα της ΑΕΚ με τον Αγιαξ (0-2) στο ΟΑΚΑ για την 5η αγωνιστική των ομίλων του Champions League. Ομάδες χούλιγκανς, από τη μια μεριά των γηπεδούχων και από την άλλη οπαδοί της ολλανδικής ομάδας, ενισχυμένοι (σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες) με αντίστοιχους της Βίσλα Κρακοβίας αλλά και του Παναθηναϊκού, από την παραμονή του αγώνα (Δευτέρα 26/11) σε διάφορα σημεία της Αθήνας μέχρι και μέσα στο ΟΑΚΑ (πριν την έναρξη και στο ημίχρονο), έστησαν ένα σκηνικό συγκρούσεων μεταξύ τους και με τις αστυνομικές δυνάμεις. Εντύπωση και ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι από μερίδα οπαδών που βρίσκονταν στην κερκίδα του Αγιαξ κατά τη διάρκεια του αγώνα της Τρίτης και μιλούσαν άπταιστα Ελληνικά, ακούγονταν διάφορα για νέα επεισόδια τις επόμενες μέρες...

Αλυσίδα επικίνδυνων πειραματισμών

Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει το γεγονός ότι για άλλα μια φορά σε επεισόδια στα γήπεδα, σε πρωταγωνιστικό ρόλο βρέθηκαν ομάδες φασιστών και νεοναζί, που φρόντισαν να επιδείξουν τα φρονήματά τους είτε με συγκεκριμένα πανό είτε ακόμα και χαιρετώντας ναζιστικά. Περιστατικά που ειδικά στη χώρα μας έρχονται μόλις ένα 10ήμερο μετά την παρουσία φασιστικών στοιχείων και της ανάρτησης του μαύρου ήλιου των SS στον πρόσφατο αγώνα της Εθνικής με αντίπαλο την Εσθονία για το Nations League. Για μια ακόμη φορά, καλυπτόμενοι πίσω από την ιδιότητα του «οπαδού» με αφορμή έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, φασιστοειδή βρήκαν ευκαιρία να ...διαφημίσουν τα μορφώματα στα οποία ανήκουν και τις ρατσιστικές - εθνικιστικές ιδέες τους. Αποδεικνύεται έτσι ότι εδώ και χρόνια οι εξέδρες των γηπέδων και οι ομάδες των οργανωμένων οπαδών αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τη δράση τέτοιου είδους μορφωμάτων.


Eurokinissi

Από την άλλη, σε μια περίοδο έξαρσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, ειδικά στο ευρωπαϊκό έδαφος, η ραγδαία αύξηση στα ευρωπαϊκά γήπεδα τέτοιων περιστατικών, με την παρουσία φασιστοειδών και εθνικιστικών στοιχείων με τα ανάλογα μηνύματα, η οργανωμένη, στρατιωτικού τύπου δράση τους, τα επεισόδια αλλά και η πολιτική εκμετάλλευση αυτών μέχρι και σε επίπεδο κυβερνητικών παραγόντων (π.χ. έκτροπα στο Σερβία - Αλβανία) δείχνουν μία ακόμη όψη του ίδιου νομίσματος. Οτι τα γήπεδα, λειτουργώντας ως βιτρίνα γενικότερων γεωστρατηγικών ανταγωνισμών, αποτελούν πεδίο επικίνδυνων πειραματισμών με απώτερους σκοπούς...

Διήμερο συγκρούσεων

Ειδικά στην τελευταία περίπτωση, των επεισοδίων στην Αθήνα, η αρχή έγινε το βράδυ της Δευτέρας στους δρόμους της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όταν οπαδοί του Αγιαξ (μαζί με οπαδούς της Βίσλα Κρακοβίας αλλά και του Παναθηναϊκού), επιστρέφοντας από το ΟΑΚΑ και την προπόνηση της ολλανδικής ομάδας, συγκρούστηκαν με οπαδούς της ΑΕΚ στο ύψος του Πεδίου του Αρεως. Εγιναν μάχες σώμα με σώμα και ρίψη μολότοφ και αντικειμένων. Η συνέχεια στα έκτροπα δόθηκε την Τρίτη το απόγευμα, λίγες ώρες πριν τον αγώνα, αυτή τη φορά μεταξύ των ξένων οπαδών και των αστυνομικών δυνάμεων στο Γκάζι, κατά την προγραμματισμένη συγκέντρωση των πρώτων προκειμένου να μεταβούν στο ΟΑΚΑ.

Η τελευταία πράξη παίχτηκε στο ΟΑΚΑ. Αρχικά κατά την είσοδο των φιλοξενούμενων οπαδών, όταν υπήρξε «ντου» από μέρος τους προκειμένου να μπουν στο στάδιο οπαδοί χωρίς εισιτήριο (υπολογίζονται περίπου στους 100), και στη συνέχεια με τη ρίψη φωτοβολίδων από μέρος τους προς τους οπαδούς των γηπεδούχων που ήταν ήδη στις εξέδρες. Οι τελευταίοι απάντησαν με επίθεση από τις «τάφρους» του ΟΑΚΑ και ρίψη μολότοφ και αντικειμένων, ενώ η εμφάνιση των αστυνομικών δυνάμεων οδήγησε σε νέα επεισόδια, κυρίως μεταξύ ΜΑΤ και οπαδών του Αγιαξ. Αρκετοί τραυματισμοί, εκτεταμένες ζημιές και προσαγωγές από την αστυνομία ήταν το αποτέλεσμα των διήμερων επεισοδίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κίνδυνος τιμωρίας για την «Ενωση» (2018-11-29 00:00:00.0)
Κλήρωση με παγίδες για Ολυμπιακό - ΠΑΟΚ (2011-12-17 00:00:00.0)
Μια στις τέσσερις (2006-09-15 00:00:00.0)
Τρεις γελούν ένας... κλαίει (2006-08-26 00:00:00.0)
«Εφιάλτης θερινής νυκτός» (2005-08-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ