Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αθλιες συνθήκες δουλειάς για τους χιλιάδες εργαζόμενους στην καθαριότητα

Ανακοίνωση με αφορμή την άδικη καταδίκη της εργαζόμενης καθαρίστριας στον Βόλο

Από παλιότερη κινητοποίηση στην Αθήνα
Από παλιότερη κινητοποίηση στην Αθήνα
Στην κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της καθαριότητας αναφέρεται η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή της με αφορμή την άδικη δικαστική τιμωρία της καθαρίστριας σε παιδικό σταθμό του Βόλου.

«Τις τελευταίες μέρες έγινε πρώτο θέμα η άδικη δικαστική τιμωρία σε εργαζόμενη καθαρίστρια που, προκειμένου να βρει εργασία και μισθό στον κλάδο της καθαριότητας, τυπικά "παρανόμησε", βάζοντας στα προσόντα της μια τάξη Δημοτικού παραπάνω. Η αρχική φυλάκιση, η αναζήτηση των χρημάτων και η αόρατη εργασία της για 20 χρόνια είναι έως αυτήν τη στιγμή η τιμωρία της», σημειώνει και ξεκαθαρίζει πως οι παρεμβάσεις του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ στον Βόλο και σε όλη τη χώρα συνεχίζονται και μετά την αποφυλάκιση της εργαζόμενης, «μέχρι να σβήσει συνολικά η άδικη τιμωρία».

«Η άδικη τιμωρία της συναδέλφισσας στον Βόλο έφερε στο προσκήνιο όχι μόνο τη δική της απόγνωση, αλλά την κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα, όπου κι αν εργάζονται», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ. Οπως εξηγεί, η καθαριότητα «είναι ένα κακοπληρωμένο επάγγελμα, στο οποίο απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, κατά κύριο λόγο γυναίκες», με κάθε είδους συμβάσεις, που έχουν κοινό παρονομαστή «το χτύπημα στο μισθό τους, στα δικαιώματά τους».

Ετσι, σήμερα «χιλιάδες σχολικές καθαρίστριες παραμένουν όμηροι ανάμεσα σε μονοετείς και διετείς συμβάσεις», χιλιάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα σε διάφορους κλάδους και τομείς «εναλλάσσονται μεταξύ τους με ευθύνη της κυβέρνησης, στο μύλο της ανακύκλωσης της ανεργίας», σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, ενώ δεν παίρνουν το ανθυγιεινό επίδομα. «Στις μεταφορές, σε πανεπιστήμια και σε νοσοκομεία, κυνηγούν το μεροκάματο από πίσω, συμβάσεις που υπογράφονται λένε άλλα στο χαρτί και άλλα δίνονται στο χέρι», ενώ οι εργαζόμενοι γίνονται συχνά «μπαλάκι» ανάμεσα σε «υπουργεία, εργολάβους, ΔΣ οργανισμών και παρέδρων/ελεγκτών ώστε να έχουν δουλειά και να πληρώνονται κανονικά ανά μήνα».

«Σε αυτήν την κατάσταση, όταν τα φώτα σβήσουν, μοναδικό όπλο των εργαζομένων είναι ο συλλογικός αγώνας, η αλληλεγγύη, η οργάνωση στα σωματεία τους σε κάθε χώρο και κλάδο. Μακριά από τις κυβερνητικές υποσχέσεις που τάζουν ψίχουλα και λόγια του αέρα, τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές που βαδίζουν στην ίδια ρότα με τις κυβερνητικές προτάσεις, τα αρπαχτικά - δικηγόρους που βρίσκουν πελατεία εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των εργαζομένων», καταλήγει το ΠΑΜΕ.

Καλεί τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία και να δυναμώσουν τον αγώνα, διεκδικώντας: Δουλειά για όλους, με μόνιμη και σταθερή εργασία. Κανένας εργαζόμενος στον κλάδο να μη χάνει τη δουλειά του. Κανένας εργαζόμενος στον κλάδο να μη βρίσκεται κάτω από 751 ευρώ, να στερείται το ανθυγιεινό επίδομα σε έναν κλάδο όπου θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Να σταματήσει το αίσχος των εργολαβιών αλλά και των κριτηρίων, των τετραγωνικών μέτρων, των αιθουσών, των ελαστικών μορφών εργασίας. Σταθερή πληρωμή ανά μήνα. Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις και συγκροτημένα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ