Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προβληματισμός για την απόφαση της Αλβανίας για τις περιουσίες ομογενών

Προβληματισμό προκαλεί στην ελληνική κυβέρνηση η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας «να παραχωρήσει αυθαιρέτως στο υπουργείο Τουρισμού, προς τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών».

Το ΥΠΕΞ έκανε λόγο για απόφαση «αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις» και για «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία».

«Παρόμοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις διακηρυγμένες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας και είναι αντίθετες στις σχετικές υποχρεώσεις της», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, διατυπώνοντας έμμεση απειλή για τη στάση της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ.

Η κυβέρνηση κάλεσε την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να επανεξετάσει το νόμο, μεριμνώντας ώστε να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Στο θέμα - και στο ίδιο πάντα «πνεύμα» περί επίλυσης τέτοιων ζητημάτων στο πλαίσιο ιμπεριαλιστικών συμμαχιών όπως η ΕΕ - επανήλθε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος και σε συνέντευξή του στο «Πρακτορείο» ανέφερε πως «εμείς θέλουμε και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις να είναι καλές και να λύνουμε τα μεταξύ μας προβλήματα και είμαστε θετικοί με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, αλλά με μια προϋπόθεση. Να σέβεται τη γειτονική χώρα και τις υποχρεώσεις που η ίδια έχει αναλάβει ενόψει της ευρωπαϊκής προοπτικής και προφανώς να σέβεται και τα δικαιώματα της μειονότητάς μας.

Αυτό που έγινε, δηλαδή μια επέμβαση στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας των ανθρώπων μας, των ανθρώπων της μειονότητάς μας στην Αλβανία, είναι κάτι που δεν μπορούσε να μείνει χωρίς απάντηση. Δόθηκε εγκαίρως και νομίζω και με τον τρόπο που έπρεπε από το υπουργείο Εξωτερικών.

Και προφανώς δεν θα μείνουμε στις δηλώσεις. Προσδοκούμε ότι θα γίνουν τα αναγκαία βήματα ούτως ώστε και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των ανθρώπων της μειονότητας και προφανώς να μην προχωρήσει η γειτονική χώρα σε ένα βήμα που είναι αντίθετο στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντίδραση για τις κατεδαφίσεις στη Χειμάρρα (2017-10-20 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τη μειονότητα (2017-10-17 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τις κατεδαφίσεις στη Χειμάρρα (2016-11-02 00:00:00.0)
Κατεδαφίσεις στη Χειμάρρα, νέα αφορμή στην αντιπαράθεση (2016-11-01 00:00:00.0)
"Θετική" η επίσκεψη στην Αλβανία (1999-08-26 00:00:00.0)
Οι Αμερικανοί δηλώνουν "παρών" (1996-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ