Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Αρχίζει σήμερα, ανεβάζοντας σε νέο επίπεδο την εμπλοκή

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ περιλαμβάνει σήμερα το «μενού» (φωτ. από την τελευταία Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ)
Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ περιλαμβάνει σήμερα το «μενού» (φωτ. από την τελευταία Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ)
Σήμερα Πέμπτη αρχίζει στην Ουάσιγκτον ο «στρατηγικός διάλογος» μεταξύ των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Ελλάδας, που σηματοδοτεί την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή 14 Δεκέμβρη. Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν ακόμα ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Γιαννακίδης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λ. Κρέτσος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Eυ. Αποστολάκης, γενικοί γραμματείς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Εξωτερικών, Αμύνης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, καθώς και από τον «φορέα εξωστρέφειας» «Enterprise Greece». Το διευρυμένο της αντιπροσωπείας επιβεβαιώνει ότι η «κολιγιά» βαθαίνει και επεκτείνεται σε όλους τους τομείς.

Εξάλλου, όπως σημειώνει σε άρθρο του στο αμερικανικό περιοδικό «Defense News» ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Ρήγας, οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ «έχουν περάσει σε μια άλλη φάση πολύπλευρης συνεργασίας στη βάση του αμοιβαίου οφέλους, βγαίνοντας από τη μονοκαλλιέργεια της στρατιωτικής συνεργασίας. Προτεραιότητα στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είναι η συνεργασία τους να καλύψει ένα διευρυμένο πεδίο σε όλους τους τομείς της οικονομίας».

«Η Ελλάδα», εξηγεί ο Π. Ρήγας, «αποτελεί πύλη και εφαλτήριο για οικονομικές δραστηριότητας σε μια μεγάλη περιοχή, που αγγίζει τρεις ηπείρους και περιλαμβάνει τη Βαλκανική, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Επενδύοντας λοιπόν κάποιος στη χώρα μας, ανοίγει τις πύλες μιας περιοχής που βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Η Ελλάδα είναι ο πολλαπλασιαστής και το έμψυχο δυναμικό της, με το υψηλό επίπεδο μόρφωσης και κατάρτισης που το διακρίνει, το συγκριτικό της πλεονέκτημα».

Η εμπλοκή της κυβέρνησης για λογαριασμό της αστικής τάξης σε όλα τα επίπεδα στο σχεδιασμό των ΗΠΑ για την περιοχή, εξάλλου, επιβεβαιώνεται και από τις θεματικές του «στρατηγικού διαλόγου» που ορίζονται επισήμως ως εξής: «Περιφερειακή πολιτική και οικονομία, Αμυνα και Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Εμπόριο - Επενδύσεις και Καινοτομία, Ενεργειακή συνεργασία και Επαφές των πολιτών». Σε γενικές γραμμές στο επίκεντρο θα βρεθούν η αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, η αξιοποίηση άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων ανά την Ελλάδα από τις ΗΠΑ, ο πιο ενεργός ρόλος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε εκτεταμένες ζώνες περιπολιών και αστυνόμευσης κρίσιμων θαλάσσιων διαύλων, και συνολικά οι «ρόλοι» στο πλαίσιο της επιθετικής αμερικανοΝΑΤΟικής διάταξης στην περιοχή. Ακόμα, τα αμερικανικά σχέδια στην Ενέργεια, στρατηγικές για τις ΗΠΑ υποδομές όπως τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά κ.ά. Επιπλέον, οι δυο πλευρές αναμένεται να εστιάσουν και στο ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια ως προς την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, στο φόντο και του ανταγωνισμού με τη Ρωσία, όσο και στην «αναβάθμιση» των σχημάτων ευρωατλαντικής «ασφάλειας» και «σταθερότητας» που στήνει η κυβέρνηση από κοινού με Ισραήλ, Κύπρο και Αίγυπτο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου σε εξέλιξη βρίσκονται τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του «στρατηγικού διαλόγου», σήμερα το πρωί - τοπική ώρα - ο Γ. Κατρούγκαλος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Τζ. Μπόλτον, αργότερα το απόγευμα θα υπογραφεί κοινή δήλωση των δύο μερών και ακολούθως ο Γ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο.

Αύριο Παρασκευή, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ θα παρακαθίσει σε πρόγευμα εργασίας με «φορείς της επιχειρηματικότητας», με αντικείμενο συζήτησης «την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς όπως η Ενέργεια, η ψηφιακή τεχνολογία, οι νεοφυείς επιχειρήσεις και η καινοτομία», όπως αναφέρεται από πλευράς ΥΠΕΞ.

Χτες, ο Γ. Κατρούγκαλος είχε συνάντηση στη Νέα Υόρκη με την ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζ. Χ. Λουτ, καθώς και με τον προσωπικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μ. Νίμιτς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινή «στρατηγική προτεραιότητα» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί (2020-12-17 00:00:00.0)
Αναζητεί ρόλο στο επικίνδυνο για το λαό παζάρι και στις κόντρες στην Ανατ. Μεσόγειο (2020-01-15 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση σε «πλήρη ευθυγράμμιση» με τις ΗΠΑ (2019-04-06 00:00:00.0)
Σήμερα η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ (2019-03-20 00:00:00.0)
Με τα μούτρα στη «δουλειά» (2018-12-19 00:00:00.0)
Ξεκινά αύριο με βαριά και επικίνδυνη για το λαό ατζέντα (2018-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ