Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΚΟ
Ρύθμιση οφειλών προς τη ΔΕΗ στις πλάτες των εργαζομένων

Μειώσεις μισθών και θέσεων εργασίας και «στέγνωμα» των ταμείων της ΛΑΡΚΟ προβλέπει η «λύση» για τη μείωση των χρεών της εταιρείας προς τη ΔΕΗ, όπως προέκυψε μετά τις συνεχείς διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και των διοικήσεων των δύο επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ, η οποία κατέχει περίπου το 11% των μετοχών της ΛΑΡΚΟ, είχε αποφασίσει να σταματήσει την τροφοδοσία ρεύματος προς την επιχείρηση, ενώ τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε στη συνέχεια ενάντια σ' αυτήν την απόφαση η ΛΑΡΚΟ απορρίφθηκαν από το Πρωτοδικείο Λαμίας. Να σημειωθεί ότι το συνολικό χρέος της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ ξεπερνά σήμερα τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζονται σε αρκετές δεκάδες τα εκατομμύρια που προστίθενται ετησίως στις οφειλές, με βάση τις οικονομικές επιδόσεις της επιχείρησης.

Στην επίσημη ανακοίνωσή του, το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρει ότι η λύση που προωθεί προβλέπει να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την υπογραφή νέας σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ, να μειωθεί το επίπεδο παραγωγής σε χαμηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με τις χαμηλές τρέχουσες διεθνείς τιμές του νικελίου, να μεταβιβάσει στη ΔΕΗ όποια χρήματα έχει να λαμβάνει από τρίτους και να προχωρήσει σε «εξορθολογισμό» του μισθολογικού κόστους.

Αντίστοιχα, η ΔΕΗ στη χτεσινή της ανακοίνωση κάνει λόγο για την «τελευταία ευκαιρία που μπορεί να δώσει στη ΛΑΡΚΟ, η οποία οφείλει να μειώσει με κάθε τρόπο το κόστος παραγωγής της ώστε να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της», ειδάλλως την 1η Γενάρη θα σταματήσει την προμήθεια ρεύματος. Προσθέτει ότι προϋπόθεση για τη σύναψη νέας σύμβασης είναι η «δημιουργία προϋποθέσεων και θέσπιση ειδικών ρητρών ώστε η ΛΑΡΚΟ να αποζημιώνει πλήρως και έγκαιρα τη ΔΕΗ» παράλληλα με «εκπόνηση σχεδίου αποπληρωμής των χρεών και άμεση εφαρμογή του», ξεκινώντας από τις οφειλές που συσσωρεύθηκαν κατά τη διάρκεια της ισχύουσας σύμβασης.

Ακόμη πάντως κι αν προχωρήσει η «λύση» που προωθεί το υπουργείο, με «τσεκούρωμα» μισθών και μείωση των θέσεων εργασίας, τίποτε δεν εγγυάται τη συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης, που απασχολεί άμεσα πάνω από 1.200 εργαζόμενους, αφού ακόμη εκκρεμεί η εκτέλεση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για ανάκτηση των «παράνομων» κρατικών ενισχύσεων προς την επιχείρηση, παλιότερων ετών, ύψους 136 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά η κυβερνητική πρόταση αποτελεί προσπάθεια «τακτοποίησης» των χρεών της επιχείρησης, ενόψει ιδιωτικοποίησής της στο εγγύς μέλλον, έχοντας ως μόνο δεδομένο ότι το τελικό κόστος θα επιβαρύνει άμεσα τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι είτε θα χάσουν τις δουλειές τους είτε θα δουν μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές τους, αλλά και έμμεσα τα εργατικά - λαϊκά στρώματα συνολικά, που τελικά θα κληθούν να πληρώσουν το «μάρμαρο» μιας ακόμη «εξυγίανσης» ενός πρώην κρατικού μονοπωλίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατέθεσε τροπολογία για την πλήρη λειτουργία, τον εκσυγχρονισμό της ΛΑΡΚΟ και την προστασία των εργαζομένων (2022-12-02 00:00:00.0)
Θυσιάζονται στην κούρσα των περικοπών (2009-08-09 00:00:00.0)
"Οχι" στην ιδιωτικοποίηση (1998-10-31 00:00:00.0)
"Φέσι" δισεκατομμυρίων από τους μεγαλοεπιχειρηματίες (1997-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ