Πέμπτη 3 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποφάσεις χωρίς αντίκρισμα για τα ασυνόδευτα παιδιά

Eurokinissi

Με «μπαλώματα» ελάχιστου κρατικού «κόστους», επιχειρεί η κυβέρνηση να «λύσει» το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία βρίσκονταν εγκλωβισμένα στα νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» και συγχρόνως τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να κουκουλώσουν με ανέξοδες εξαγγελίες την τραγική γύμνια που υπάρχει και σε δημόσιες προνοιακές δομές.

Υπενθυμίζεται ότι στα νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» παρέμεναν - λόγω έλλειψης κατάλληλων δομών - επί μακρόν στις κλινικές περισσότερα από 75 ασυνόδευτα παιδιά - πολλά εκ των οποίων προσφυγόπουλα - κατόπιν εισαγγελικής εντολής. «Γεγονός που δυσχεραίνει και το έργο των εργαζομένων προς τα υπόλοιπα νοσηλευόμενα παιδιά, αλλά συνιστά και μια ξεκάθαρη μορφή κακοποίησης για τα ίδια τα παιδιά που διαβιούν χωρίς την απαραίτητη φροντίδα και προσοχή, σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον», είχε επισημάνει η Επιτροπή Ειδικευόμενων Ιατρών Α΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια πρόσφατης κινητοποίησης για το θέμα.

Κατόπιν της κινητοποίησης, πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Δικαιοσύνης, Μ. Καλογήρου, του υπουργού Υγείας, Αν. Ξανθού, της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Θ. Φωτίου, της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξ. Δημητρίου και του διοικητή του Παίδων «Αγία Σοφία», Εμμ. Παπασάββα, όπου αποφασίστηκαν τα εξής:

Τα παιδιά να μετακινηθούν «άμεσα σε κατάλληλες δομές που ανήκουν στην κατηγορία του ασυνόδευτου πρόσφυγα». Να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη στελέχωση μιας «ενδιάμεσης» δομής φιλοξενίας του υπουργείου Εργασίας, η οποία βρίσκεται στο Καλαμάκι Αττικής, έχει δυναμικότητα 45 θέσεων και είναι πλήρως εξοπλισμένη και τα ασυνόδευτα παιδιά - αφού περνούν από τον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο στο νοσοκομείο Παίδων- θα μεταφέρονται σε αυτή τη δομή και θα παραμένουν εκεί για ένα μεταβατικό στάδιο έως ότου βρεθεί θέση σε «σταθερή» προνοιακή δομή φιλοξενίας (ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ).

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τα παραπάνω, πολλά. Για ποιες «κατάλληλες δομές» μιλάει η κυβέρνηση, όταν το σύνολο των δομών που απευθύνονται σε πρόσφυγες χαρακτηρίζονται από την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης; Οταν το κράτος προσφέρει ένα ελάχιστο πακέτο κοινωνικής παιδικής προστασίας, με μετρημένες στα δάχτυλα δημόσιες δομές φιλοξενίας, εξίσου υποστελεχωμένες (προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουν να γίνουν εδώ και 20 χρόνια) και υποχρηματοδοτούμενες; Οταν στα Κέντρα Προστασίας Παιδιού κλείνουν η μια πτέρυγα μετά την άλλη και ακριβώς δίπλα τους ανθεί ο ιδιωτικός τομέας μέσω διαφόρων ΜΚΟ, ΝΠΙΔ, ιδρυμάτων της Εκκλησίας και των «φιλάνθρωπων».

Ολα τα παραπάνω συνδέονται με την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία στα χνάρια των προκατόχων της, υλοποιεί τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ για μείωση κατά 50% των δαπανών για την Πρόνοια (μέσω κλεισίματος ιδρυμάτων, συρρίκνωσης υπηρεσιών και δομών κ.α.).

Ακόμη και οι εξαγγελίες περί στελέχωσης «ενδιάμεσης» δομής στο Καλαμάκι, είναι κενό γράμμα, καθώς αφορούν μόλις 45 θέσεις, ενώ ήδη σήμερα μόνο στα δύο νοσοκομεία Παίδων βρίσκονται 75 παιδιά, νεογέννητα μέχρι 16 ετών και, άρα, με τελείως διαφορετικές ανάγκες το καθένα. Οσο για τη στελέχωσή της, προφανώς οι ελαστικές σχέσεις εργασίας θα είναι πρώτη επιλογή (υπενθυμίζεται ότι δεκάδες εργαζόμενοι στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας είναι αντιμέτωποι με την απόλυση επειδή λήγουν οι συμβάσεις τους).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πυκνώνουν οι καραβιές των προσφύγων - Απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης (2024-03-14 00:00:00.0)
Ερώτηση για την πρόσβαση των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία (2021-03-12 00:00:00.0)
Να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας εργαζομένων και φιλοξενούμενων, απαιτεί το ΚΚΕ (2020-09-03 00:00:00.0)
Για την προστασία της υγείας και της ζωής των παιδιών προσφύγων και μεταναστών (2019-12-07 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για την πολύμηνη «νοσηλεία» παιδιών κατόπιν εισαγγελικής εντολής (2018-12-12 00:00:00.0)
Νέα κλειστή δομή «φιλοξενίας» στη Σάμο (2016-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ