Παρασκευή 4 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κινητοποίηση με αιχμή την πάλη ενάντια στις απολύσεις εκατοντάδων συμβασιούχων

Η πάλη ενάντια στις επικείμενες εκατοντάδες απολύσεις υγειονομικών, η διεκδίκηση για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και για μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με κριτήριο τις τεράστιες ανάγκες, ήταν οι αιχμές της χτεσινής παναττικής στάσης εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας.

Οπως σημείωναν χαρακτηριστικά εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, στον «Ευαγγελισμό», ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, από την περασμένη Τρίτη το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών «λειτουργεί» χωρίς καρδιολόγο (μια από τις βασικότερες ειδικότητες), καθώς και οι 3 επικουρικοί γιατροί απολύθηκαν παραμονή Πρωτοχρονιάς. Την ίδια μέρα απολύθηκαν συνολικά 500 επικουρικοί γιατροί από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ενώ άλλοι 600 γιατροί μέσω ΕΣΠΑ θα απολυθούν τους επόμενους μήνες...

Παρ' όλα αυτά ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν αφήνει ακάλυπτα κενά (!) και τις επόμενες μέρες θα επανέρχονται επικουρικοί στα νοσοκομεία. Επανέλαβε δηλαδή την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης της Υγείας, να κρατά χιλιάδες εργαζόμενους ομήρους στα δεσμά των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τάζοντας παρατάσεις, νέες συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, αυξημένες μοριοδοτήσεις.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι για το μη ιατρικό επικουρικό προσωπικό θα προωθηθεί τις επόμενες μέρες νομοθετική ρύθμιση που θα κινείται στη λογική της ρύθμισης που έγινε στην προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ υποστήριξε ότι... «εξετάζεται το ενδεχόμενο» να παραταθούν οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού που λήγουν στις 31/5/2019, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών της νέας προκήρυξης. Εκανε επίσης λόγο για παρατάσεις μέχρι το φθινόπωρο στους πρώην εργολαβικούς που έχουν συνάψει ατομικές συμβάσεις με τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Σχετικά με την κυβερνητική δέσμευση για 1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση - η οποία στην πραγματικότητα διαιωνίζει τα σημερινά εκρηκτικά προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία - ανέφερε ότι κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα υλοποιηθεί σε βάθος... τετραετίας, με περίπου 1.500 προσλήψεις κατ' έτος, που είναι ο μέσος όρος των απολύσεων και συνταξιοδοτήσεων κάθε χρόνο. Τέλος, έριξε το πυροτέχνημα περί «πιθανότητας κατά την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού να δοθεί μια ενίσχυση στις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων που αφορούν την πρόσληψη επικουρικών και συμβασιούχων».

Οπως δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» μετά το τέλος της συνάντησης η Τατιάνα Ευαγγελοπούλου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΕΔΗΝ, «στην ουσία επιβεβαιώνεται η διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης με τις ελλείψεις, την εντατικοποίηση, τα χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, τις συνεχείς βάρδιες και εφημερίες, την ταλαιπωρία για τους ασθενείς. Ο "πρώτος μεταμνημονιακός" προϋπολογισμός, που ψηφίστηκε πρόσφατα, δεν προβλέπει ούτε ευρώ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία. Μέρος των κενών που υπάρχουν θα καλύπτονται με προσωπικό ελαστικής απασχόλησης που θα αντικαθιστά όσους απολύονται, ανακυκλώνοντας την ανεργία. Η συνεχιζόμενη υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση ανοίγει το δρόμο για τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να πληρωθούν άμεσα όλοι οι επικουρικοί, καμία απόλυση! (2019-10-02 00:00:00.0)
Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας (2018-06-23 00:00:00.0)
Πολύμορφες κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία (2018-01-24 00:00:00.0)
«Στον αέρα» η μισθοδοσία και η εργασία του επικουρικού προσωπικού (2017-11-21 00:00:00.0)
Τέρμα στην ομηρία του επικουρικού προσωπικού μπορεί να δώσει η μόνιμη δουλειά (2017-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ