Παρασκευή 4 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διελκυστίνδα Τραμπ - Κογκρέσου για νέα παζάρια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με φόντο την εντεινόμενη κόντρα της κυβέρνησης Τραμπ με την ηγεσία των Δημοκρατικών, για τη χρηματοδότηση της ανέγερσης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και τη συνέχιση της μερικής αναστολής λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών που έχει ξεκινήσει από τις 22 Δεκέμβρη, άνοιξε την Πέμπτη τις εργασίες του το νέο αμερικανικό Κογκρέσο, όπως διαμορφώθηκε μετά τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του περασμένου Νοέμβρη, κατά τις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν τον έλεγχο της Γερουσίας και οι Δημοκρατικοί πήραν την πλειοψηφία των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η 78χρονη Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι αναμένεται, εκτός απροόπτου, να αναλάβει ξανά την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων και να ξαναγίνει η τρίτη (κατά σειρά αξιώματος) ανώτερος πολιτειακός παράγοντας μετά τον Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και τον αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς. Στους άμεσους σχεδιασμούς της ηγεσίας των Δημοκρατικών είναι η κατάθεση ενός νέου σχεδίου προσωρινών δημοσιονομικών μέτρων που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών που έχουν παραλύσει από τις 22 Δεκέμβρη. Ωστόσο, ούτε αυτή η πρόταση αναμένεται να έχει καλύτερη τύχη καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ έχει εκ προοιμίου απορρίψει κάθε νομοσχέδιο που δεν συμπεριλαμβάνει χρηματοδότηση ύψους 5 δισ. δολαρίων για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Παρ' όλα αυτά ο Πρόεδρος Τραμπ ζήτησε να συναντηθεί εκ νέου σήμερα Παρασκευή με στελέχη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου, προειδοποιώντας ότι μολονότι είναι «έτοιμος και πρόθυμος» για συνομιλίες η διαδικασία «μπορεί να διαρκέσει πολύ».

Οι Δημοκρατικοί, από την πλευρά τους, δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας στα σύνορα, αλλά παραμένουν αντίθετοι με την κατασκευή του τείχους, το οποίο θεωρούν δαπανηρό και αναποτελεσματικό.

Η κόντρα Λευκού Οίκου - Κογκρέσου κατά ορισμένους αναλυτές δεν αποκλείεται να προαναγγέλλει τις σκληρές συγκρούσεις που αναμένεται να ακολουθήσουν δεδομένης της δέσμευσης των Δημοκρατικών για σειρά κοινοβουλευτικών ερευνών που θα ξεκινήσουν κατά του Ντόναλντ Τραμπ και του περιβάλλοντός του, με πρώτη τη συνεχιζόμενη έρευνα του ανεξάρτητου ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για την πιθανή συνεργασία ανάμεσα στη Μόσχα και το προεκλογικό επιτελείο συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση υπουργικού συμβουλίου, υποστήριξε ότι δεν θα έκανε σωστά τη δουλειά του αν ήταν δημοφιλής στην Ευρώπη. «Δεν εκλέγομαι από Ευρωπαίους. Εκλέγομαι από Αμερικανούς, από τους Αμερικανούς φορολογούμενους», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι οι χώρες της ΕΕ, ειδικά η Γερμανία, δαπανούν πολύ λίγα για την άμυνα κι εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ στο εμπόριο.

Παράλληλα με τις εξελίξεις και τις ενδοαστικές αντιθέσεις στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ εντείνεται και ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε αμερικανικά και κινεζικά μονοπώλια τεχνολογίας. Χτες, ο διευθύνων σύμβουλος της «Apple», Τιμ Κουκ, παραδέχθηκε ότι δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες και τις προβλέψεις οι πωλήσεις των τελευταίων ακριβών μοντέλων κινητών της εταιρείας. Ανακοινώθηκε έτσι πτώση της αξίας μετοχών της εταιρείας κατά 28% από το Νοέμβρη και μέση μείωση εσόδων τουλάχιστον κατά 5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ο Κουκ απέδωσε αυτήν την εξέλιξη σε «επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας» αποφεύγοντας να αναφερθεί στον σκληρό ανταγωνισμό που δέχεται το αμερικανικό μονοπώλιο από κινεζικά μονοπώλια, όπως η «Huawei» και η «Xiaomi», πράγμα που αντανακλάστηκε πριν από περίπου ένα μήνα κατά τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της «Huawei», Μενγκ Ουάνγκτζου, στον Καναδά έπειτα από αμερικανικό ένταλμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ