Τρίτη 22 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Το «Αριστερό Κόμμα» άνοιξε το δρόμο για τη νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση

Θα είναι η πιο αντεργατική κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων, καταγγέλλει το ΚΚ Σουηδίας

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε την Παρασκευή ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Στέφαν Λεβέν, με το «Αριστερό Κόμμα», που συμμετέχει στην ευρωομάδα GUE/NGL και στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, να ανοίγει το δρόμο για την επανεκλογή του. Τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές στη Σουηδία (9 Σεπτέμβρη) το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα σχημάτισε κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Πράσινους, εξασφαλίζοντας τη στήριξη του Κεντρώου Κόμματος και των Φιλελευθέρων, που παραδοσιακά ανήκουν στην «κεντροδεξιά» Συμμαχία.

Προκειμένου να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή την Παρασκευή ο Στ. Λεβέν, το «Αριστερό Κόμμα» απείχε από την ψηφοφορία. Πρόκειται, άλλωστε, για το κόμμα που στήριζε την προηγούμενη κυβέρνηση μειοψηφίας Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων από το 2014 (με πρωθυπουργό τον Λεβέν).

Την υποκριτική και αντιλαϊκή στάση του «Αριστερού Κόμματος» αποκαλύπτει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας.

«Το "Αριστερό Κόμμα" απέχοντας από την ψηφοφορία στη Βουλή εξασφάλισε τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Στέφαν Λεβέν», η οποία «ετοιμάζει σκληρές επιθέσεις κατά των εργαζομένων της Σουηδίας». «Το "Αριστερό Κόμμα" άνοιξε το δρόμο για την πιο αντεργατική κυβέρνηση στην σύγχρονη Ιστορία της χώρας, ετοιμάζοντας χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία, καταστρέφοντας την εργατική νομοθεσία, προωθώντας υψηλότερα ενοίκια κ.ά.». Οπως σημειώνει το ΚΚ Σουηδίας, «τα αντεργατικά μέτρα είναι σημαντικά για το σουηδικό κεφάλαιο» και γι' αυτόν το λόγο «ήταν κρίσιμος για τους καπιταλιστές ο σχηματισμός κυβέρνησης και απαραίτητη η στήριξη του "Αριστερού Κόμματος"», το οποίο «συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Σουηδών καπιταλιστών, σε βάρος των εργαζομένων».

Μάλιστα, το ΚΚ Σουηδίας αποκαλύπτει και τα ωμά ψέματα του «Αριστερού Κόμματος», δηλαδή ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση σε περίπτωση που φέρει αντιλαϊκά νομοσχέδια. «Κρύβει ότι για να γίνει πρόταση δυσπιστίας απαιτούνται 35 βουλευτές, ενώ το "Αριστερό Κόμμα" έχει μόνο 28. Αλλά ακόμη κι αν βρεθούν 7 βουλευτές από άλλα κόμματα, πάλι απαιτείται η πλειοψηφία στη Βουλή (σ.σ. για να πέσει η κυβέρνηση)», τονίζεται.

Τέλος, το ΚΚ Σουηδίας καλεί τον σουηδικό λαό να στηρίξει τους κομμουνιστές στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, τη μόνη πραγματική ελπίδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ