Πέμπτη 31 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΝΣΙΛΒΑΝΙΑ.-- Εκατομμύρια κάτοικοι των βόρειων και μεσοδυτικών ΗΠΑ προετοιμάζονται, όπως μπορούν, για να αντιμετωπίσουν κύμα πολικού ψύχους, με θερμοκρασίες έως -50 βαθμούς Κελσίου. Πολλά σχολεία και επιχειρήσεις έκλεισαν, καθώς η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων είναι πάρα πολύ δύσκολη. Σε ορισμένες πολιτείες όπως στη Μινεσότα, οι αρχές άνοιξαν κέντρα φιλοξενίας σε δημόσια κτίρια και βιβλιοθήκες, σε μία προσπάθεια να προστατεύσουν τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τους άστεγους. Πάντως ο Πρόεδρος Τραμπ βρήκε ευκαιρία για πλάκα στο αγαπημένο του «Τwitter» και έγραψε: «Στα πανέμορφα μεσοδυτικά, η θερμοκρασία θα φτάσει τους -51 βαθμούς Κελσίου, η πιο χαμηλή που έχει καταγραφεί ποτέ. Τι στο καλό συμβαίνει με την παγκόσμια υπερθέρμανση; Σε παρακαλώ, γύρνα γρήγορα, σε χρειαζόμαστε».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ξεκίνησαν χτες διαπραγματεύσεις, επιδιώκοντας συμφωνία για τη χρηματοδότηση των κυβερνητικών υπηρεσιών και της ανέγερσης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό που ζητά ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Στο μεταξύ, οι αμερικανικές υπηρεσίες άρχισαν από χτες να επαναπροωθούν πίσω στο Μεξικό μετανάστες που ζητούν άσυλο.

ΜΠΑΣΤΙΑ.-- Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι έξι τραυματίστηκαν, όταν ένας 60χρονος άνοιξε πυρ στη μέση του δρόμου, στην πόλη Μπαστιά της Κορσικής, χτες το απόγευμα και στη συνέχεια αναζήτησε καταφύγιο στο σπίτι του. Πηγές της αστυνομίας ανέφεραν ότι δέχτηκε κλήση για να παρέμβει σε διένεξη γειτόνων, ενώ σε βάρος του δράστη εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις για περιστατικά βίας. Μονάδες αστυνομίας και χωροφυλακής αναπτύχθηκαν στο σημείο και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές προσπαθούσαν να συλλάβουν τον δράστη.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και Αλγερίας Αμπντελκαντέρ Μεσάχελ ολοκλήρωσαν προχτές βράδυ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον τέταρτο γύρο διαβουλεύσεων στο πλαίσιο του διμερούς «Στρατηγικού Διαλόγου», αναζητώντας περιθώρια για στενότερη συνεργασία μεταξύ άλλων στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην αύξηση «ανταποδοτικών εμπορικών σχέσεων».

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ο Ισπανός βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ' ξεκίνησε χτες στο Ιράκ την πρώτη επίσκεψη Ισπανού μονάρχη τα τελευταία 40 χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας συνάντησε Ισπανούς στρατιωτικούς που συμμετέχουν σε δυτική ιμπεριαλιστική αποστολή που ακολούθησε την καταστροφική εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το 2003. Στη συνέχεια συνάντησε, μεταξύ άλλων, και τον Ιρακινό νέο Πρόεδρο Μπαρχάμ Σάλεχ.

ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ.-- Αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 100 μεταναστών (οι περισσότεροι Αιθίοπες), μετά το ναυάγιο δύο πλοιαρίων ανοικτά του Τζιμπουτί στις αρχές της βδομάδας κατά το οποίο πνίγηκαν τουλάχιστον 38 άτομα.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Σε τουλάχιστον 54 ανέρχονται οι νεκροί από τον ιό της γρίπης στη Ρουμανία και οι υγειονομικές αρχές της χώρας παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού. Η υπουργός Υγείας Σορίνα Πιντέα χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά σοβαρή» λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του ιού της γρίπης.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί παραδέχτηκε χτες ότι η χώρα του αντιμετωπίζει τη σκληρότερη οικονομική κατάσταση των τελευταίων 40 χρόνων, επιρρίπτοντας τη βασική ευθύνη στις αφόρητες οικονομικές και πολιτικές πιέσεις των ΗΠΑ, ζητώντας «να μην κατηγορούνται η ευσυνείδητη κυβέρνηση και το ισλαμικό σύστημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ