Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ασκήσεις Τουρκίας - ΝΑΤΟ στην κυπριακή ΑΟΖ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Μεγάλες θαλάσσιες περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ νοτιοδυτικά της Κύπρου, μέσω διαδοχικών NAVTEX, ανακοίνωσε ότι δεσμεύει η τουρκική κυβέρνηση για την πραγματοποίηση ασκήσεων «ναυτικών μονάδων της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ» και «διμερείς ναυτικές ασκήσεις τουρκικού και ξένου Ναυτικού». Και με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται ότι το ΝΑΤΟ σιγοντάρει σταθερά τις αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης και ότι αποτελεί παράγοντα νέων αντιπαραθέσεων στην περιοχή, όπου ανταγωνίζονται ισχυροί ενεργειακοί μονοπωλιακοί όμιλοι.

Με την πρώτη NAVTEX, η τουρκική κυβέρνηση «δεσμεύει» για ασκήσεις, με συμμετοχή Ναυτικού του ΝΑΤΟ, την περιοχή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η γεώτρηση της «ExxonMobil - Qatar Petroleum», στον στόχο «Γλαύκος». Με άλλη NAVTEX, «δέσμευσε» για όλο το Φλεβάρη, για επαναλαμβανόμενες ασκήσεις του Ναυτικού με πυρά, περιοχή που συμπίπτει με το «οικόπεδο» 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Για το «οικόπεδο» 7 βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάθεσής του στη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία «Total - ΕΝΙ.

Επιπλέον, η πλεύση του «Μπαρμπαρός» στα «οικόπεδα» 8 και 9, επίσης στοχεύει στα γαλλικά και ιταλικά μονοπωλιακά συμφέροντα.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, την περασμένη Παρασκευή, ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο επειδή η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση «δεν εξασφαλίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», δηλαδή προχωρά μονομερώς στην εκμετάλλευση φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η δεύτερη πλατφόρμα μας έρχεται τον Φλεβάρη. Σκοπεύαμε να τη στείλουμε στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά θα τη στείλουμε στην Κύπρο», είπε ο Τσαβούσογλου, χωρίς να προσδιορίσει αν οι τουρκικές γεωτρήσεις αφορούν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. «Το γεωτρύπανό μας "Φατίχ" βρίσκεται στην περιοχή Alanya-1 (στα παράλια της Αττάλειας) και θα ολοκληρώσει τις εργασίες του τον Μάρτη. Τότε, θα το τραβήξουμε κι αυτό νότια», πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Σε χτεσινή του ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ αποδοκιμάζει την κοινή δήλωση της Συνόδου Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (MED 7) που έγινε στη Λευκωσία με τη συμμετοχή των ηγετών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, με δεσμεύσεις - μεταξύ άλλων - για την επίσπευση κρίσιμων σχεδιασμών σε Ενέργεια και Ασφάλεια. Το τουρκικό ΥΠΕΞ αντιδρά στην «υποστήριξη μονομερών δραστηριοτήτων για τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο» σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία αναφορά στα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων για τους φυσικούς πόρους της νήσου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ