Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα σκαριά τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Τα «πρώτα συμπεράσματα» από την πρόσφατη αποστολή των ευρωπαϊκών «θεσμών» (Κομισιόν, ESM, EKT) στην Αθήνα παρουσιάστηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, εν αναμονή των νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων με επίκεντρο τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τη διάλυση της δικαστικής προστασίας στην πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που μετείχαν στη συνεδρίαση δεν τοποθετήθηκαν στους επιμέρους άξονες με τα 16 νέα προαπαιτούμενα, ενόψει βέβαια των νομοθετικών και άλλων παρεμβάσεων της κυβέρνησης που εμφανίζονται «προ των πυλών».

Η ατζέντα των βιομηχάνων θέτει το πλαίσιο

Την ίδια ώρα, οι εγχώριοι βιομηχανικοί σύνδεσμοι «θυμίζουν» την ατζέντα των παρεμβάσεων που κρίνονται αναγκαίες στην προοπτική τόνωσης του εξαγωγικού προσανατολισμού και της απόσπασης μεγαλύτερων μεριδίων σε ξένες αγορές.

Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου της Business Europe (ευρωπαϊκός σύνδεσμος βιομηχάνων και εργοδοτών) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, τονίζει πως «η αύξηση των εξαγωγικών μας επιδόσεων δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να μεταφράζεται σε μεγαλύτερη συμμετοχή στο διεθνές εμπόριο», επισημαίνοντας πως «οι ελληνικές εξαγωγές διαμορφώνονται το 2017 σε 0,184% των παγκόσμιων εξαγωγών, στο ίδιο περίπου επίπεδο των αρχών της 10ετίας του 2000».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ διεκδικεί την «ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση των Συνθηκών Ελεύθερου Εμπορίου της ΕΕ», στη διαμόρφωση ειδικών προγραμμάτων «μεγέθυνσης της εξαγωγικής βάσης», καθώς και στήριξη από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα, «θυμίζει» και τη γενικότερη ατζέντα αναφορικά με τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» (ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται μέσω της εργοδοσίας), τη διαμόρφωση «ανταγωνιστικού» ενεργειακού κόστους κ.ά.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο ΣΒΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας) βάζει στην ατζέντα την ενίσχυση του ρόλου της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, την άσκηση «κλαδικής βιομηχανικής πολιτικής», την «αναμόρφωση» του λεγόμενου «αναπτυξιακού νόμου» (που ήδη δρομολογεί η κυβέρνηση). Ως «ενδεικτικές δράσεις» ο ΣΒΒΕ αναφέρει την «παροχή κινήτρων για την υλοποίηση επενδύσεων στη μεταποίηση», την «ενίσχυση επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας για το βορειοελλαδικό τόξο» και βέβαια την κρατική επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Επιβράδυνση στην Ευρωζώνη

Στο μεταξύ, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη όσο και συνολικά στην ΕΕ επιβεβαιώνεται από την πρώτη εκτίμηση της Γιούροστατ.

Το δ' τρίμηνο του 2018, σε ετήσια βάση, η μεγέθυνση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε μόλις στο 1,2% έναντι ρυθμών 2,4% στο α' τρίμηνο, 2,2% (β' τρίμηνο) και 1,6% (γ' τρίμηνο).

Πρόκειται για το χαμηλότερο ρυθμό της τελευταίας 4ετίας, ενώ είναι ενδεικτικό ότι το ΑΕΠ της Ιταλίας, για δεύτερο στη σειρά τρίμηνο, εμφανίζει οριακή πτώση, εκπληρώνοντας, κατά τα αστικά πρότυπα, τα «τεχνικά» χαρακτηριστικά για τη φάση της «ύφεσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ