Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με όπλο την αλληλεγγύη στον μαζικό και συντονισμένο αγώνα τους

Πάνω από 100 μαζικοί φορείς της Θεσσαλίας συμμετείχαν στη συγκέντρωση αλληλεγγύης το Σάββατο στο μπλόκο της Νίκαιας

Το αγωνιστικό κύρος και την ισχύ του μαζικού μπλόκου της Νίκαιας επιβεβαίωσε η συμμετοχή πλήθους φορέων στη συγκέντρωση αλληλεγγύης
Το αγωνιστικό κύρος και την ισχύ του μαζικού μπλόκου της Νίκαιας επιβεβαίωσε η συμμετοχή πλήθους φορέων στη συγκέντρωση αλληλεγγύης
Εκπρόσωποι από 100 και πλέον μαζικούς φορείς και των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που πραγματοποιήθηκε στο μπλόκο της Νίκαιας το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου.

Το «παρών» στο μπλόκο, μέσω των εκπροσώπων τους, έδωσαν δεκάδες εργατικά σωματεία, συνταξιουχικές οργανώσεις, σύλλογοι και ομοσπονδίες ΕΒΕ, επιστημονικοί φορείς (γεωπόνων, κτηνιάτρων κ.ά.), σύλλογοι εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων, φοιτητών, νοσοκομειακών γιατρών, γυναικών, Επιτροπές Ειρήνης, παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ κ.ά. Παρευρέθηκαν επίσης πολλοί εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης, καθώς και πολιτικών κομμάτων.

Παρόντες ήταν και οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ στη Θεσσαλία, ο βουλευτής Λάρισας Γιώργος Λαμπρούλης και ο βουλευτής Μαγνησίας Κώστας Στεργίου.

«Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης το ότι στέκεται απέναντί μας...»

Καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των φορέων, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, αναφέρθηκε στην απαράδεκτη δικαστική δίωξη ενάντια στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Οπως ανέφερε: «Βρίσκεστε σε έναν "τόπο εγκλήματος", γιατί εδώ συγκεντρωθήκαμε με τα τρακτέρ οι αγρότες να αγωνιστούμε για την επιβίωσή μας. Αυτό θεωρήθηκε "έγκλημα" και κινήθηκε δικαστική δίωξη εναντίον μας, χωρίς καν να μας δώσουν το δικαίωμα της απολογίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη μία μέρα βγήκαμε στο μπλόκο και την αμέσως επόμενη μας έστειλαν στο δικαστήριο. Στην ουσία πρόκειται για διαδικασία αυτοφώρου κι απλώς δεν είχαν το κουράγιο να μας συλλάβουν εδώ στο μπλόκο.

Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο μπλόκο της Νίκαιας το περασμένο Σάββατο
Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο μπλόκο της Νίκαιας το περασμένο Σάββατο
Η μεγάλη συμμετοχή σας εδώ σήμερα μας δίνει δύναμη και πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να σταματήσουν τα "αγροτοδικεία" και γενικότερα ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης. Τα "αγροτοδικεία" μπορούν να σταματήσουν με απόφαση της Βουλής και η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποποιείται την πολιτική ευθύνη. Είναι δε σημαντικό όλα τα κόμματα, κεντρικά, να καταδικάσουν αυτή τη δίωξη και τον κυβερνητικό αυταρχισμό».

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, σημειώνοντας: «Εχουμε προβλήματα επιβίωσης και γι' αυτό είμαστε εδώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, το αγροτοκτηνοτροφικό εισόδημα στη χώρα μας μειώθηκε το 2018 κατά 4,9%. Ζητάμε την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

Θεωρούμε πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να στέκεται απέναντί μας κι έχουμε πολλά παραδείγματα για να το αποδείξουμε.

Θα αναφερθώ σε δύο χαρακτηριστικά:

Το πρώτο αφορά το πετρέλαιο. Στην Ελλάδα οι αγροτοκτηνοτρόφοι αγοράζουν το πετρέλαιο 1,40 λεπτά το λίτρο, όταν ο μέσος όρος της τιμής του αγροτικού πετρελαίου στην ΕΕ είναι 0,60 λεπτά. Στον προϋπολογισμό που ψήφισε πριν από ένα μήνα η κυβέρνηση, προβλέπεται κονδύλι 1,1 δισ. ευρώ για την επιστροφή φόρου καυσίμων στους εφοπλιστές, στους ιδιοκτήτες αεροπορικών εταιρειών, στους μεγαλοξενοδόχους, στους κλινικάρχες. Για τους αγρότες η κυβέρνηση λέει ότι τα "δημοσιονομικά δεδομένα" δεν της επιτρέπουν να μας δώσει αφορολόγητο το πετρέλαιο, όπως ζητάμε. Ομως, με την τιμή του πετρελαίου στα 1,40 ευρώ το λίτρο δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Τέλος.

Το δεύτερο παράδειγμα αφορά το βαμβάκι. Ενώ με βάση τη χρηματιστηριακή αξία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η τιμή που θα έπαιρναν οι βαμβακοπαραγωγοί έπρεπε να είναι στα 60 λεπτά το κιλό, οι εκκοκκιστές το παίρνουν στα 47 λεπτά, κι αυτό αποτελεί σκέτη ληστεία σε βάρος των παραγωγών. Τι κάνει γι' αυτό η κυβέρνηση; Μετά τη συνάντησή του με τη Διεπαγγελματική Βάμβακος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι για φέτος το θέμα έκλεισε. Είναι λοιπόν φανερό ότι η κυβέρνηση βάζει πλάτες για τη στήριξη της κερδοφορίας των εκκοκκιστών σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών».

«Μαζί με τους αγρότες στον αγώνα απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική»

Στον χαιρετισμό του στη συγκέντρωση, ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τόνισε ανάμεσα στα άλλα: «Η κυβέρνηση, για χάρη των κερδών των λίγων, θυσιάζει τον αγρότη και τον εργάτη. Κανείς δεν μπορεί να πατάει σε δύο βάρκες, από τη μια να δηλώνει πως είναι με τους αγρότες και από τη άλλη να στηρίζει τις βάρβαρες πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ. Εμείς δεν εκφράζουμε απλώς τη συμπαράστασή μας, αλλά διαχρονικά, από τις μεγάλες κινητοποιήσεις του 1995 και στη συνέχεια, είμαστε μαζί με τους αγρότες στον αγώνα απέναντι στις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές. Είμαστε μαζί, όχι απλά με ανακοινώσεις κατά του κυβερνητικού αυταρχισμού και της κρατικής καταστολής. Θυμίζω ότι πριν από τέσσερα χρόνια, αγρότες και ταξικά συνδικάτα μαζί σπάσαμε τον αστυνομικό κλοιό και τα τρακτέρ βγήκαν στον εθνικό δρόμο, στήνοντας το μπλόκο της Νίκαιας».

Εκ μέρους των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας χαιρετισμό απηύθυνε ο Δ. Νόκας, αντιπρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Γεωπονίας, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Εχουμε χρέος, ως παιδιά αγροτικών και λαϊκών οικογενειών και ως φοιτητές Γεωπονίας, να δείξουμε έμπρακτα τη συμπαράστασή μας στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η ίδια πολιτική που διώχνει τους μικρομεσαίους αγρότες από το χωράφι, αναγκάζει τους γεωπόνους να δουλεύουν ήλιο με ήλιο χωρίς δικαιώματα, καταργεί την αξία των πτυχίων μας στο Πανεπιστήμιο. Εχουμε λοιπόν χρέος και ως μελλοντικοί επιστήμονες που θα δουλέψουμε στην αγροτική παραγωγή να παλέψουμε μαζί με τους αγρότες για να μείνουν στη γη τους και να παράγουν φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τον ελληνικό λαό».

Κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ στο μπλόκο της Νίκαιας

Στο μεταξύ, κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τους Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή Λάρισας, Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας, και Πέτρο Κρίκη, μέλος του Τομεακού Γραφείου Λάρισας του ΚΚΕ και υποψήφιο δήμαρχο Λάρισας, πραγματοποίησε περιοδεία το Σάββατο 1/2 στο μπλόκο της Νίκαιας.

Στη συζήτηση που είχαν με τους αγρότες, τα στελέχη του ΚΚΕ τόνισαν την ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ παντού, στις ευρωεκλογές, στις βουλευτικές, στις περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, αλλά και στην καθημερινή πάλη μέσα στους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους, στα σωματεία και στα μαζικά κινήματα, για να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση, το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές προς όφελος του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ