Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινηματογραφικές σουίτες του Μάνου Χατζιδάκι

H Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο του Κύκλου «Μάνος Χατζιδάκις», παρουσιάζει δύο κινηματογραφικές σουίτες του Μάνου Χατζιδάκι, το «The Martlet's Tale» και το «Sweet Movie», στις 1 και 2 Μάρτη στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού - Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Η αγάπη του Χατζιδάκι για τον κινηματογράφο υπήρξε αδιαμφισβήτητη. Η προσωπική πορεία του στο χώρο αυτό και ιδιαίτερα η θητεία του στην Αμερική τον οδηγούν σύντομα σε μεγάλες διεθνείς συνεργασίες, όπως το «America, America» (1963) του Καζάν, το «Topkapi» (1964) του Ντασέν, το «Memed γεράκι μου» (1984) του Ουστίνοφ και φυσικά τα «Sweet Movie» (1974) του Μακαβέγιεφ και «The Martlet's Tale» του Τζον Κράουδερ.

Το πρώτο έργο που θα παρουσιαστεί είναι το ανέκδοτο «The Martlet's Tale». Πρόκειται για το ακυκλοφόρητο σάουντρακ της ομώνυμης ταινίας, σε σκηνοθεσία Τζον Κράουδερ. H ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούσε η Κατίνα Παξινού, έλαβε κακές κριτικές στην πρώτη της προβολή στο Σαν Φρανσίσκο και δεν προβλήθηκε πουθενά στον κόσμο. Για το δραματικό αυτό έργο ο Χατζιδάκις επιλέγει μια μουσική πληθωρική. Γράφει πολλά θέματα, χρησιμοποιώντας μια εντελώς ιδιότυπη ορχήστρα από έγχορδα, πνευστά (όμποε, φλάουτο, τρομπέτα), πιάνο, τσέμπαλο, ηλεκτρικό όργανο, κλασική και ηλεκτρική κιθάρα, βιμπράφωνο και κρουστά. Ανάμεσά τους είναι και μια μελωδία που εντάχθηκε αργότερα στον κύκλο της «Πορνογραφίας» (1982) και έγινε εξαιρετικά δημοφιλής ως αυτόνομο τραγούδι, με τίτλο «Η μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων».

Στις συναυλίες στην ΕΛΣ τις τρεις παραλλαγές του κομματιού θα ερμηνεύσει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Το δεύτερο έργο είναι το αριστουργηματικό «Sweet Movie», που έντυσε την ομώνυμη ταινία σε σκηνοθεσία Ντούσαν Μακαβέγιεφ. Ο Χατζιδάκις στο «Sweet Movie» αξιοποιεί τις σπονδυλωτές ιστορίες της ταινίας για να ξεδιπλώσει τις ευρηματικές μελωδίες του και τις ορχηστρικές του ιδιορρυθμίες. Οι μουσικές πλάθουν από μόνες τους εικόνες που λειτουργούν συμπληρωματικά με αυτές της ταινίας. Η φωνή αξιοποιείται σε πέντε από τα δεκατέσσερα συνολικά θέματα, επίσης με τρόπο πρωτότυπο.

Τα τραγούδια του «Sweet Movie» θα ερμηνεύσει η Δήμητρα Σελεμίδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ