Σάββατο 10 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πογκρόμ τρομοκρατικών απολύσεων

Μετά την «Γεωργιάδης» και την «Χατζηγεωργίου», απολύσεις πρωτοπόρων εργατών και στην «Αλεσης»

Αντιμέτωποι με νέα όξυνση της εργοδοτικής επίθεσης και την απειλή νέων απολύσεων βρίσκονται οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Πλακίδια Χατζηγεωργίου», αλλά και οι συνάδελφοί τους σε άλλους χώρους δουλιάς. Μιας επίθεσης που έχει σύμμαχο την κυβερνητική πολιτική και επιχειρεί να βάλει δυναμίτη στα θεμέλια της συνδικαλιστικής δράσης, αμφισβητώντας το δικαίωμα των εργαζομένων να είναι οργανωμένοι στα σωματεία τους. Πρώτα η οινοποιία «Γεωργιάδης», που τον περασμένο Απρίλη πέταξε στο δρόμο όλους τους εργαζόμενους, επειδή ο ιδιοκτήτης βρήκε αντιμέτωπο το σωματείο στην προσπάθειά του να επιβάλει συνθήκες «μαύρης εργασίας». Τώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η επίθεση σε βάρος των εργαζομένων στην «Χατζηγεωργίου». Και ενώ ακόμη δεν έχουν ανακληθεί οι (6) παράνομες απολύσεις των 3 εργαζομένων-μελών της προσωρινής διοίκησης του νεοσύστατου σωματείου και των 3 ιδρυτικών μελών, μια άλλη επιχείρηση, η «Αλεσης», προκειμένου να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, απολύει ιδρυτικά μέλη σωματείου.

Στα «Πλακίδια Χατζηγεωργίου», σε μια κίνηση τακτικής, το σωματείο, κάτω από το όργιο τρομοκρατίας και εκβιασμών, προχώρησε σε προσωρινή αναστολή της απεργίας. Χτες, όμως, η εταιρία απαγόρευσε σε άλλους 15 εργαζόμενους, που πρωτοστατούσαν στην απεργία, να πιάσουν δουλιά. Πιθανά επιχειρεί να ξεμπερδεύει και μ' αυτούς χωρίς καν την υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεων.

«Για την ασύδοτη και αυθαίρετη δράση της εργοδοσίας φέρει ευθύνη η κυβέρνηση και η πολιτική που εφαρμόζει χρόνια τώρα», αναφέρει σε δήλωσή του ο Παύλος Αρβανιτίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Και διευκρινίζει: «Μέρος αυτής της πολιτικής είναι και ο νέος νόμος για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων που ευνοεί την τρομοκρατία στους εργασιακούς χώρους, καθώς και η χρησιμοποίηση των ΜΑΤ σε ρόλο συμπαραστάτη της εργοδοσίας.

Το ΠΑΜΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των εργατών σ' όλους τους αγώνες. Δε θα επιτρέψει να περάσει η τρομοκρατία και να εφαρμοστεί στην πράξη ο αντεργατικός νόμος».

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, με την οποία καλεί την κυβέρνηση «να παρέμβει άμεσα για την ανάκληση των παράνομων απολύσεων στην επιχείρηση και την αναγνώριση από τον εργοδότη του νεοσύστατου επιχειρησιακού σωματείου, προκειμένου οι εργαζόμενοι να ασκούν ελεύθερα την από το Σύνταγμα κατοχυρωμένη συνδικαλιστική τους δράση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ