Σάββατο 10 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ
«Σήκωσαν τα χέρια» λόγω ελλείψεων

Ουρές των ασφαλισμένων και στοίβες βιβλιαρίων στα ελεγκτήρια των Νομαρχιών της Αττικής

Ουρές, κυρίως συνταξιούχων, ασφαλισμένων του Δημοσίου και στοίβες βιβλιαρίων στα ελεγκτήρια των Νομαρχιών δημιουργούνται τον τελευταίο καιρό, λόγω ελλείψεων των ελεγκτών ιατρών στις Νομαρχίες της Αττικής. Μάλιστα λόγω της δραματικής κατάστασης η νομάρχης Αθηνών Ελ. Μπεσμπέα αναγκάστηκε με έγγραφό της (26.10.2001) προς τους γιατρούς που διενεργούσαν ελέγχους στους κατά τόπους δήμους να επιστρέψουν στα Κεντρικά Ελεγκτήρια Τομέων της Νομαρχίας. Ετσι σταμάτησαν προς το παρόν οι έλεγχοι στα περιφερειακά ελεγκτήρια.

Οπως κατήγγειλε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ελεγκτών Ιατρών (ΠΣΕΙ), Γ. Χατζηαντωνίου, οι ελεγκτές γιατροί μειώθηκαν σε 18 -από 48 που ήταν πριν τρία χρόνια. Χρειαζόμαστε, είπε, επειγόντως τουλάχιστον 15 γιατρούς για την Αττική, όπου διενεργείται το 70% των δαπανών του Δημοσίου. Επειτα -πρόσθεσε - οι γιατροί που υπηρετούν έχουν μια ποικιλία εργασιακών σχέσεων (από τρίμηνες συμβάσεις μέχρι μόνιμοι) με αποτέλεσμα να είναι υποχείρια πολιτικών σκοπιμοτήτων, όπως τόνισε ο Γ. Χατζηαντωνίου.

Οι ελλείψεις αυτές οδηγούν σε χαλαρότητα και προχειρότητα των ελέγχων, όπου διαδραματίζονται διάφορες υπόγειες διαδρομές μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως εσχάτως αρέσκεται να υπογραμμίζει ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος. Μάλιστα ο ΠΣΕΙ έχει ενημερώσει εγγράφως τους αρμόδιους -μεταξύ των οποίων και τον υπουργό Υγείας- για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

«Από συστηματική τριετή παρακολούθηση μεγάλου αριθμού ασφαλισμένων, αναφέρει ο ΠΣΕΙ, βγαίνει το συμπέρασμα ότι το 36% των πραγματοποιούμενων εξετάσεων και το 29% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, δεν αφορούν τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, αλλά ασφαλισμένους άλλων ταμείων με κακή περίθαλψη ή ταμείων που δε διασφαλίζουν ελεύθερη επιλογή ιατρού, όπως του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΤΕΒΕ κλπ.».

Επίσης στην ίδια έκθεση αναφέρεται: «Σχεδόν καθημερινά, δημιουργούνται μεγάλες στοίβες βιβλιαρίων, με αποτέλεσμα να προσέρχονται είτε φαρμακοποιοί, είτε κλητήρες υπουργείων με ομαδική προσέλευση βιβλιαρίων, εκμεταλλευόμενοι το συνωστισμό».

Και μέσα σε αυτό το συνωστισμό με τις στοίβες των βιβλιαρίων προσφέρεται κάθε εκδούλευση και υπηρεσία από διάφορους επιτήδειους...

Διοικούσα Επιτροπή Ελευθεροεπαγγελματιών Γιατρών

Τη συνέντευξη Τύπου διοργάνωσε η Διοικούσα Επιτροπή της νεοσύστατης Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής που στόχο έχει -όπως αναφέρθηκε - να «εκφράσει συνδικαλιστικά 12.000 ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς της Αττικής που είτε είναι συμβεβλημένοι με τα ασφαλιστικά ταμεία είτε εργάζονται στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα». Επίσης αναφέρθηκε ότι δημιουργούνται ανάλογοι σύλλογοι στους άλλους νομούς της χώρας, ώστε να δημιουργηθεί Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών.

Αναφερόμενη στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία η Διοικούσα Επιτροπή της Ενωσης, ενώ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «καταργεί στην πράξη το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και δημιουργεί ασθενείς δύο ταχυτήτων» εντούτοις ζήτησε την άμεση αναπροσαρμογή των ιατρικών αμοιβών από τα ασφαλιστικά ταμεία -που όντως είναι εξευτελιστικές- στο επίπεδο που προτείνει ο υπουργός Υγείας για τα ιδιωτικά ιατρεία.

Ζητούν δηλαδή γενίκευση του μέτρου εντός και εκτός των νοσοκομείων!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ