Παρασκευή 8 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΔΕΗ
Νέος, πιο βολικός για τους επενδυτές διαγωνισμός

Τροπολογία για την επανάληψη του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία αισιοδοξεί ότι αυτήν τη φορά θα ολοκληρώσει την «αποστολή» πώλησης των σημαντικών αυτών περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης.

Η τροπολογία προβλέπει ότι στον διαγωνισμό θα μπορούν να συμμετάσχουν οι υποψήφιοι που είχαν συμμετάσχει στην προηγούμενη διαδικασία, αλλά και νέοι ενδιαφερόμενοι, ενώ είναι προφανής η επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει η πώληση με ταχύτατες διαδικασίες, αφού όπως προβλέπεται μετά τη δημόσια πρόσκληση που θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ παλιοί και νέοι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν προσφορές εντός επτά ημερών.

Το νεότερο στοιχείο που εισαγάγει η τροπολογία σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό, είναι ότι ο εκτιμητής που θα οριστεί θα λάβει υπόψιν του «αντίστοιχες εμπορικές συναλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά και τα αποτελέσματα του προηγούμενου διαγωνισμού». Πρόκειται σαφώς για προσπάθεια να πέσει όσο το δυνατόν το τίμημα που θα ζητηθεί από τους υποψήφιους επενδυτές, αφού η προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία είχε κριθεί ότι απέτυχε εντέλει εξαιτίας του πολύ «υψηλού τιμήματος» που είχε ζητηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος διεθνής διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ είχε λάβει συνολικά 4 παρατάσεις και, όπως φάνηκε, οι υποψήφιοι επενδυτικοί όμιλοι δεν έμειναν ικανοποιημένοι, παρά την ισχυρή «προίκα» που είχε δοθεί από την κυβέρνηση, τη μείωση του εργατικού κόστους με τις μετακινήσεις, την εθελούσια έξοδο και τις συνταξιοδοτήσεις και όλες τις άλλες «διευκολύνσεις» που προέβλεπε το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Είχε κατατεθεί μόνο μία προσφορά από τον «όμιλο Μυτιληναίου» μόνο για τις μονάδες της Μεγαλόπολης, η οποία ωστόσο δεν αντιστοιχούσε ούτε στο μισό της προηγούμενης λογιστικής αποτίμησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιοδεία του ΚΚΕ στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης (2017-04-07 00:00:00.0)
Περιοδεία του ΚΚΕ στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης (2017-04-05 00:00:00.0)
Σε «διαβούλευση» η πρόταση για το λιγνίτη (2011-01-15 00:00:00.0)
Ναι μεν, αλλά... από τον αρμόδιο υπουργό (2000-08-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ