Παρασκευή 8 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Ψηφίστηκε το άρθρο για τους χώρους εποπτευόμενου θανάτου

Με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) και ανεξάρτητων βουλευτών ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας το άρθρο 91 του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, με το οποίο η κυβέρνηση νομοθετεί την διαμόρφωση «χώρων εποπτευόμενης χρήσης» (ΧΕΧ) ναρκωτικών ουσιών, συνεχίζοντας την εγκληματικής πολιτική σε βάρος της πρόληψης και της απεξάρτησης. Το ΚΚΕ καταψήφισε τόσο το άρθρο 91 όσο και συνολικά το νομοσχέδιο.

Από τους 262 παρόντες βουλευτές, υπέρ του άρθρου 91 ψήφισαν 229, κατά 32 βουλευτές και ένας ψήφισε «παρών». Οι βουλευτές που υπερψήφισαν ήταν του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ (με εξαίρεση τον Ν. Κακλαμάνη, που ψήφισε «παρών»), του ΠΑΣΟΚ και ανεξάρτητοι προερχόμενοι από το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ.

Η ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή ήταν αυτή που υποκριτικά κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή ο εκπρόσωπός της είχε ζητήσει «κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις και προσθήκες, προκειμένου να εμφανίζεται ως ένα άρθρο το οποίο ναι μεν είναι προς την κατεύθυνση να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι, όχι όμως να οδηγήσει σε μια αίσθηση ασυδοσίας», ενώ στην Ολομέλεια εμφανίστηκε να ζητάει την καταψήφιση και την απόσυρση του άρθρου. Καταψήφισε και η Ενωση Κεντρώων.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχονται ακόμα μια σειρά διατάξεων που ενισχύουν το ρόλο των ιδιωτών στον ευαίσθητο χώρο των ναρκωτικών, όπως αυτές που προβλέπουν την εξουσιοδότηση σε ιδιώτες «για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας συμβουλευτικών σταθμών, κέντρων θεραπευτηρίων σωματικής και ψυχικής απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης» ή άλλων σχετικών μονάδων «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», οι συνταγογραφήσεις υποκατάστατων από ιδιώτες κ.ά. Αντίθετα, για τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την τοξικοεξάρτηση, αντί για μόνιμο προσωπικό το νομοσχέδιο προβλέπει εργαζόμενους ορισμένου χρόνου (12μηνα), οι οποίοι θα πληρώνονται από τους ήδη οικονομικά επιβαρυμένους Οργανισμούς.

Κατά τη συζήτησης του νομοσχεδίου στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια της Βουλής, οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν ότι οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης είναι πλήρως προσαρμοσμένες στις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ για τη διαχείριση της τοξικοεξάρτησης, που έχει ως βάση την υποβάθμιση και μείωση των προγραμμάτων πλήρους απεξάρτησης, την καλλιέργεια της ναρκω-κουλτούρας. Ειδικά για τους ΧΕΧ επισημάνθηκε από τους κομμουνιστές βουλευτές ότι είναι «ένα από τα πιο απάνθρωπα μέτρα διαχείρισης του προβλήματος των ναρκωτικών» και κατατέθηκαν στοιχεία που έδειξαν ότι όπου λειτούργησαν τέτοιοι χώροι (Ολλανδία, Ελβετία) το αποτέλεσμα ήταν η σταθερή αύξηση της χρήσης ναρκωτικών, χάθηκε κάθε διάθεση για απεξάρτηση, ενώ κάποιοι από τους χώρους αυτούς έκλεισαν γιατί μετατράπηκαν σε κολαστήρια «ζωντανών νεκρών».

Εδειξαν πως το πραγματικά προοδευτικό είναι το «όχι σε όλα τα ναρκωτικά», ο αγώνας για ολόκληρη ζωή και όχι με δόσεις, και κατέθεσαν συγκεκριμένα στοιχεία για την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων, γεγονός που επιβεβαιώνει πως η απεξάρτηση είναι εφικτή αν υπάρχουν οι απαιτούμενες σύγχρονες, δημόσιες και δωρεάν δομές, με την απαιτούμενη στελέχωση και χρηματοδότηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να κλείσει τώρα ο ΧΕΧ και να μη δημιουργηθεί άλλος (2022-04-20 00:00:00.0)
Προς ψήφιση το αντιδραστικό νομοσχέδιο (2019-02-26 00:00:00.0)
Εγκληματική πολιτική σε βάρος της πρόληψης και της απεξάρτησης (2019-02-23 00:00:00.0)
«Πράσινο φως» στους χώρους εποπτευόμενου θανάτου (2019-02-19 00:00:00.0)
Τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ... (2009-05-09 00:00:00.0)
Αντι-ΚΚΕ χυδαιότητα ευρω-υποταγής και ΣΥΝ-διαχείρισης (2004-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ