Σάββατο 9 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ...

Με ανακοίνωσή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης κατηγορεί το ΚΚΕ, που σε κοινό δήθεν μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑ.Ο.Σ. «ναρκοθετεί το αίτημα των κρατουμένων για δίκαιη αντιμετώπισή τους». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ συκοφαντεί με ψέματα το ΚΚΕ, γιατί του χαλάει τη μόστρα του υπερασπιστή δήθεν όλων των πικραμένων και αδικημένων. Ποια είναι η πραγματικότητα;

Αυτήν την βδομάδα συζητήθηκε στην επιτροπή της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με σοβαρές και αντιδραστικές στην πλειοψηφία τους ρυθμίσεις για μια σειρά θέματα, όπως: οργάνωση ενός συγκεντρωτικού, ελεγχόμενου πλαισίου για την Ιατροδικαστική υπηρεσία, χτύπημα του λαϊκού κινήματος δήθεν για την αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων, εμβαλωματικά μέτρα αδειάσματος των φυλακών με άρωμα ιδιωτικοποίησης, αυταρχικά μέτρα σε βάρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς, ρυθμίσεις για τα ναρκωτικά στην κατεύθυνση συντήρησης και αναπαραγωγής της τοξικοεξάρτησης, ρυθμίσεις που ενισχύουν τις ταξικές διακρίσεις της Διοικητικής Δικαιοσύνης, μέχρι και αναδρομική νομιμοποίηση προβληματικών συμβάσεων με ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το ΚΚΕ, μέσω της βουλευτή του Λιάνας Κανέλλη, ξετίναξε στην κυριολεξία το νομοσχέδιο άρθρο-άρθρο, δήλωσε ότι το καταψηφίζει στο σύνολό του καθώς και τα περισσότερα άρθρα, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Το επίμαχο άρθρο που παίρνει υπό την προστασία του ο ΣΥΡΙΖΑ αφορά αφ' ενός το διπλασιασμό της ποσότητας κάνναβης για προσωπική χρήση που είχε οριστεί λίγους μήνες πριν και αφ' ετέρου την εξομοίωση με τους υπόλοιπους κρατούμενους των υπότροπων καταδικασμένων για σοβαρές παραβάσεις του νόμου για τα ναρκωτικά, καθώς και των αδίστακτων εμπόρων ναρκωτικών που «ενεργούν κατ' επάγγελμα ή με σκοπό να προκαλέσουν τη χρήση ναρκωτικών σε ανήλικους ή χρησιμοποιούν ανήλικους» ή όσων ενεργούν στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης, σε ό,τι αφορά την απόλυση με όρους, από τα 4/5 που ισχύει σήμερα στα 3/5 που είναι το γενικό όριο έκτισης της ποινής για απόλυση με όρους.

Επειδή το ΚΚΕ δίνει μάχη ενάντια στα ναρκωτικά και στα κυκλώματα διακίνησής τους, κατέληξε στην πάγια θέση να μην υποστηρίζει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους μη εξαρτημένους δράστες αδικημάτων για τα ναρκωτικά, πολύ περισσότερο για τους εμπόρους. Το ΚΚΕ είναι επίσης το μοναδικό κόμμα που αναδεικνύει την ταξικότητα της δικαιοσύνης και των αποφάσεών της, που μπορεί να καταδικάσει σε βαριές ποινές ένα φτωχό εξαρτημένο «βαποράκι» και να ρίξει στα μαλακά έναν εύπορο στυγνό έμπορο, χαρακτηρίζοντάς τον «χρήστη» ή και «εξαρτημένο». Επίσης, ο νόμος δεν διαχωρίζει αν ο υπότροπος ή ο έμπορος είναι εξαρτημένος ή όχι. Για τους λόγους αυτούς, δεν αντιταχθήκαμε στην πρώτη απόπειρα εξομοίωσης του χρόνου για την υφ' όρον απόλυση που ψηφίστηκε λίγους μήνες πριν. Στο συζητούμενο νομοσχέδιο, που αίρει και την τελευταία νησίδα αυστηρότερης μεταχείρισης των παραπάνω κατηγοριών, εκφράσαμε για άλλη μια φορά τη θέση μας για αυστηρή τιμωρία των εμπόρων, αλλά, λαμβάνοντας υπόψη πώς λειτουργεί το όλο σύστημα, επιφυλαχθήκαμε να τοποθετηθούμε οριστικά στην Ολομέλεια.

Το ΚΚΕ ήταν και είναι κατηγορηματικά αντίθετο με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με τις οποίες συντάσσονται λίγο ως πολύ όλα τα άλλα κόμματα, για νομιμοποίηση των ναρκωτικών, ανοχή στη ναρκωκουλτούρα και γενικευμένη εφαρμογή των υποκατάστατων, που διαιωνίζουν το πρόβλημα και τροφοδοτούν τα κυκλώματα των εμπόρων. Τάχθηκε κατά του προσδιορισμού ή του επαναπροσδιορισμού της ποσότητας για ίδια χρήση, γιατί αυτό εκφράζει την υποταγή στη ναρκωκουλτούρα, αλλά και γιατί είναι επιστημονικά αδύνατο. Είναι κατηγορηματικά αντίθετο με την εισαγωγή της μεθαδόνης μέσα στις φυλακές, που αποτελεί βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει πλαίσιο προτάσεων και παλεύει για τη λήψη άμεσων μέτρων που αφορούν την πρόληψη, τη θεραπεία και την επανένταξη, μέσα από αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν προγράμματα. Ζητάει τη δημιουργία προγραμμάτων απεξάρτησης και θεραπευτικών κοινοτήτων μέσα στις φυλακές και στα καταστήματα κράτησης ανηλίκων.

Το δεύτερο αυτό πακέτο μέτρων αποσυμφόρησης των φυλακών μέσα σε 6 μήνες δε διαπνέεται από ανθρωπισμό, όπως διατείνεται η κυβέρνηση και φαίνεται να συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, επιδιώκει να απαλλάξει το αστικό κράτος από το κόστος κοινωνικών μέτρων απεξάρτησης και επανένταξης των φυλακισμένων. Να μεταθέσει το πρόβλημα στους ίδιους και στις οικογένειές τους. Να εισάγει τα ναρκωτικά μέσα στις φυλακές από την πίσω πόρτα των υποκατάστατων και να αρχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι της ιδιωτικοποίησης του σωφρονιστικού συστήματος.


Λ.Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναγκαιότητα η διαφύλαξη του δικαιώματος στην απεξάρτηση(2014-09-25 00:00:00.0)
Αντιδραστική η κατεύθυνση του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα(2014-06-20 00:00:00.0)
Επαναφέρουν τον Κώδικα για τα ναρκωτικά(2013-01-26 00:00:00.0)
Σε θεραπευτικά προγράμματα μακριά από τη φυλακή!(2009-02-07 00:00:00.0)
Διπλή υποτροπή(1999-07-08 00:00:00.0)
Χαλαρώνει επικίνδυνα η νομοθεσία(1999-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ