Σάββατο 7 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΘΕΑ ΓΙΑ ΧΡΗΣΤΕΣ ΟΥΣΙΩΝ
Σε θεραπευτικά προγράμματα μακριά από τη φυλακή!

Η ανάγκη βελτίωσης της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και ενημέρωσης του δικαστικού σώματος για ευνοϊκότερη μεταχείριση του εξαρτημένου δράστη, αναδείχτηκε προχτές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), η Ενωση Ελλήνων Ποινικολόγων και ο Τομέας Ποινικών Επιστημών του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Ναρκωτικά, εξάρτηση και ποινική δικαιοσύνη».

«Η θέση των εξαρτημένων είναι σε θεραπευτικά προγράμματα στην κοινωνία και όχι στη φυλακή. Ωστόσο, και σε όσους εξαρτημένους θα καταλήξουν στη φυλακή, χρειάζεται να δίνεται η δυνατότητα συμβουλευτικής και θεραπείας κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού τους», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χαρ. Πουλόπουλος και επισήμανε ότι η θεραπεία ως εναλλακτική πρόταση στη φυλάκιση πολύ συχνά παραβλέπεται τόσο κατά τη διάρκεια της σύλληψης όσο και κατά την παραμονή στη φυλακή. «Το κτίσιμο νέων φυλακών, σημείωσε, που θα στεγάσουν περισσότερους κρατούμενους, η πλειοψηφία των οποίων είναι και εξαρτημένοι, αποτελεί μια στρατηγική επιλογή η οποία αγνοεί όχι μόνο τα επιστημονικά, αλλά και τα οικονομικά δεδομένα. Τόσο το κτίσιμο των νέων φυλακών όσο και το κόστος λειτουργίας τους στοιχίζει πολλαπλάσια απ' ό,τι ένα θεραπευτικό πρόγραμμα αντιμετώπισης, το οποίο παράλληλα μειώνει την εγκληματικότητα» και ζήτησε να «ανοίξουν» οι πόρτες των φυλακών στους φορείς κοινωνικής φροντίδας, ψυχικής και σωματικής υγείας, αλλά και με τη δημιουργία πτέρυγας «ελεύθερης» από ναρκωτικά σε όλα τα σωφρονιστικά συστήματα, όπου θα λειτουργούν μονάδες απεξάρτησης, όπως οι θεραπευτικές κοινότητες. Αναφερόμενος στο επιχείρημα που προβάλλουν διάφοροι, ότι δηλαδή η φυλακή για τους εξαρτημένους είναι «καλή και "οικονομική" λύση», σημείωσε ότι το κόστος φυλάκισης είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο απ' ό,τι το κόστος ενός θεραπευτικού προγράμματος διαμονής και οκτώ φορές μεγαλύτερο απ' ό,τι ενός προγράμματος ημερήσιας φροντίδας που βρίσκεται στην κοινωνία. «Η ανάγκη, είπε, για παροχή υπηρεσιών απεξάρτησης στους κρατούμενους είναι δίκαιη και επιτακτική. Η θεραπεία της εξάρτησης με στόχο την επανένταξη αποτελεί την ουσιαστική εναλλακτική λύση έναντι της φυλάκισης και παράγει περισσότερα οφέλη για την κοινωνία».

Ο Ν. Παρασκευόπουλος, καθηγητής Ποινικού Δικαίου ΑΠΘ και επίτιμος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, πρότεινε τη ρητή αναγνώριση από το νόμο του πλημμεληματικού χαρακτήρα της κοινής διακίνησης ναρκωτικών από εξαρτημένους, ώστε αυτοί να μπορούν να επωφελούνται από τα ποικίλα εναλλακτικά μέτρα.

Ο Βασίλειος Μαρκής, αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου και ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, ανέδειξαν στους χαιρετισμούς τους την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου του ΚΕΘΕΑ στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος, ενώ σημείωσαν ότι στόχος κάθε νομοθετικής μεταρρύθμισης δε θα πρέπει να είναι η τιμωρία, αλλά η αναζήτηση ουσιαστικών λύσεων προς όφελος του εξαρτημένου δράστη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακόμα ένας απεξαρτημένος οδηγείται στη φυλακή (2015-03-05 00:00:00.0)
Αναγκαιότητα η διαφύλαξη του δικαιώματος στην απεξάρτηση (2014-09-25 00:00:00.0)
Αύριο τα εγκαίνια του Συμβουλευτικού Σταθμού στη Λιβαδειά (2013-06-20 00:00:00.0)
Η απεξάρτηση είναι εφικτή ακόμη και μες στις φυλακές (2012-05-22 00:00:00.0)
Πανευρωπαϊκό κύπελλο ποδοσφαίρου κατά των ναρκωτικών (2005-09-15 00:00:00.0)
Απαράδεκτη η φυλάκιση απεξαρτημένου χρήστη (2001-07-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ