Σάββατο 7 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΣΟΣ ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ
«Φρένο» στα σχέδια του δήμου βάζει το ΣτΕ

«Οχι» στη δήθεν ανάπλαση του άλσους δίπλα στην πρώην Σχολή Ευελπίδων στα όρια της Κυψέλης, λέει το Συμβούλιο Επικρατείας. Στη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η εισηγήτρια σύμβουλος Επικρατείας Μ. Γκορτζολίδου ανέφερε ότι η ανάπλαση του δάσους είναι ανέφικτη, καθώς δεν μπορεί να γίνει αλλαγή του δασικού χαρακτήρα του. Επίσης, η εισηγήτρια επισήμανε ότι είναι άκυρη η για δεύτερη φορά δωρεάν παραχώρηση του άλσους που έγινε από το υπουργείο Εσωτερικών στο Δήμο. Να σημειωθεί ότι δίπλα στην πρώην Σχολή Ευελπίδων βρίσκεται μια έκταση με πυκνά πεύκα, που εδώ και μερικά χρόνια η δημοτική αρχή θέλει να αναπλάσει εξαφανίζοντας προφανώς τα πεύκα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχέδιο ανάπλασης του δήμου προβλέπει περίπτερα, αναψυκτήρια, χώρους στάθμευσης οχημάτων, υπαίθρια θέατρα κ.ά. Η Μ. Γκορτζολίδου ανέφερε ότι δεν είναι συμβατή η παρουσία όλων αυτών μέσα στη δασική έκταση.

Η εισηγήτρια έκανε δεκτή την προσφυγή δικηγόρου, που διαμένει δίπλα στο δάσος και υποστηρίζει ότι με τη μεταβίβαση του άλσους στο Δήμο Αθηναίων θα χαθεί η δασική του μορφή και θα μετατραπεί σε απλό κοινόχρηστο χώρο. Ειδικότερα, η σύμβουλος Επικρατείας ανέφερε ότι επιβάλλεται η ανάκληση της παραχώρησης του άλσους, γιατί έγινε κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι και το 2001 η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε ξανά κρίνει άκυρη την παραχώρηση του άλσους στο Δήμο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η εισήγηση ως προς το σκέλος που σημείωνε ότι απαγορεύονται οι οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις μέσα στο άλσος, εκτός από εκείνες που κρίνονται απολύτως αναγκαίες για τη δημόσια υγεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ