Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ «18 ΑΝΩ»
Απαράδεκτη η φυλάκιση απεξαρτημένου χρήστη

Την απαράδεκτη φυλάκιση του απεξαρτημένου Κώστα Ορφανού, ο οποίος μετά από δυόμισι χρόνια θεραπείας και ενώ με τη βοήθεια των θεραπευτών του είχε καταφέρει να απεξαρτηθεί και να βάλει τις βάσεις μιας καινούριας ζωής, βρέθηκε στη φυλακή για αδίκημα, που είχε διαπράξει πριν την ένταξή του στο πρόγραμμα, επικρίνει, με ανακοίνωσή της, η θεραπευτική ομάδα της Μονάδας Απεξάρτησης «18 Ανω» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ).

Ο 33χρονος Κ. Ορφανός, πατέρας τριών παιδιών, βρίσκεται προφυλακισμένος από τις 8 Ιούνη 2001 κατηγορούμενος για αδίκημα που διέπραξε το 1995. Τότε, μετά από έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του στο Ηράκλειο Κρήτης, είχαν βρεθεί δενδρύλλια κάνναβης. Ο Κ. Ορφανός αφέθηκε τότε ελεύθερος με εγγύηση. Εξι μήνες αργότερα, βρέθηκαν στο αυτοκίνητό του 13 γραμμάρια χασίς.

Πριν από δυο μήνες και ενώ ο Κ. Ορφανός είχε ολοκληρώσει τη διαδικασία απεξάρτησής του στο «18 Ανω», ο εισαγγελέας διέταξε την προφυλάκισή του για την υπόθεση που αφορούσε στην πρώτη σύλληψή του, παραβλέποντας το ότι είχε απεξαρτηθεί, όπως βεβαίωσε και το ίδιο το «18 Ανω», με σχετικό έγγραφό του στον εισαγγελέα.

«Θέλουμε με έμφαση να σημειώσουμε ότι τέτοιες αποφάσεις, που σβήνουν μονοκοντυλιά τις συστηματικές προσπάθειες ενός νέου ανθρώπου και ενός ολόκληρου θεραπευτικού προγράμματος, το οποίο αυτός και η κοινωνία συνολικά έχουν συνδέσει με το δικαίωμα στη ζωή, είναι ηθικά διάτρητες. Οδηγούν, πέραν των άλλων, στην απόγνωση και τον ίδιο τον απεξαρτημένο, αλλά και περνούν ταυτόχρονα αρνητικό μήνυμα στην κοινωνία, αποθαρρύνοντας χιλιάδες άλλους εξαρτημένους να ενταχθούν σε προγράμματα απεξάρτησης», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το «18 Ανω».

«Θεωρούμε ηθική υποχρέωση της πολιτείας να αποκαταστήσει την αδικία, διακόπτοντας τη φυλάκιση αυτού του νέου ανθρώπου και δίνοντάς του το δικαίωμα να συνεχίσει την πορεία του ενταγμένος ισότιμα στην κοινωνία», υπογραμμίζει και τονίζει, τέλος, ότι είναι χρέος της πολιτείας να επαναπροσδιορίσει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

Ελεύθερος 20χρονος χρήστης

Ελεύθερο για να παρακολουθήσει πρόγραμμα σε μονάδα απεξάρτησης του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) άφησαν προχτές οι δικαστικές αρχές του Ηρακλείου Κρήτης τον 20χρονο Σπύρο Βουτσινά.

Πριν από πέντε μέρες, ο Στάθης Βουτσινάς -πατέρας του Σπύρου - είχε καταγγείλει στην αστυνομία ότι ο γιος του είχε στην κατοχή του ναρκωτικά. Η αστυνομία συνέλαβε τον Σπ. Βουτσινά, ενώ ο πατέρας του δήλωσε ότι προχώρησε στην καταγγελία για να γίνει το «κλικ στο μυαλό» του παιδιού του και να σωθεί απ' τα ναρκωτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ