Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Τρίτη μέρα απεργίας

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή η τροπολογία, με την οποία δίνεται στους ιδιώτες η απόλυτη πλειοψηφία των μετοχών

Με καθολική συμμετοχή, συνεχίζεται η 12ήμερη απεργία των εργαζομένων στα «Ελληνικά Πετρέλαια» και στις θυγατρικές της επιχείρησης, που ξεκίνησε την Τρίτη το πρωί. Οι εργαζόμενοι απαντούν αγωνιστικά στα σχέδια ολοκληρωτικού ξεπουλήματος της εταιρίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Εν τω μεταξύ, χτες, ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, με την οποία προβλέπεται η μετοχοποίηση ενός επιπλέον 15% έως 30% των μετοχών της εταιρίας. Ηδη, έχει μετοχοποιηθεί το 49% των ΕΛΠΕ. Την κατάθεση της τροπολογίας είχε, ήδη, ανακοινώσει ο υπουργός στην προχθεσινή συνάντηση που είχε αργά το βράδυ με τους συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας και των σωματείων. Εκανε, μάλιστα, ξεκάθαρο ότι θα υλοποιήσει την απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει συνολικά το 65% των ΕΛΠΕ, προχωρώντας ακόμα πιο πέρα στην ιδιωτικοποίηση και αυτής της δημόσιας εταιρίας στρατηγικής σημασίας.

Ο υπουργός, στην προσπάθειά του να παραπλανήσει και να πετύχει την αναστολή της απεργίας, υποστήριξε ότι το θέμα θα συζητηθεί τελικά στη Βουλή στα τέλη Αυγούστου. Με τη δικαιολογία αυτή, άλλωστε, διάφορα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ στο χώρο προσπαθούσαν χθες να καλλιεργήσουν κλίμα αναστολής των κινητοποιήσεων μέχρι να συζητηθεί η τροπολογία. Γεγονός, που, αν συμβεί, θα ανακόψει τον αγώνα των εργαζομένων, αποδυναμώνοντάς τον, αντί να τον διευρύνει, με στόχο να αποτραπεί το ξεπούλημα της εταιρίας και να λειτουργεί 100% στο δημόσιο. Εκτίμηση της κατάστασης, αλλά και απόφαση από την πλευρά των εργαζομένων θα υπάρξει σήμερα, καθώς η διοίκηση της Ομοσπονδίας έχει συγκαλέσει συνέλευση με τα σωματεία.

Η απεργία, πάντως, συνεχίζεται κανονικά με το σταδιακό κλείσιμο τμημάτων στα εργοστάσια της εταιρίας, με αρχή τις μονάδες παραγωγής σε Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη. Σημειώνουμε ότι η Ομοσπονδία έχει κηρύξει έξι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, με στόχο την έβδομη ημέρα να απεργήσουν όλοι οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια των ΕΛΠΕ και στις θυγατρικές.

Στη Θεσσαλονίκη, η απεργία στους σταθμούς φορτοεκφόρτωσης θα διαρκέσει μέχρι τις 7 το πρωί του Σαββάτου, οπότε και θα αρχίσει η απεργία στο διυλιστήριο. Τη Δευτέρα, στις 7 π.μ., ξεκινά η απεργία στα χημικά εργοστάσια και από την Τρίτη 31/7 έως την Κυριακή 5 Αυγούστου, θα απεργήσει όλο το προσωπικό των βιομηχανικών εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ