Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΒΙΟΜΕΚ»
Αποφασιστικά στον αγώνα για το μεροκάματο

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Αγωνιστικά, με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, οι 52 εργαζόμενοι στην επιχείρηση μεταλλικών κατασκευών «ΒΙΟΜΕΚ» στο Αλιβέρι, δίνουν για 8η μέρα τη μάχη της απεργίας, σημειώνοντας καθολική συμμετοχή. Διεκδικούν καλύτερα μεροκάματα και μισθούς, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

«Στο μετερίζι του αγώνα στην περιφρούρηση της απεργίας» είναι το σύνθημά τους. Είναι πεισμένοι ότι ο μόνος δρόμος που έμεινε είναι αυτός που ξεκίνησαν την προηγούμενη Πέμπτη, ο δρόμος του αγώνα. Εκεί, έξω στην πύλη του εργοστασίου, ταλαιπωρημένους, κουρασμένους, αλλά όρθιους, αξιοπρεπείς και πάνω από όλα αποφασισμένους, τους συνάντησε χτες, νωρίς το πρωί, ο Δ. Τσουμπρής, γενικός γραμματέας της ΠΟΕΜ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, που τους μετέφερε ένα θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό και την αλληλεγγύη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Μιλώντας προς τους εργαζομένους ο Δ. Τσουμπρής, τόνισε τη σημασία της διατήρησης της ενότητας ως καθοριστικού παράγοντα στην εξέλιξη του αγώνα. Κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική και τα προνόμια που προσφέρει στους λίγους σε βάρος των πολλών, κάνοντας, τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Αναφέρθηκε στην όλο και μεγαλύτερη ασυδοσία που απολαμβάνει η εργοδοσία, που στην περίπτωση της ΒΙΟΜΕΚ αρνείται να εφαρμόσει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της Βιοτεχνίας. Να σημειωθεί ότι η εταιρία μέχρι στιγμής παρουσιάζεται αδιάλλακτη. Πίσω από τη «ΒΙΟΜΕΚ», βρίσκεται ο όμιλος της «ΤΕΡΝΑ» που έχει απλώσει τις δραστηριότητές της σε πολλούς κλάδους, με δισεκατομμύρια κέρδη ετησίως. Ομως, αρνείται μια αύξηση λίγων χιλιάδων δραχμών στους μισθούς - πείνας που δίνει των 145.000 δραχμών έως 225.000 δραχμών, καταδικάζοντας έτσι εργαζόμενους με 10 και 15 χρόνια, οικογενειάρχες με δυο, τρία ή και τέσσερα παιδιά προϋπηρεσία, να ζουν σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης.

Ο διευθυντής του εργοστασίου κ. Μαραγκουδάκης, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει κάθε απεργοσπαστικό μηχανισμό και μέσο που του προσφέρει η κυβερνητική πολιτική, αλλά δεν το έχει καταφέρει. «Και ούτε θα τα καταφέρει» μας λέει ο Γ. Χρόνης, εργαζόμενος με 4 παιδιά και μισθό που δεν ξεπερνά τις 240 χιλιάδες δραχμές το μήνα. Κάποιο «τσιράκι» του εργοδότη, όταν αντιλήφθηκε την παρουσία του γ.γ. της ΠΟΕΜ και γνωστού στους εργαζόμενους στελέχους του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, καθώς και του δημοσιογράφου του «Ρ», νόμισε ότι «άρπαξε» την ευκαιρία και αποκάλεσε τους εργαζόμενους «υποκινούμενους» από το ΚΚΕ. Αμέσως ήρθε από τους εργαζόμενους η άμεση και καθολική αποδοκιμασία και η απάντηση «εκείνο που μας υποκινεί είναι τα προβλήματα και η αρνητική στάση του εργοδότη για την επίλυσή τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ