Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Στα αδιέξοδα των αστικών επιλογών

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η ενδοαστική αντιπαράθεση καλά κρατεί στη Βρετανία. Χτες βράδυ η πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων ψήφισε ότι δεν επιθυμεί «άτακτο» Brexit. Ετσι η τροπολογία Σπέλμαν, που απέκλειε κατηγορηματικά αποχώρηση από την ΕΕ δίχως συμφωνία, ψηφίστηκε χτες βράδυ με 312 ψήφους υπέρ και 308 κατά. Το αποτέλεσμα εκτιμήθηκε ως μία νέα ήττα για την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και σήμερα αναμένεται νέα αντιπαράθεση με την τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, που αφορά το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, για την αποχώρηση από την ΕΕ και το αίτημα για παράταση της εφαρμογής του που λήγει στις 29 Μάρτη. Το άρθρο 50 είχε αξιοποιήθηκε για το Brexit, μετά το δημοψήφισμα του 2016. Το τότε αποτέλεσμα εξέφραζε τη θέληση ισχυρού τμήματος του κεφαλαίου που έβλεπε περισσότερες δυνατότητες κερδοφορίας έξω από την ΕΕ και την τελωνειακή ένωση, ώστε να μπορεί να κλείσει συμφωνίες με τρίτες χώρες, θέση που εγκλώβισε και λαϊκές δυνάμεις. Ωστόσο, η αλληλεξάρτηση της βρετανικής καπιταλιστικής οικονομίας με τις χώρες της ΕΕ είναι μεγάλη και δημιουργεί δισταγμούς για άλλη μερίδα του κεφαλαίου. Και το αντιπολιτευόμενο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Εργατικό Κόμμα θεωρεί καταστροφική μια αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και προτείνει τη διατήρηση της συμμετοχής στην τελωνειακή ένωση, παίρνοντας υπόψιν και την περίπτωση της Βόρειας Ιρλανδίας (που είναι τμήμα της Βρετανίας) και της Ιρλανδίας που θα παραμείνει στην ΕΕ. Ολες αυτές βεβαίως οι διεργασίες και οι πιθανοί νέοι συμβιβασμοί, που περιλαμβάνουν και την πιθανή αποφυγή των «σκληρών» ιρλανδικών συνόρων, δεν αλλάζουν την κατάσταση για τον βρετανικό λαό, που θα υποστεί τις συνέπειες της όποιας εξέλιξης. Τα αντιλαϊκά μέτρα που εξασφαλίζουν τα κέρδη των εκμεταλλευτών του είναι η μονή σταθερή, ανεξάρτητα ποιος είναι στο «τιμόνι» της αστικής διαχείρισης.

Πάντως και με το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διεμήνυσε ότι η ΕΕ θα παρατείνει το άρθρο 50 «μόνο εάν υπάρξει αιτιολογημένο αίτημα για παράταση». Εάν το αίτημα δικαιολογηθεί, τότε η ΕΕ των 27 «θα το εξετάσει και θα αποφασίσει με ομοφωνία», διευκρίνισε.

Παρόμοια αντίδραση επιφύλαξε αργότερα χτες βράδυ από το Ναϊρόμπι της Κένυας και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Επανέλαβε ότι η συμφωνία αποχώρησης που επιτεύχθηκε μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ δεν είναι διαπραγματεύσιμη και κάλεσε τη βρετανική ηγεσία να εξέλθει «από το αδιέξοδο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόντρες στη Βόρεια Ιρλανδία και μετά το Brexit (2021-02-04 00:00:00.0)
Νέες αποδοκιμασίες στα σχέδια Τζόνσον για το Brexit (2019-08-01 00:00:00.0)
Ανένδοτη η ΕΕ στις πιέσεις για «επαναδιαπραγμάτευση» (2019-01-31 00:00:00.0)
Περιθώρια για σκληρότερα παζάρια με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά (2019-01-19 00:00:00.0)
Αδιέξοδο στο «λαβύρινθο» των αντιθέσεων και μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (2018-12-15 00:00:00.0)
Εδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Μέι (2017-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ