Τρίτη 19 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στη Βοιωτία

Εργατικό δυστύχημα με θύμα έναν 40χρονο χειριστή μηχανήματος, πατέρα τριών παιδιών, σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της παραγωγής και εμπορίας ασφαλτικών προϊόντων και αδρανών υλικών στη Στεφάνη Βοιωτίας.

Συγκεκριμένα, ένας 40χρονος χειριστής μηχανήματος, πατέρας τριών παιδιών, τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια εργασιών. Διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο στην Αθήνα, όπου το απόγευμα της ίδιας μέρας κατέληξε.

Σοβαρός τραυματισμός γιατρού στο Ιπποκράτειο

Σοβαρός τραυματισμός εργαζομένου σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών: Γιατρός του νοσοκομείου προσπαθούσε να εξέλθει από το θάλαμο σταματημένου ανελκυστήρα με ανοιχτή πόρτα, όταν ο ανελκυστήρας ξεκίνησε απότομα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο πόδι, στο οποίο χρειάστηκε να χειρουργηθεί την ίδια μέρα. Πριν από μήνες στο ίδιο νοσοκομείο, παθολόγος κατήγγειλε παρόμοιο περιστατικό (ευτυχώς χωρίς τραυματισμό) στον ανελκυστήρα...

Σε κάθε περίπτωση, στα παραπάνω περιστατικά αποτυπώνεται η ελλιπής συντήρηση εγκαταστάσεων και μηχανημάτων, ως μια από τις συνέπειες της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης στα δημόσια νοσοκομεία, η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και των ασθενών.

Οπως μάλιστα καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Νοσοκομείου Ιπποκρατείου Αθηνών»,«στο νοσοκομείο μας οι ανελκυστήρες ούτε καν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες μας. Δεν υπάρχει ξεχωριστό μέσο για τη μετακίνηση των ασθενών, των χειρουργημένων, άλλο για τους συνοδούς και άλλο για τη μεταφορά των αποβλήτων. Ολοι χρησιμοποιούν τους ελάχιστους ανελκυστήρες του χώρου με συνεχή συνωστισμό, χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε κοινόχρηστους χώρους που μπορεί να μεταφέρουν την ίδια μέρα απόβλητα, ιματισμό και χειρουργημένους».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» καλεί σε αγώνα για μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων και απαιτεί: Αμεση συντήρηση και επιδιόρθωση των εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων, έργα υποδομής για το νοσοκομείο, όπως σύγχρονους ανελκυστήρες που θα καλύπτουν τις ανάγκες του νοσοκομείου. Επαρκή κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες δομές Υγείας. Αμεσα να ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Κέρκυρα: Οικοδόμοι από κάθε άκρη της Ελλάδας δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης

Τον τραυματισμό δύο εργαζομένων, κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης ξενοδοχειακής μονάδας, καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Κέρκυρας.

Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι τραυματίστηκαν τη Δευτέρα 25/2, ενώ εκτελούσαν εργασίες αντικατάστασης ανελκυστήρα. Οπως υπογραμμίζει το σωματείο, το «ατύχημα» έγινε στις 8.30 το βράδυ της Δευτέρας ενώ είχε προηγηθεί «σερί δουλειά όλο το Σαββατοκύριακο». Το σωματείο εκφράζει τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

«Αυτήν την περίοδο το νησί της Κέρκυρας είναι γεμάτο από κατασκευαστικά συνεργεία που εργάζονται νυχθημερόν για την "αναβάθμιση" του τουριστικού προϊόντος», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το σωματείο και προσθέτει: «Οικοδόμοι από κάθε άκρη της Ελλάδας εργάζονται στο αεροδρόμιο, σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και σε μια σειρά από εργοτάξια και γιαπιά. Οσο πλησιάζει το Πάσχα, κανόνα αποτελεί ότι η εντατικοποίηση και η πίεση σπάνε κόκαλα, ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα».

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει πως «τα εργοτάξια μετατρέπονται σε σύγχρονα κάτεργα, με ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και άθλιους όρους δουλειάς», ενώ υπογραμμίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Στην περίπτωση της Κέρκυρας, η αρμόδια υπηρεσία βρίσκεται... στα Γιάννενα, «με πέντε ανθρώπους να έχουν την ευθύνη τριών νομών», τονίζει.

«Ατύχημα» σε ναυπηγείο στο Πέραμα

Στο κεφάλι τραυματίστηκε εργαζόμενος σε ναυπηγείο στο Πέραμα, την περασμένη Παρασκευή, όταν έπεσε από ύψος κατά τη διάρκεια εργασιών ελαιοχρωματισμών σε σκάφος.

Ο 55χρονος, που δούλευε σε ιδιωτικό συνεργείο, διακομίσθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε πως ο τραυματισμός του ήταν ευτυχώς ελαφρύς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη ΜΕΘ εργάτης που τραυματίστηκε την ώρα της δουλειάς (2021-09-18 00:00:00.0)
Νεκρός οικοδόμος στον Βόλο (2019-10-05 00:00:00.0)
Τραυματίστηκε εργαζόμενος στο Δήμο Κέρκυρας (2016-04-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2014-07-12 00:00:00.0)
Στους 44 οι νεκροί απ' την αρχή του 2009 (2009-06-17 00:00:00.0)
Δυο νέα θύματα... (2005-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ