Τετάρτη 20 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Επιστολή για καθυστέρηση του Brexit ετοιμάζει η Μέι

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ «τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουνίου ή και αργότερα» αναμένεται να ζητήσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, με επιστολή που σχεδιάζει να στείλει άμεσα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προκειμένου να αποφύγει ένα άτακτο Brexit. Το βρετανικό δίκτυο BBC, επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους, δεν απέκλειε το «αργότερα» να έχει διάρκεια «τουλάχιστον δύο χρόνων». Σε μία τέτοια περίπτωση το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, ενώ δεν αποκλείεται να βρεθεί μπροστά σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή και δεύτερου δημοψηφίσματος.

Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση από την ΕΕ δεν θα δοθεί δίχως σκληρά παζάρια. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, προειδοποίησε ότι η καθυστέρηση στο Brexit θα είχε «πολιτικό και οικονομικό κόστος» και κάθε αίτημα του Λονδίνου προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να βασίζεται «σε επαρκείς λόγους». «Τυχόν παράταση συνιστά συνέχιση της αβεβαιότητας, ενέχει πολιτικό και οικονομικό κόστος», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους των χωρών της ΕΕ.

Από την άλλη, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρεντέρ άφησε ανοιχτό οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ (πλην Βρετανίας) να αποφύγουν να πάρουν τις τελικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, ανάλογα με τις ενέργειες της βρετανικής κυβέρνησης.

Η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ναταλί Λουαζό, φτάνοντας στις Βρυξέλλες εκτίμησε πως «βρισκόμαστε σε αδιέξοδο εξαιτίας της απόφασης των Βρετανών και η αβεβαιότητα είναι ανυπόφορη».

Πιο ήπια στάση τήρησε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, που από το Βερολίνο τόνισε ότι «θα πολεμήσει μέχρις εσχάτων» για να υπάρξει συμφωνία συντεταγμένης βρετανικής εξόδου. Με τη σειρά της όμως εμφανίστηκε επιφυλακτική, επισημαίνοντας: «Ως προς το πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση, δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση για πώς θα είναι τα πράγματα την Πέμπτη, η κατάσταση είναι υπερβολικά ρευστή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ