Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Κάλεσμα αντίστασης στους συμβιβασμένους συνδικαλιστές

Η Κίνηση καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ να ακυρώσει ομόφωνη απόφαση για κινητοποιήσεις και καλεί τους ΕΒΕ να κάνουν τον αγώνα δική τους υπόθεση

Τους συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) καταγγέλλει η Δημοκρατική Κίνηση ΕΒΕ (ΔΗΚΕΒΕ) για την απόφασή τους να ακυρώσουν προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του ΔΣ και να αναβάλουν την κινητοποίηση που είχε προγραμματιστεί για το τέλος του Νοέμβρη. Η ΔΗΚΕΒΕ καταγγέλλει ότι η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα του επικίνδυνου κατήφορου που έχουν πάρει συνδικαλιστές από την πλειοψηφία που συγκροτεί η ΠΑΣΚΕΒΕ με τη συμμετοχή της ΑΕΚΕΒΕ και της ΑΚΙΒ. Προκειμένου, τονίζει, να μη θιχτεί στο ελάχιστο και αμφισβητηθεί από τις κινητοποιήσεις των ΕΒΕ η πολιτική της κυβέρνησης, οι παραπάνω συμβιβασμένοι συνδικαλιστές, με το πρόσχημα ότι «η ανταπόκριση των ομοσπονδιών στην επείγουσα εγκύκλιο ήταν υποτονική», δε δίστασαν να αρνηθούν ακόμη και ανοιχτά την αγωνιστική δραστηριότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, με σκοπό να το οδηγήσουν σε αδράνεια, εγκλωβισμένο στο δρόμο της συναίνεσης και της υποταγής. Η ίδια λογική πρυτάνευσε και σε μέλη του προεδρείου που προέρχονται από τη ΔΑΚΜΜΕ.

Η υπονόμευση κάθε αγωνιστικής προσπάθειας και προοπτικής, συνεχίζει η ΔΗΚΕΒΕ, είναι τακτική που εφαρμόζεται συστηματικά από τις παραπάνω ηγεσίες και είναι βασική αιτία που το κίνημα δε βρίσκεται στην καλύτερη αγωνιστική ετοιμότητα. Το νέο είναι ότι από τις συγκαλυμμένες μεθοδεύσεις που γνώρισε το συνδικαλιστικό κίνημα μέχρι τώρα, σήμερα περνούν σε αποφάσεις ασυμβίβαστες, με σκοπό και το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η ΔΗΚΕΒΕ επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή βάζει τους ΕΒΕ μπροστά σε πρόσθετες ευθύνες να καταδικάσουν και να εμποδίσουν τον επικίνδυνο δρόμο στον οποίο οδηγεί το συνδικαλιστικό κίνημα η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ. Ανάμεσα στις 7 Οκτώβρη, σημειώνει, όταν πάρθηκε η απόφαση για κινητοποίηση και τις 4 Νοέμβρη όταν το προεδρείο την ακύρωσε όχι μόνο δεν εξέλειπαν τα στοιχεία με βάση τα οποία ελήφθη η πρώτη απόφαση, αλλά αντίθετα η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική. Συγκεκριμένα:

  • Ο νέος προϋπολογισμός του 2002 σηματοδοτεί ακόμα πιο σκληρή πολιτική λιτότητα.
  • Το λεγόμενο κλείσιμο στις ανέλεγκτες χρήσεις και η «αντικειμενικοποίηση» του ΦΠΑ είναι μια νέα φορολογική επιδρομή.
  • Το κοινωνικοασφαλιστικό βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης.
  • Η ασύδοτη δράση των πολυκαταστημάτων εκτοπίζει από την αγορά τις μικρές επιχειρήσεις.
  • Η λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος στα πλαίσια της «απελευθέρωσης» και της συγκεντροποίησης του κεφαλαίου δυσκολεύει ακόμα πιο πολύ τη χρηματοδότηση στις μικρές επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς.

Τα παραπάνω προβλήματα, καταγγέλλει η ΔΗΚΕΒΕ, δεν αντιμετωπίζονται με «γλυκανάλατες» αναφορές και με συμμετοχή στο «δημιουργικό κοινωνικό διάλογο» στον οποίο οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές θέλουν να οδηγήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα. Γι' αυτό, καλεί τους ΕΒΕ και τους αυτοκινητιστές στις εκλογές στα Επιμελητήρια να καταδικάσουν αυτούς τους συνδικαλιστές με την ψήφο τους και με τον αγώνα τους να σταματήσουν την ασυνέπεια και το συμβιβασμό. Τους καλεί, τέλος, στην κινητοποίηση στις 28 Νοέμβρη να δώσουν μια αποστομωτική απάντηση στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ