Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Προέχει η εξυπηρέτηση του κεφαλαίου

Τι και αν ήταν πολλές οι χτεσινές φιλοφρονήσεις και οι... κοινές διαπιστώσεις μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης, του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ για πώς θα επιτευχθεί η ανάπτυξη και η τόνωση της απασχόλησης, το ζήτημα είναι ότι αυτές (οι διαπιστώσεις) που είθισται να επαναλαμβάνονται σε κάθε τέτοια συνάντηση, καταλήγουν εμπράκτως στην παραπέρα τόνωση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Ετσι χτες, στα πλαίσια των εθιμοτυπικών συναντήσεων του υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου με τη διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ),... ομοφώνως ανακοινώθηκε ότι η ανάπτυξη πρέπει να συνδέεται πρωτίστως με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (μεγαλύτερη κερδοφορία) και την τόνωση της απασχόλησης.

Λίγο πριν ανακοινωθούν τα «κοινά συμπεράσματα», η ηγεσία του ΣΕΒ κατέθεσε στον υπουργό Ανάπτυξης πολυσέλιδο κείμενο με τις αξιώσεις των μεγαλοβιομηχάνων, με τον Α. Τσοχατζόπουλο να δεσμεύεται την ίδια στιγμή πως στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, στον τομέα που ο ίδιος εποπτεύει, είναι:

  • Η παραπέρα ενίσχυση και με νέες αρμοδιότητες του «Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας».
  • Θέματα του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) που «καίνε» τους βιομηχάνους.
  • Η τόνωση της επιχειρηματικότητας και η εφαρμογή του νόμου - τερατουργήματος που καταργεί το ΠΔ 84/84, επιτρέποντας τη γιγάντωση ρυπογόνων επιχειρήσεων στην Αττική.

Για το τελευταίο, διαβεβαίωσε τους βιομηχάνους ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά ακόμα ότι θα καταρτιστεί ένα σχέδιο εφαρμογής του νόμου, διότι, εκ της εμπειρίας, προκύπτει πως ένα 30-40% των νόμων δεν εφαρμόζεται! Μαζί με αυτά, δήλωσε και τη θέση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου, προφανώς για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Λ. Αντωνακόπουλος σημείωσε ότι η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα. Ερωτηθείς σχετικά με πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει το αεροπορικό δυστύχημα στις ΗΠΑ στην οικονομία, δήλωσε ότι δεν αναμένονται περαιτέρω επιπτώσεις στην οικονομία και ειδικά στον τουρισμό, σημειώνοντας πως η διεθνής οικονομία έχει τη δυνατότητα ανάκαμψης.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της συζήτησης του υπουργού Ανάπτυξης και της ΓΣΕΕ, μεταξύ άλλων ζητήθηκε από τον υπουργό η άμεση παρέμβαση στα ζητήματα της Ζώνης, της ΣΟΦΤΕΞ και της ΛΑΡΚΟ, ζητήματα τα οποία εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης. Μετά το πέρας της συνάντησης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Α. Τσοχατζόπουλος δήλωσε: «Τώρα αισθανόμαστε όλοι πιο ώριμοι να προσεγγίσουμε το ασφαλιστικό. Στόχος μας είναι η σταδιακή εφαρμογή των ρυθμίσεων σε μια λύση που θα εξασφαλίζει τη σιγουριά στους πολίτες και τη μακροχρόνια βιωσιμότητά του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ