Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Προβλήματα με τις επιστροφές ΦΠΑ σε αγρότες

Στη Βουλή το θέμα, με Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του νομού Λάρισας από την υποχρεωτική ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς είσπραξης και επιστροφής του ΦΠΑ φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση των βουλευτών Τάκη Τσιόγκα, Αντώνη Σκυλλάκου και Νίκου Γκατζή, η οποία απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Γεωργίας.

Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Η υποχρεωτική ένταξη ορισμένων αγροτών στο κανονικό καθεστώς είσπραξης και επιστροφής του ΦΠΑ, δηλαδή στο καθεστώς στο οποίο ο αγρότης είναι υποχρεωμένος να έχει βιβλία Β' κατηγορίας, να εκδίδει τιμολόγια πώλησης των αγροτικών του προϊόντων, να εισπράττει ΦΠΑ για λογαριασμό του κράτους και να αποδίδει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε ορισμένους αγρότες του Ν. Λάρισας, ίσως και σε άλλους νομούς της χώρας, επειδή οι αγρότες αυτοί εξ αντικειμένου δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο καθεστώς αυτό. Και αυτό γιατί οι ίδιοι δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, ενώ η πρόσληψη με αμοιβή οικονομικού συμβούλου είναι οικονομικά ασύμφορη και ακυρώνει στην πράξη τα όποια ωφελήματα προβλέπονται στις επιδοτούμενες χρηματοδοτήσεις.

Οι παραγωγοί αυτοί από άγνοια και αδυναμία, όπως αναφέρθηκε, από το 1987 μέχρι το 1999 εισέπρατταν την επιστροφή του ΦΠΑ με το ειδικό καθεστώς, ενώ σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία έπρεπε να την εισπράττουν με το κανονικό καθεστώς. Από το 2000 όμως δεν εισπράττουν την επιστροφή του ΦΠΑ επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι έπρεπε να την εισπράττουν με το κανονικό καθεστώς το οποίο όμως ουδέποτε λειτούργησαν.

Ετσι οι παραγωγοί αυτοί ζημιώνονται τα δύο τελευταία χρόνια επειδή δε θα εισπράξουν την επιστροφή του ΦΠΑ όπως όλοι οι αγρότες και ταυτόχρονα απειλούνται με τις προβλεπόμενες από τη σχετική νομοθεσία κυρώσεις επειδή δεν εφάρμοσαν το κανονικό καθεστώς.

Επειδή το πρόβλημα των συγκεκριμένων αγροτών δεν είναι αποτέλεσμα δόλου, αλλά αντικειμενικών δυσκολιών και αδυναμιών, επιβάλλεται να γίνει μία ρύθμιση έτσι ώστε να πάρουν την επιστροφή του ΦΠΑ και για τα δύο τελευταία χρόνια (2000 και 2001) με το ειδικό καθεστώς και να απαλλαγούν από οποιαδήποτε κύρωση για την αδυναμία τους να εφαρμόσουν μέχρι σήμερα το κανονικό καθεστώς. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εξεταστεί η εξαίρεση αυτής της κατηγορίας των αγροτών από την υποχρεωτική ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς, επειδή η ένταξη αυτή ακυρώνει στην πράξη τα όποια ωφελήματα προβλέπονται από τις επιδοτούμενες χρηματοδοτήσεις.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί

  • Τι ενέργειες θα κάνουν για να επιστραφεί ο ΦΠΑ με το ειδικό καθεστώς στους συγκεκριμένους αγρότες για το 2000 και 2001 και να απαλλαγούν από οποιαδήποτε κύρωση.
  • Τι ενέργειες θα κάνουν για να εξαιρεθεί αυτή η κατηγορία των αγροτών από την υποχρεωτική ένταξή της στο κανονικό καθεστώς»

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ