Παρασκευή 12 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Μάχες στην Τρίπολη για τις κόντρες των μονοπωλίων

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Η Λιβύη «μπορεί να υπολογίζει στην ενότητα της ΕΕ και στην υποστήριξή της για τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων, εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους, και στη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας για λύση υπό τον ΟΗΕ», είπε αργά το βράδυ της Τετάρτης η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, στον Λίβυο δοτό πρωθυπουργό Φαγέτζ Σάρατζ, στη διάρκεια της τελευταίας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε μαζί του με αφορμή την κλιμάκωση της επίθεσης με στόχο την κατάληψη της Τρίπολης που έχει εξαπολύσει από τις 4 Απρίλη ο στρατηγός ε.α. Χαλίφα Χαφτάρ (παλιός αξιωματικός του Κάνταφι, που πέρασε στην υπηρεσία της CIA, αλλά διατηρεί δεσμούς και με τη ρωσική κυβέρνηση).

Τη Δευτέρα, κατά τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, η Μογκερίνι είχε απευθύνει έκκληση ζητώντας πολύ σθεναρά από όλους τους Λίβυους ηγέτες, και ιδιαίτερα τον Χαφτάρ, «να σταματήσουν όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» και να επανέλθουν «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ». Ωστόσο είναι φανερό ότι στη Λιβύη, όπως και οκτώ χρόνια πριν, όταν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ξεκινούσαν την επέμβαση, λόγω του πλούτου της χώρας συγκρούονται ισχυρά συμφέροντα και δεν υπάρχει ενιαία στάση. Και το σχέδιο κοινής διακήρυξης που υποβλήθηκε την Τετάρτη στη Σύνοδο της ΕΕ απορρίφθηκε από ορισμένες χώρες, με πρώτη τη Γαλλία, που φαίνεται πως στηρίζει τον Χαφτάρ προκειμένου να εξασφαλίσει τα συμφέροντα του γαλλικού μονοπωλίου Ενέργειας «Τotal» στην ανατολική Λιβύη. Στην «απέναντι» πλευρά είναι η Ιταλία, που φαίνεται πως στηρίζει τον Σάρατζ ώστε να προωθήσει τα συμφέροντα του δικού της μονοπωλίου «Eni» στη χώρα και στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Χαφτάρ εντείνει τις μάχες για την κατάληψη της λιβυκής πρωτεύουσας, ώστε από ισχυρότερη θέση να παζαρέψει με όλους. Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, στη Λιβύη έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα τουλάχιστον 58 άτομα, ανάμεσά τους τρεις νοσηλευτές, δύο γιατροί και ένας οδηγός ασθενοφόρου. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 275 και οι άνθρωποι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ξεπερνούν τους 3.000.

Η έκρυθμη κατάσταση σε προάστια της πρωτεύουσας ανάγκασε την ΕΕ να απομακρύνει «προσωρινά» τα 20 μέλη της «Αποστολής Βοήθειας» (EUBAM) από την Τρίπολη και να τα μεταφέρει στην Τυνησία.

Χτες, και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κάλεσε τον Χαφτάρ να τερματίσει τη στρατιωτική επιχείρηση στην Τρίπολη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ