Παρασκευή 12 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Πραξικόπημα με επικεφαλής τον υπουργό Αμυνας

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Το «μακρύ χέρι» μέρους του πολιτικοοικονομικού και στρατιωτικού κατεστημένου που στήριζε επί τρεις δεκαετίες τον Σουδανό Πρόεδρο, Ομάρ αλ Μπασίρ, τον «παραμέρισε», ανατρέποντας την κυβέρνησή του. Διαχειριστής της εξουσίας ορίστηκε ο αντιπρόεδρος της χώρας και υπουργός Αμυνας, Αουάντ Ιμπν Αούφ. Ο Αούφ έθεσε τον Μπασίρ, τον πρωθυπουργό και σημαντικούς υπουργούς της κυβέρνησης σε κατ' οίκον περιορισμό. Εκλεισε λιμάνια, σύνορα και αεροδρόμια για ένα 24ωρο. Κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» για ένα τρίμηνο, επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ. έως τις 4 π.μ., έβαλε το Σύνταγμα του 2005 «στο γύψο» επ' αόριστον και ανακοίνωσε τη συγκρότηση «στρατιωτικής μεταβατικής κυβέρνησης» με τη φιλοδοξία να κυβερνήσει για τουλάχιστον δύο χρόνια. Σε μία προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι του πραξικοπήματος, ο υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε την άμεση απελευθέρωση άνω των 3.000 πολιτικών κρατουμένων που είχαν συλληφθεί από την έναρξη των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον περασμένο Δεκέμβρη.

Ο Αούφ, που είναι παράλληλα ένα από τα ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος (Εθνικό Κόμμα του Κογκρέσου), καμώθηκε τον «άμεμπτο» ευθυνών και επιχείρησε να πείσει πως άκουσε «τη φωνή του λαού», λέγοντας ότι θα προετοιμάσει το έδαφος για τη διεξαγωγή «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών». Παρόμοια πράγματα είχε πει πριν από 30 χρόνια και ο Ομάρ αλ Μπασίρ, όταν ανέτρεψε την τότε κυβέρνηση του Σαντίκ αλ Μάχντι με στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο Μπασίρ, επί 30 χρόνια, δεν δίστασε ούτε στο αιματοκύλισμα του σουδανικού λαού στη δυτική επαρχία Νταρφούρ, ενώ συναίνεσε αργότερα και στην απόσχιση του νότιου τμήματος της χώρας, που έχει τα περισσότερα κοιτάσματα ορυκτού πλούτου, συμφωνώντας στη δημιουργία του Νότιου Σουδάν το 2011.

Το διάγγελμα του υπουργού Αμυνας δεν έπεισε την «Ενωση Σουδανών Επαγγελματιών» (SPA) που απαρτίζουν γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, μηχανικοί, επιχειρηματίες και άλλοι. Απέρριψε τη χούντα του υπουργού Αμυνας, διαβεβαιώνοντας πως θα συνεχίσει τις διαδηλώσεις. Απαίτησε δε τη συγκρότηση πολιτικής μεταβατικής κυβέρνησης που «θα εκπροσωπεί τις δυνάμεις της επανάστασης».

Τις επόμενες μέρες θα φανεί εάν οι λαϊκές διαδηλώσεις θα έχουν συνέχεια και εάν και πόσο θα αντέξει η νέα μεταμφίεση του σουδανικού καθεστώτος. Το Σουδανικό ΚΚ επίσης καλεί τον εργαζόμενο λαό να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ