Τρίτη 16 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
Σχέδιο δράσης και πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους

Πλευρές από τις τοποθετήσεις συνδικαλιστών στη σύσκεψη στην Αθήνα

Στα πραγματικά γεγονότα γύρω από την απόπειρα για «συνέδριο» - παρωδία, κόντρα στην εικόνα που προσπάθησε να διαμορφώσει ο προπαγανδιστικός μηχανισμός των εργατοπατέρων, αναφέρθηκε ο Κώστας Γιαννόπουλος, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ρόδου. Οπως τόνισε, τα πρόσφατα γεγονότα έγιναν αφορμή για πλατύ άνοιγμα των ταξικών δυνάμεων, που συνάντησε τη θετική ανταπόκριση των εργαζομένων του νησιού, ξεχωρίζοντας την ανεβασμένη συμμετοχή στην πορεία που έγινε στην πόλη μια μέρα πριν το συνέδριο.

Στη δράση των εργοδοτικών συνδικαλιστών στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας αναφέρθηκε ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Απέναντι στους εργατοπατέρες που προσπαθούν να γαντζωθούν στις καρέκλες τους με νοθείες και παρατυπίες που βγάζουν μάτι, συνόψισε τη μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη και στην Κέρκυρα, φέρνοντας ήδη αποτελέσματα στο ζωντάνεμα του Εργατικού Κέντρου και στη συσπείρωση εργαζομένων, διαβεβαιώνοντας πως θα συνεχιστεί.

Το χαιρετισμό του Εργατικού Κέντρου Πάτρας μετέφερε ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, μέλος της Διοίκησής του. Από το βήμα της σύσκεψης, υπενθύμισε τα «έργα και τις ημέρες» των εργατοπατέρων στην Πάτρα, στα οποία έβαλαν πάγο σωματεία και εργαζόμενοι. «Τραμπούκικες και μαφιόζικες είναι οι δικές τους ενέργειες τόσα χρόνια σε βάρος της εργατικής τάξης», τόνισε. Οσον αφορά τη σημερινή Διοίκηση του ΕΚΠ, έκανε λόγο για την προσπάθεια να ανακτήσει η συνδικαλιστική οργάνωση το κύρος της, με τη δράση στους χώρους δουλειάς και τις παρεμβάσεις για κάθε πρόβλημα των εργαζομένων.

Στο συνέδριο - παρωδία στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με την παρουσία ασφαλίτη στο χώρο, χιλιάδες διπλοψηφίες που χαρακτηρίστηκαν «συνωνυμίες» και σωματεία που γεμίζουν τις κάλπες τους με τη «βοήθεια» των πιέσεων εργοδοτών, αναφέρθηκε ο Λεωνίδας Στολτίδης, συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ, εκλεγμένος στη Διοίκηση του ΕΚΘ. Οι ίδιοι συνδικαλιστές, υπογράμμισε, γυρνούν την πλάτη στους εργαζόμενους που ζητούν έστω την τυπική συνδικαλιστική κάλυψη της δευτεροβάθμιας οργάνωσης στις κινητοποιήσεις που προσπαθούν να οργανώσουν.

Το φιάσκο της απόπειρας «συνεδρίου» στην Καλαμάτα υπενθύμισε ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, πρόεδρος του Σωματείου ΔΕΥΑ και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. «Επεσε χρήμα στην Καλαμάτα, και μάλιστα σε νεκρή περίοδο, όπως έλεγε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου», σχολίασε στηλιτεύοντας την κατασπατάληση των χρημάτων των εργαζομένων από τους εργατοπατέρες. Οσον αφορά το «κέρδος» των ταξικών δυνάμεων, σημείωσε πως αυτό αποτυπώνεται στη συσπείρωση περισσότερων εργαζομένων, όπως φάνηκε και σε σύσκεψη που κάλεσαν σωματεία για να ενημερώσουν για τις εξελίξεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία του ΜΕΤΑ, με απόφαση της Εκτελεστικής του Γραμματείας. Ο Αντώνης Καββαδίας, συνδικαλιστής του ΜΕΤΑ στις Τράπεζες, στην παρέμβασή του χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες κόντρα στην εκφυλιστική κατάσταση στη ΓΣΕΕ και την ΟΙΥΕ, ενώ κατέθεσε τις προτάσεις της παράταξής του για τη συνέχεια.

«Εχουμε ευθύνη να αγωνιστούμε και να ξεμπροστιάσουμε όλους αυτούς τους εργατοπατέρες και το βρώμικο παιχνίδι που παίζουν», είπε ο Γιάννης Φραγκίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), ενώ μετέφερε το «παρών» της Ομοσπονδίας στην απεργία της Πρωτομαγιάς.

«Αυτό που υπερασπίζονται αυτές οι δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι η στρατηγική του κεφαλαίου», ξεκαθάρισε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Ανάμεσα στα παραδείγματα της δράσης με την οποία τα σωματεία ξεπερνούν τα εμπόδια που θέτουν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές, ανέφερε τον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε η πανεργατική απεργία τον περασμένο Νοέμβρη, με αποφάσεις που πάρθηκαν μέσα από συζήτηση, συνελεύσεις και μαζικές συλλογικές διαδικασίες. «Αυτή είναι η μεγάλη μας δύναμη και αυτό πρέπει να κάνουμε από δω και πέρα, ιδιαίτερα μπροστά στην Πρωτομαγιά», τόνισε.

Στην ανάγκη να αποκαλύπτονται οι μεθοδεύσεις των εργοδοτικών συνδικαλιστών σε Ομοσπονδίες και σωματεία κλάδων αναφέρθηκε η Λίνα Ράλλη, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ). Ανάμεσα στα παραδείγματα που έφερε, ήταν τα σωματεία φαντάσματα που στήνονται με σκοπό την παραγωγή αντιπροσώπων, αλλά και η ωμή εργοδοτική παρέμβαση, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο «σωματείο» που στήθηκε από τον ξενοδόχο Ανδρεάδη στις ξενοδοχειακές μονάδες «IKOS».

«Εχουμε πάρα πολλή δουλειά μπροστά μας», τόνισε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, καλώντας σε ενίσχυση των πρωτοβουλιών στο επίπεδο των πρωτοβάθμιων σωματείων. Ενημέρωσε για τις αποτυχημένες προσπάθειες των υπηρεσιών ξεπουλημένων συνδικαλιστών να κατσικωθούν και στην πλάτη των συνταξιούχων, σκοντάφτοντας όμως στην πείρα και τη δραστήρια παρουσία των συνταξιουχικών οργανώσεων.

Στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις για έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας αναφέρθηκε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όχι απλά δεν τα υιοθετεί, αλλά στις ανακοινώσεις της για το Μάτι και τη Μάνδρα αναπαράγει την ενοχοποίηση των αυθαιρέτων για τις τραγικές συνέπειες από την πυρκαγιά και την πλημμύρα, αντίστοιχα.

Το ρόλο της ΓΣΕΕ και των εργατοπατέρων στην εξυπηρέτηση των εργοδοτών, όπως τον έχουν βιώσει οι εργαζόμενοι στην COSCO, συνόψισε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ. Ο διαχωρισμός των εργαζομένων, η ανοιχτή υπονόμευση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, η σύσταση «σωματείου» της εργοδοσίας είναι μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές πλευρές.

Την εικόνα των εργαζομένων να τραγουδούν εργατικά τραγούδια στο χώρο του συνεδρίου, που ανέτρεψε στην πράξη την προπαγάνδα για «τραμπουκισμούς», υπενθύμισε ο Κώστας Σταυρόπουλος, από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, και κάλεσε τα σωματεία να αξιοποιήσουν συστηματικά το όπλο του πολιτισμού για να εμπνεύσουν τους εργαζόμενους.

Να θυμηθούν τις συκοφαντίες και την επίθεση που έχει αντιμετωπίσει το ΠΑΜΕ στα 20 χρόνια της δράσης του, από τις κατηγορίες για διασπαστική δράση μέχρι αυτές για την καταστροφή της οικονομίας, προέτρεψε τους εργαζόμενους και τα σωματεία ο Γιώργος Πέρρος. «Να είναι σίγουροι φίλοι και εχθροί ότι θα συνεχίσουμε και δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω», τόνισε. Εστρεψε την προσοχή στη διαμόρφωση απαιτητικού σχεδίου δράσης και ανοίγματος στους εργαζόμενους, το αμέσως επόμενο διάστημα, με επιμονή να αγκαλιάσει η συζήτηση κάθε εργαζόμενο χωρίς ταμπέλες και προκαταλήψεις. Τα επόμενα αποτελέσματα της δράσης αυτής θα μετρηθούν, όπως εξήγησε, στην απεργία και τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, με χιλιάδες απεργούς, με νέα συνδικάτα και συνδικαλιστές στη μάχη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ